Home >> Sports >> «Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός»

«Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός»

Ο Λάγιος Ντέταρι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το OOTB.GR σας θυμίζει το πέρασμα του κορυφαίου Ούγγρου ποδοσφαιριστή.

Μπορεί στον Ολυμπιακό οι φίλαθλοι να έχουν ονομάσει «θεό» τον Τζιοβάνι, όμως για άλλον έκαναν την προσευχή τους παλιότερα…

«Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός». Μια έκφραση που ακουγόταν έντονα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ήταν 13 Ιουλίου του 1988. Ο Λάγιος Ντέταρι μόλις είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό και ο Πειραιάς βαφόταν κόκκινος από τη λαοθάλασσα που ανυπομονούσε να δει τον Ούγγρο παικταρά ντυμένο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στο μπαλκόνι του Δημαρχείου του Πειραιά ο Λάγιος τα χάνει με τον κόσμο: «θεέ μου, θεέ μου, Ολυμπιακέ μου», λέει και από κάτω ο κόσμος αποθεώνει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του.

Ο τότε δήμαρχος Πειραιά, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Κοσκωτάς τον υποδέχθηκαν στην Πλατεία Κοραή σε μία εκδήλωση, όπου οργάνωσε η Λόλα Νταϊφά. Το Δημαρχείο ήταν σκεπασμένο με μία τεράστια σημαία του Ολυμπιακού, η οποία κόπηκε σε μικρά κομμάτια που διαμοιράστηκαν στους φιλάθλους, που ξεπερνούσαν τις 30.000.

Η «βόμβα» πυροδοτήθηκε από τον τότε πρόεδρο, Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος πρόσφερε 8,7 εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης και απέκτησε έναν από τους καλύτερους παίκτες της εποχής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Ντέταρι πήγε στον Πειραιά έχοντας αναδειχθεί τρεις σερί σεζόν πρώτος σκόρερ στο ουγγρικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Χόνβεντ, ενώ το 1985 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην χώρα του. Στον Ολυμπιακό έμεινε για δύο χρόνια (1988-1990) και μέτρησε 37 γκολ σε 67 εμφανίσεις, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 1989-90.

Η λατρεία των φιλάθλων του Ολυμπιακού προς το πρόσωπό του ήταν τέτοια, που παραποίησαν ακόμα και την προσευχή για χάρη του, ξεκινώντας την πλέον με την φράση: «Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός». Η καριέρα του Λάγιος Ντέταρι συνεχίστηκε στην Ιταλία και την Μπολόνια, με την Τζένοα να αποτελεί τον τελευταίο του σταθμό.

Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, αποφάσισε να συνεχίσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο αλλά από ένα άλλο πόστο και συγκεκριμένα αυτό του προπονητή. Πρώτος σύλλογος στον οποίο ανέλαβε προπονητής ήταν η Μπίχορ Οράντεα, ομάδα της Ρουμανίας. Από το 2001 και μέχρι το 2005 δούλεψε ως προπονητής στις ουγγρικές Τσέπελ, Χόνβεντ, Σομπάτελι Χάλαντας, Ταταμπάνια, Ντιοσγκιόρι και Νιρεγκιάζα Σπάρτακους με μοναδική εξαίρεση ένα σύντομο πέρασμα από τη Χα Νόι, ομάδα του Βιετνάμ την περίοδο 2002-03. Το 2005 πραγματοποίησε ένα σύντομο πέρασμα από τον πάγκο του Πανσερραϊκού, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουγγαρία στην οποία παρέμεινε για τα επόμενα έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, διατέλεσε προπονητής των Ούνιον Βουδαπέστης, Φελσοπάκονι, Σοπρόν, Σιόφοκ, Βέσες και Φερεντσβάρος. Το 2006 διετέλεσε βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουγγαρίας.

Μικρά-μικρά για τον Λάγιος Ντέταρι:

 

  • Είχε 402 εμφανίσεις και 173 γκολ σε όλες τις ομάδες που έπαιξε
  • Υπήρξε 61 φορές διεθνής και σκόραρε 13 φορές
  • Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ουγγαρίας το 1985, το 1986 και το 1987
  • Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ουγγαρίας (1983-84, 1984-85, 1985-86) και 1 Κύπελλο (1984-85) με τη Βουδαπέστη
  • Κατέκτησε 1 Κύπελλο Γερμανίας με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1987-88)
  • Κατέκτησε 1 Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό (1989-90)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *