“ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ” ΑΠΟ ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Το Έπος του Γκιλγκαμές είναι επικό ποίημα απ’ την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί τ’ αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, αναγόμενο σήμερα στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.
Πρόκειται για την συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο, Βασιλέα ήρωα της Ουρούκ, που θεωρείται ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. Το έπος περιλαμβάνει, επίσης, τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων.
Το Έπος του Γκιλγκαμές αποτελεί μια ποιητική παράδοση, στην αρχή προφορική, που μετά από κάποιους αιώνες απετέλεσε τον πυρήνα ενός ποιητικού κύκλου σε σουμερική γλώσσα. Οι μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος που στην πληρέστερη μορφή του (όπως έχει διασωθεί) περιείχε δώδεκα άσματα.
Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω απ’ την σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στον βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου, έναν ημιάγριο άνθρωπο. Μαζί αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές, ενώ το ποίημα μάς μεταφέρει συγκλονιστικά το συναίσθημα απώλειας που διακατέχει τον Γκιλγκαμές μετά τον θάνατο του Ενκίντου.
IN THE DARK PLACES OF WISDOM ΑΠΟ PETER KINGSLEY
Ένα σύνολο αρχαίων επιγραφών σε μάρμαρο που βρέθηκαν πριν από σαράντα χρόνια στην νότια Ιταλία καταγράφουν λεπτομέρειες τόσο συγκλονιστικές που οι μελετητές σιωπούν γι’ αυτές…
Παράξενα στοιχεία για μια παράδοση ανθρώπων που ήταν μυστικιστές αλλά ήταν τόσο έντονα πρακτικοί που, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, διαμόρφωσαν την ύπαρξή μας και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Και, όμως, το έκαναν αυτό μ’ έναν σκοπό που έχουμε ξεχάσει τελείως…