Home >> Βιβλία >> “Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα” από εκδόσεις Φυλάτος

“Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα” από εκδόσεις Φυλάτος

Το “Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα” μάς μεταφέρει σ’ έναν παράλληλο κόσμο, στον κόσμο των ενδυμάτων.

Αλήθεια, πόσες φορές κοιτάξατε προσεκτικά την ντουλάπας σας; Σκεφτήκατε ποτέ πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχουν ένα λευκό φανελάκι κι ένα μαύρο μπλουζάκι; Τι είναι αυτό που τούς ξεχωρίζει και τούς δίνει ζωντάνια; Νομίζετε πως δεν έχουν φιλοδοξίες κι όνειρα;

Έχετε ακούσει ποτέ για τον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται στο βασίλειο της ντουλάπας της γιαγιάς Ευφροσύνης; Σαν ένα μικρό στυλιστικό πάρτι. Ποιοι λαμβάνουν μέρος εκεί; Τι εννοούμε, όταν λέμε πολύ φανταχτερά ενδύματα; Και, τότε, τι κάνουν εκεί δυο τόσο συνηθισμένα ρούχα; Ποιες αξίες και ποια τρέλα τούς οδήγησε εκεί;

Αυτά κι άλλα πολλά στο “Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα”!

Τι να πούμε και γι’ αυτό το βιβλίο απ’ τις αγαπημένες, πλέον, εκδόσεις Φυλάτος;!

Το παραμύθι γραμμένο απ’ την Άννα Καούνη και εικονογραφημένο απ’ την Χρύσα Γκανούδη θα ‘πρεπε να διδάσκεται στα σχολεία!

Λοιπόν, θα ξεκινήσω απ’ την εικονογράφηση, διότι με τόσα παιδικά βιβλία που έχω διαβάσει απ’ τις Εκδόσεις Φυλάτος, έχω καταλήξει ότι η Χρύσα Γκανούδη είναι απίθανη! Είναι σαν να μπαίνει πραγματικά στο μυαλό του συγγραφέα και ν’ αποτυπώνει αυτό ακριβώς που σκέφτεται! Τα χρώματα είναι ζωντανά, οι εικόνες παραστατικές και, προσωπικά, γελάω πολύ με την απόδοσή τους. Έχουν απίστευτο χιούμορ! Στο σημείο αυτό, λοιπόν, να πω ένα τεράστιο μπράβο στην Κυρία Γκανούδη!

Φυσικά, ιστορία και εικόνες συμπορεύονται σ’ όλο το βιβλίο, καθώς σε κάθε σελίδα το παραμύθι αποδίδεται κι οπτικά!

Περνώντας τώρα στην ιστορία αυτή καθαυτή, γέλασα απίστευτα, κυρίως, όμως, με τα ονόματα των πρωταγωνιστών! Νίτσα – Βελονίτσα, Άτας – Γραβάτας, Ασκόλ – Κασκόλ κι Ουμπί – Κουμπί. Όπως γίνεται, λοιπόν, εύλογα κατανοητό, τα ρούχα παίρνουν ανθρώπινες ιδιότητες λαμβάνοντας μέρος σ’ έναν διαγωνισμό τον οποίο θέλουν όλοι να τον κερδίσουν.

Προχωρώντας, τώρα, πιο βαθιά στην ιστορία, φτάνουμε και στην ουσία της! Το βιβλίο μιλάει για την αξία της φιλίας, της αληθινής, της ανιδιοτελούς, αυτής που έχει διάρκεια, αυτής που σε πιάνει απ’ το χέρι και σε πάει μπροστά, σ’ εξελίσσει, αυτής που μπορείς να βασιστείς στον άλλο, μπορείς να ξεπεράσεις τους φόβους σου και μαζί να προχωρήσετε, να βελτιωθείτε, να δοκιμάσετε, να εξελιχθείτε, να ωριμάσετε, να γίνετε καλύτεροι μαζί! Γι’ αυτήν την φιλία μιλάει το “Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα”!

Το βιβλίο, ωστόσο, δεν μένει μόνο στην αξία της φιλίας. Κάνει λόγο και για την τόλμη, την πίστη, την αφοσίωση, το θάρρος, το καλό θράσος, το να θες να δοκιμαστείς, να εξελιχθείς, να μην βαλτώνεις, ν’ αλλάζεις, να δοκιμάζεσαι, να νικάς κάθε φοράς το εαυτό σου κ αι να τον πηγαίνεις όσο πιο ψηλά μπορείς. Ο φόβος, είναι η αλήθεια, ενυπάρχει παντού και πάντα. Εμείς, όμως, πρέπει να τον ξεπερνάμε, να μην τον αφήνουμε να μάς νικάει. Πρέπει να μην τού δίνουμε το δικαίωμα να μάς υποβιβάζει και να μάς πηγαίνει πίσω.

Τέλος, το βιβλίο κάνει λόγο και για την διαφορετικότητα. Μιλάει για τους ανθρώπους που θα έρθουν στον δρόμο σου και θα προσπαθήσουν να σού πουν ότι δεν αξίζεις, ότι είσαι συνηθισμένος, ότι είσαι “λίγος”. Θα βρεθούν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να μάς χλευάσουν να μάς “ρίξουν”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για ν’ ανέβουν εκείνοι. Εμείς, όμως, δεν θα τούς κάνουμε την χάρη. Μπορεί το συνηθισμένο να μην είναι τόσο “ουάου” μπροστά στο φανταχτερό, αλλά έχεις τις δικές του αξίες και δυνάμεις!

Το “Φούστα-Μπλούζα και Φινέτσα” το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους. Διότι να σάς πω κάτι; Μιας που τα λέμε όλα μεταξύ μας! -δηλαδή εγώ σάς τα λέω, διότι εσείς μόνο να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε μπορείτε…-, θα σάς πω κι αυτό!

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω αναλάβει τις παρουσιάσεις των παιδικών βιβλίων του Φυλάτου, αφενός γιατί είμαι απίστευτα ευχαριστημένη, γεγονός που το έχω συζητήσει με τις εκδόσεις, καθώς κάνουν πολύ ποιοτική δουλειά, αφετέρου γιατί με τον τρόπο αυτόν θυμήθηκα ξανά πως κι εγώ είμαι παιδί! Μεγαλώνω ηλικιακά και βιολογικά, προφανώς, αλλά μέσα μου παραμένω παιδί. Δεν φαντάζετε, λοιπόν, με τι λαχτάρα παραλαμβάνω κάθε φορά το δέμα τους! Δεν φαντάζεστε τι ανάσα είναι η ανάγνωση των βιβλίων αυτών -που, πρακτικά, δε μού παίρνει και πολύ χρόνο στην καθημερινότητά μου. Είναι μια δροσιά στην πίεση της ρουτίνας! Συνεπώς, μεγάλοι μου φίλοι, δοκιμάστε κι εσείς να χαθείτε λίγο στον κόσμο των παιδιών ξανά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *