Home >> Βιβλία >> “Ο θεραπευτής των ονείρων” από Στέλια Σαρικά και εκδόσεις Φυλάτος

“Ο θεραπευτής των ονείρων” από Στέλια Σαρικά και εκδόσεις Φυλάτος

Σε μια πολιτεία μακρινή οι κάτοικοί της αποφασίζουν ν’ ανταλλάξουν τα όνειρά τους με πλούτη κι αξιώματα. Μόνο ένα αγόρι καταφέρνει να κρατήσει φωτεινή την ψυχή του. Μ’ οδηγό το μοναδικό όνειρο που απέμεινε σ’ εκείνη την πολιτεία ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης των χαμένων ονείρων. Άραγε, θα τα καταφέρει; Θα επιστρέψουν τα όνειρα σ’ εκείνη την πολιτεία; Θα φωτιστούν και πάλι οι ψυχές των κατοίκων της με πίστη κι ελπίδα; Ένα παραμύθι που προέκυψε απ’ την αξιοποίηση δύο έργων τέχνης, τους πίνακες ζωγραφικής του Ρενέ Μαγκρίτ «Ο θεραπευτής» και του Σαλβαντόρ Νταλί «Πλοίο με πεταλούδες». Η ιστορία είναι μια απόδειξη της δύναμης που έχουν τα όνειρα στην ζωή του ανθρώπου. Το ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση είναι μια εσωτερική διαδικασία που προϋποθέτει την αυτογνωσία, ν’ ακούμε τον εαυτό μας και ν’ ακολουθούμε τα σημάδια των ονείρων μας.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες για τα παιδιά!

Τούτη την φορά θα ξεκινήσω “λίγο” αντίστροφα την παρουσίαση του βιβλίου της κας. Στέλιας Σαρικά με τίτλο “Ο θεραπευτής των ονείρων” που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Φυλάτος!

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα παραμύθι με πλούσια εικονοπλασία κι άπειρες μεταφορές. Οπτικές, κινητικές ακουστικές, οσφρητικές εικόνες. Όλες οι “παραστάσεις” αυτές χορεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Η συνεργάτιδα της συγγραφέως, κα. Βασιλική Σταυροπούλου, έχει κάνει εκπληκτική δουλειά με χρώματα κι απεικονίσεις που, πραγματικά, ταξιδεύουν τον αναγνώστη. Την εικονογράφηση θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω ονειρική!

Θα συνεχίσω λέγοντας πως, όπως φαίνεται κι απ’ το οπισθόφυλλο, το παραμύθι αυτό βασίζεται σε πίνακες των Μάγκριτ και Νταλί. Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να μάθουν να παιδιά ν’ αξιοποιούν τα έργα τέχνης στην μαθησιακή/εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να διαμορφώσουν/δημιουργήσουν κριτική σκέψη. Ως εκ τούτου, αναπόφευκτα, το παραμύθι συνοδεύεται από πληθώρα σχετικών δραστηριοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δασκάλους/εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η πυροδότηση, ωστόσο, για να ξεκινήσει όλο αυτό ήταν μια μικρή φίλη της συγγραφέως, η οποία έδωσε το έναυσμα, ώστε να ξεκινήσουν τα γρανάζια της μηχανής του μυαλού και των συναισθημάτων της να παίρνουν μπρος. Ο αγώνας και η ελπίδα των παιδιών μ’ ασθένειες που δίνουν την δική τους μάχη συγκίνησε την κα. Σαρικά και “γέννησε” το βιβλίο αυτό. Για τον λόγο τούτο, όλα τα έσοδα των πωλήσεων δόθηκαν στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας «Λάμψη».

Αυτά και μόνο αποτελούν επαρκείς λόγους, για ν’ αγοράσει κανείς το παρόν βιβλίο και να το χαρίσει στους μικρούς αναγνώστες.

Ωστόσο, περνώντας στο κυρίως θέμα, η συγγραφέας στο παραμύθι της ασχολείται με τα όνειρα, την πίστη, την ελπίδα, την ευτυχία.

Μην θεωρείτε ότι η απόκτηση όλων των παραπάνω είναι εύκολη υπόθεση. Το πόνημά της που βρίθει από μεταφορές και συμβολισμούς μάς εξηγεί γιατί καθώς και το τι είναι απαραίτητο να κάνει κανείς, για να φτάσει στην κορυφή όλων αυτών.

Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι κάνοντας πολλές ερωτήσεις και ψάχνοντας διαρκώς για την ευτυχία είναι συνεχώς σκυθρωποί, δυστυχισμένοι και ξεχνούν πώς είναι να αισθάνεσαι. Οι άνθρωποι ξεπουλούν τα όνειρά του για χρήματα και δόξα και ξεχνούν ότι τ’ απαραίτητο κι αυτό που αξίζει στην ζωή είναι τ’ απλό, είναι οι στιγμές.

Σ’ ένα πεζό κείμενο μ’ έντονη λυρικότητα, μέσω του μικρού πρωταγωνιστή, η συγγραφέας μάς διδάσκει πως η θεραπεία έγκειται στο ν’ αντέχεις και να παραδέχεσαι τα όνειρά στον εαυτό σου, να τα ονοματίζεις και να τούς δίνεις σταδιακά μορφή. Σημασία έχει να τα πιστέψεις κι αυτά με τον καιρό θα πραγματοποιηθούν. Επιπρόσθετα, ο μικρός πρωταγωνιστής, παρά το γεγονός ότι έχει κουραστεί, μαθαίνει να συνεχίζει, να πιστεύει, να ελπίζει. Μαθαίνει να ξεπερνά τους φόβους του που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη των ονείρων του. Με συνοδοιπόρο την αγάπη και την φαντασία παίρνει κουράγιο και καύσιμα για την συνέχεια. Ο μικρός πρωταγωνιστής δεν τα παρατά κι ανταμείβεται γι’ αυτό.

Όλα αυτά τα κουβαλάει ο ήρωας στην καφέ βαλίτσα του και πορεύεται. Κι αυτή η βαλίτσα όλο και μεγαλώνει. Αν θέλετε ν’ ανακαλύψετε, λοιπόν, τι άλλο κρύβεται εντός της, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το παραμύθι που κυκλοφορεί απ’ τις αγαπημένες εκδόσεις παιδικού βιβλίου Φυλάτος!

One thought on ““Ο θεραπευτής των ονείρων” από Στέλια Σαρικά και εκδόσεις Φυλάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *