Home >> Βιβλία >> “Ο σοκολατένιος πλανήτης σε κίνδυνο” από εκδόσεις Φυλάτος

“Ο σοκολατένιος πλανήτης σε κίνδυνο” από εκδόσεις Φυλάτος

Στον μικρό γαλαξία ζαχαρωτών κάτι περίεργο συμβαίνει. Ο μικρότερος πλανήτης λιώνει.
Τι μπορεί να προκαλεί το φαινόμενο αυτό;
Ποιος θα σηκώσει την γροθιά του; Ποιος θα βάλει την κάπα του σούπερ ήρωα, για να σώσει τον πλανήτη;

Μία ιστορία για την υπερθέρμανση της Γης μας και πώς μπορούμε μέσα από μικρές καθημερινές μας πράξεις, μικροί και μεγάλοι, να σώσουμε το “σπίτι” μας.

Γιατί η διάσωση της Γης είναι υπόθεση όλων μας! Όλοι μαζί και θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Το βιβλίο της κυρίας Ελένης Φωτάκη εικονογραφημένο απ’ την Βιβή Μαρκάτος και την μικρή Ηλιάνα είναι ένα παραμύθι που περίμενα πώς και πώς να φτάσει στα χέρια μου, καθώς με τρόπο κάτι περισσότερο από γλυκό προσπαθεί να μάς αφυπνίσει…

Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, που δεν μάς νοιάζει ο άλλος, δεν μάς νοιάζουν οι επόμενες γενιές που θα φιλοξενηθούν, δεν μάς ο κόσμος, γενικά –πλην μικρών εξαιρέσεων.

Ζούμε σε μια κοινωνία που μάς απασχολεί αποκλειστικά το χρήμα, δεν μάς αφορούν οι επιπτώσεις και οι προεκτάσεις των δικών μας πράξεων στους άλλους -κοινωνικές/οικονομικές/υγείας κοκ…

Ζούμε σε μια κοινωνία που, απλά, δαπανούμε ασύστολα, αγοράζουμε, φορτωνόμαστε, πετάμε όγκους, περιττών τις περισσότερες φορές, πραγμάτων, ρυπαίνουμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

Ζούμε, δυστυχώς, σε μια κοινωνία που, αν με ρωτάτε, θέλει γκρέμισμα και ποιοτικό χτίσιμο απ’ την αρχή. Αλλά αυτό δεν καθίσταται εφικτό και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ ανθρώπους που δεν συμμερίζονται τις δικές μας ιδέες, απόψεις και ιδανικά. Και “πρέπει” να τούς παροτρύνουμε να πράξουν, όπως κι εμείς. Για το καλό το δικό μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για τον πλανήτη τον ίδιο που μέρα με την μέρα εξασθενεί και μάς το δείχνει με κάθε τρόπο.

Έτσι, λοιπόν, στο βιβλίο αυτό, στον σοκολατοπλανήτη (που περιβάλλεται από ντόνατ, σοκολάτες, σοκολατάκια, παγωτά χωνάκια, παγωτά ξυλάκια, τούρτες, πάστες, μάφιν, μπισκότα) όπου όλα απειλούνται, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις μας στο περιβάλλον –κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μέσα από μια μαθητική – εκπαιδευτική διδασκαλία ο σοκολατοδάσκαλος (με την μορφή κουτού από γάλα, ΠΕΘΑΙΝΩΩΩΩ), ενημερώνει τα παιδιά σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα παροτρύνει να συζητήσουν με τους γονείς τους και να βρουν λύσεις που, στην συνέχεια, θα παρουσιάσουν στην Δημοτική Αρχή της πόλης την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν (ζούμε!!) αλλά και την ανάκαμψη του γέρικου πλανήτη που μάς ανέχεται αιώνες τώρα…

Αφορμή για την συζήτηση αυτήν αποτελεί μια διαμαρτυρία που λαμβάνει χώρα λόγω του εργοστασίου που λειτουργεί στην περιοχή, τα καυσαέρια του οποίου, μεταξύ άλλων, προκαλούν επιπλοκές στην υγεία των σοκολατένιων κατοίκων! Φωνάζουν, λοιπόν, και ζητούν να παρθούν καλύτερα μέτρα, ώστε ν’ αποφευχθούν οι περιπτώσεις στους ανθρώπους αλλά και στον πλανήτη, γενικότερα.

Ο δάσκαλος τούς πληροφορεί για διάφορα φαινόμενα, τα οποία παρατηρούνται στο περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία στον πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων μ’ αποτέλεσμα, αφενός την αύξηση της στάθμης του νερού της Γης κι αφετέρου την απειλή με εξαφάνιση πολλών ειδών/ζωντανών οργανισμών. Τούς μίλησε για την ξηρασία, τις πυρκαγιές, αλλά και για τις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και την αλόγιστη σπατάλη του νερού.

Ο μικρός πρωταγωνιστής, ο Λάκης Σοκολάκης, συνειδητοποιώντας την κατάσταση θύμωσε αρκετά. Στον διαδρομή για το σπίτι παρατηρεί τον σκουπιδότοπο που υπάρχει στους δρόμους, ενώ προσπαθεί να “βάλει μυαλό” σ’ έναν οδηγό που πετάει τ’ απορρίμματα του απ’ το παράθυρο (ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;)

Έτσι, αποφασίζει ν’ αναλάβει δράση. Αλληλογραφεί με φίλους στο βόρειο και νότιο τμήμα του σοκολατοπλανήτη, το πιο κρύο και το πιο ζεστό αντίστοιχα, κι αποφασίζει να μαζέψει τους συμμαθητές του, ώστε, από κοινού, να οργανώσουν την “εκστρατεία σωτηρίας του πλανήτη”.

Συνεπώς, μεταξύ άλλων, βάζουν στην ζωή τους την ανακύκλωση, την προστασία των δασών απ’ τις πυρκαγιές και πόσα άλλα… Όμως, αναλαμβάνουν δράση αναφορικά και με το εργοστάσιο. Φοβούμενοι μην κλείσει και μείνουν άνεργοι οι γονείς τους αποφασίζουν να μιλήσουν στον εργοστασιάρχη, τον κύριο Σοκολάτε, ο οποίος τούς ειρωνεύεται. Στο πρόσωπο του Σοκολάτε συγκεντρώνονται όλοι ο άνθρωποι που στον βωμό του χρήματος και του κέρδους δεν υπολογίζουν ΤΙΠΟΤΑ.

Αποφάσισαν, λοιπόν, μέσω μιας παράστασης να δώσουν στον κύριο Σοκολάτε και σ’ όλους τους μεγάλους να καταλάβουν πως υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για την σωστή λειτουργία του εργοστασίου και για την ζωή, γενικότερα, ώστε κανείς να μην εκτίθεται σε κίνδυνους. Εξάλλου, οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που κάνουν την διαφορά! Θα καταφέρουν, άραγε, τα μικρά σοκολατάκια να τούς πείσουν;

Δεν έχετε, παρά να προμηθευτείτε ένα αντίτυπο απ’ τις εκδόσεις Φυλάτος και να μάθετε!

Άλλωστε, όλοι μας οφείλουμε να προστατεύουμε έναν πλανήτη που συμπεριλαμβάνει την αγαπημένη σ’ όλους μας σοκολάτα! Αλλιώς, πώς θα την γευόμαστε;

One thought on ““Ο σοκολατένιος πλανήτης σε κίνδυνο” από εκδόσεις Φυλάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *