Home >> Βιβλία >> “Ένα ψάρι έξω απ’ το νερό” από Μιχαήλ Λαμπαθάκη και εκδόσεις Φυλάτος

“Ένα ψάρι έξω απ’ το νερό” από Μιχαήλ Λαμπαθάκη και εκδόσεις Φυλάτος

Είναι δυνατόν ένα ψάρι να ζήσει έξω απ’ το νερό; Φυσικά κι όχι.
Μόνο το νερό, όμως, και η τροφή είναι αρκετά, για να είναι ευτυχισμένο;
Τι αξίζει, τελικά, η ελευθερία;
Μήπως τα πάντα;

Ένα ψάρι, ένας φοιτητής της ιατρικής κι ένα ταξίδι στο Αιγαίο, απ’ την Κρήτη μέχρι την Ρόδο, δένουν μεταξύ τους μια μοναδική ιστορία που έρχεται να μάς διδάξει ότι πάντα το ν’ ακολουθούμε τον δρόμο της καρδιάς μας είναι το σωστό…

Γιατί, αν δεν αναπνέει, ή, στην περίπτωσή μας, δεν κολυμπάει κανείς ελεύθερος, τότε δεν αναπνέει καθόλου…

Επιστροφή στις παρουσιάσεις βιβλίων των εκδόσεων Φυλάτος μ’ ένα εξαιρετικό παιδικό παραμύθι!

Ο Μιχαήλ Λαμπαθάκης έγραψε και εικονογράφησε το “ένα ψάρι έξω απ’ το νερό”, τ’ οποίο μάς ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά και μάς διδάσκει πως ασφάλεια κι ελευθερία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ελευθερία του. Το βιβλίο αυτό μάς μαθαίνει πως αυτό που αξίζει στην ζωή τούτη είναι να βρισκόμαστε εκεί που νιώθουμε καλά, εκεί που νιώθουμε ο εαυτός μας.

Για να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή, ο φακός της κάμεράς μας ζουμάρει, αρχικά, στην Κρήτη και, πιο συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο. Εκεί όπου μια οικογένεια σαργών σεργιανίζει αμέριμνη στον βυθό.

Ξαφνικά και βίαια, όμως, στα δίχτυα μιας απόχης εγκλωβίζεται ο μικρός σαργός, ο Ποσειδώνας, πρωταγωνιστής της σύντομης ιστορίας μας. Στενοχωρημένος κι αβοήθητος μέσα από ένα αναπάντεχο ταξίδι βρίσκεται μακριά απ’ την οικογένειά του, σ’ ένα ξένο ενυδρείο ενός τεράστιου κρουαζιερόπλοιου κάνοντας το ταξίδι Κρήτη – Σαντορίνη – Σύρος – Ρόδος – Κρήτη συντροφιά με μια παρέα 5 νέων φίλων που δεν καταφέρνουν, ωστόσο, να τού φτιάξουν το κέφι.

Ο ροφός, το μπαρμπούνι, η γλώσσα, το χταπόδι και η μουρμούρα ξέρουν από πρώτο χέρι πως είναι το συναίσθημα αυτό, αλλά, πλέον, έχουν συνηθίσει στην πολυτελή τους φυλακή.

Ο μικρός Ποσειδώνας, παρά τα λιμάνια που περνάνε, φαίνεται να ζωντανεύει και να δείχνει ενδιαφέρον μόνο όταν προσαράζουν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παρατηρώντας αυτήν την ενδιαφέρουσα αλλαγή ένας φοιτητής της ιατρικής καταστρώνει το δικό του σχέδιο, για να σώσει/διασώσει τον μικρό σαργό.

Άραγε, το σχέδιο θα στεφθεί από επιτυχία; Μήπως ο νεαρός φοιτητής δεν καταφέρει να ξεφύγει απ’ τα μάτια του ιδιοκτήτη του σαργού και των υπόλοιπων ψαριών και θαλάσσιων όντων; Μήπως ο Ποσειδώνας δεν δει ξανά την οικογένειά του;

Δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Φυλάτος. Μια ιστορία που μάς μαθαίνει πως η ελπίδα δεν χάνεται, πεθαίνει τελευταία. Μια ιστορία που μας μυεί στην ενσυναίσθηση, στο νοιάξιμο, στην ευγνωμοσύνη. Μια ιστορία που μάς υπογραμμίζει πως η σημαντικότητα της ελευθερίας είναι μοναδική.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ευρετήριο ιστορικών, γεωγραφικών κι άλλων αναφορών αλλά και QR με δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *