Για τους φίλους του διαδικτυακού μας περιοδικού θυμίζουμε πως η σειρά έχει στόχο να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα μεγάλα κλασικά έργα, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να έρθουν σ’ επαφή με την φιλοσοφία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, με τρόπο απλό κι επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό κι ευχάριστο.
Τα έργα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί κι άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά σημαντικές ιδέες κι έννοιες με τρόπο, σχεδόν, βιωματικό.
Σκοπός αυτής της σειράς είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να διασκευαστούν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για παιδιά κι εφήβους.
Πέρα, λοιπόν, απ’ την πλούσια, ζωντανή και ζωηρή εικονογράφηση, τα βιβλία συνοδεύονται από σχετικό QR CODE με την αφήγηση της ιστορίας απ’ τους διασκευαστές κι από δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. Η ήρεμη και γλυκιά μουσική επένδυση αγκαλιάσει, ως χαλαρωτικό μουσικό χαλί, την αφήγηση.
Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, που έχουν έρθει σ’ επαφή με τα κείμενα αυτά και τα έχουν δουλέψει, συνθέτουν, μέσω φιλτραρίσματος, ένα σύντομο και συμπυκνωμένο μωσαϊκό των ιστοριών κρατώντας την ουσία κάνοντάς την, με τον τρόπο αυτόν, πιο εύπεπτη για την παιδική αντίληψη. Φυσικά, το εκάστοτε βιβλίο περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό των αρχαίων τραγωδών και ιστορικών.
Σειρά, τώρα, έχει “η σπηλιά του Πλάτωνα” με την Αθηνά Μαξίμου, την αγαπητή ηθοποιό, να διασκευάζει και ν’ αφηγείται.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι διαβάζοντας το έργο τούτο γύρισα πίσω στα χρόνια και βούτηξα στις τάξεις του Λυκείου, τότε που προετοιμαζόμασταν, ως θεωρητική κατεύθυνση, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις… Πόσες ώρες διαβάζαμε τούτο το κείμενο και πόσες μεταφράσεις κάναμε…
Πίσω στα δικά μας τώρα, με τρόπο, σαφώς, πιο παιδικό, κατανοητό και προσιτό η Αθηνά προσπαθεί να φέρει κοντά τα παιδιά στην αλληγορία του Πλάτωνα.
Η ιστορία του σπηλαίου κι ο μεταφορικός / αλληγορικός λόγος του προσπαθούν να μάς κάνουν να καταλάβουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε στην ζωή είναι γνώση και φως. Χρειάζεται ν’ αποκτήσουμε την ικανότητα ν’ αντιλαμβανόμαστε τι είναι αληθινό και τι όχι και, γενικά, μάς προτρέπει να είμαστε άνθρωποι με οξυμένη ενσυναίσθηση κι αλληλεγγύη, να μεταλαμπαδεύουμε στους άλλους την σοφία και τις γνώσεις μας και να μην τα κρατάμε φυλαγμένα αποκλειστικά για εμάς…
Η αλληγορία του σπηλαίου θέλει να μάς βγάλει στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, οι σκιές στο έργο αποτελούν, σ’ ακριβή αναλογία, έναν μανιπουλαρισμένο κόσμο, τον οποίο μάς πλασάρουν και στον οποίο μάς καθοδηγούν κάνοντα υπόδειξη του τρόπου σύμφωνα με τον οποίο θα ζήσουμε. Εμείς, όμως, πρέπει ν’ αποφασίσουμε να σπάσουμε τα δεσμά μας και να ζήσουμε ελεύθεροι.
Η αλληγορία μιλάει, επίσης, για τον φόβο και για την αμφισβήτηση. Έχοντας εμείς μια θεωρία στο μυαλό μας για τον κόσμο, η οποία πιθανότατα να είναι λανθασμένη, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε αυτόν που γνωρίζει και προσπαθεί να μάς ανοίξει τα μάτια, γιατί θεωρούμε ότι θέλει το κακό μας. Συν τοις άλλοις, είναι δύσκολο να βγούμε απ’ την νόρμα μας και να πάψουμε να ζούμε καταπώς ζούσαμε στην προσπάθειά μας να προσαρμοστούμε σε νέα, αν και περισσότερο ανθρώπινα και, σαφέστατα, δίκαια δεδομένα. Μόνο έτσι θα ζήσουμε μια αληθινή ζωή, μόνο έτσι θα προοδεύσει η κοινωνία. Με την προσπάθεια και την γνώση.
Η αλληγορία του σπηλαίου είναι πάντα επίκαιρη, κυρίως στην εποχή μας, στην οποία τα μίντια και η εξουσία μάς κλείνουν τα μάτια και το συμφέρον των συμπολιτών μας μάς κατευθύνει. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ιδέα του σπηλαίου του Πλάτωνα πρέπει να βρει εφαρμογή, να βγούμε απ’ τα έγκατα της σύγχρονης ζωής και να κοιτάξουμε τον ήλιο πριν η επαφή των ματιών μας μ’ αυτόν γίνει αβάσταχτη…
Ένα πολιτικό όσο και βαθύ κοινωνικά έργο με τ’ οποίο τα παιδιά αξίζει να έρθουν σ’ επαφή και να προβληματιστούν…