Σίγουρα, πριν από περίπου 25 μέρες, όσοι έκαναν προβλέψεις για τα φαβορί και εκείνους που θα περνούσαν από κάθε όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, δε συμπεριελάμβαναν σε αυτές το Μαρόκο. Η ταλαντούχα ομάδα της αφρικανικής ηπείρου που στα τέλη Αυγούστου έμενε χωρίς προπονητή τους διέψευσε!
Αν και φαινομενικά ο όμιλός του δεν είχε το σούπερ όνομα τύπου Γαλλίας, Βραζιλίας, Αργεντινής κλπ., οι Μαροκινοί κατάφεραν να «πετάξουν» εκτός συνέχειας το Βέλγιο, μία από τις πιο ταλαντούχες ομάδες (ως προς τις μονάδες της) που όμως δε μπόρεσε ακόμα μία φορά να κάνει το βήμα προς την κορυφή.
Σα να μην έφτανε αυτό, το Μαρόκο απέκλεισε και την Ισπανία στα «νοκ άουτ» και πλέον αν το εμπόδιο της παρέας του Κριστιάνο Ρονάλντο ξεπεραστεί η ομάδα θα είναι μία από τις 4 καλύτερες του πλανήτη.
Κύριε Χαλίλχοτζιτς το φανταζόσουν;
Στα τέλη Αυγούστου, ο προπονητής που οδήγησε το Μαρόκο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, αποδεσμεύεται από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας. Τα ερωτηματικά πολλά μα πιο μεγάλη η ανησυχία για την αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής.
Ο Χαλίλχοτζιτς λίγους μήνες πριν τα είχε βάλει με το μεγάλο αστέρι της ομάδας και βασικό επιθετικό του όπλο, τον Χακίμ Ζίγιες. Ξεκίνησε κόντρα με αυτόν, έκανε δηλώσεις για τη συμπεριφορά του στις προπονήσεις και τελικά τον απομάκρυνε από την Εθνική ομάδα. Ο Ζίγιες έστρεψε την προσοχή του στην Τσέλσι και τις υποχρεώσεις της όσο σκληρό κι αν είναι να ξέρεις ότι θα χάσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αυτό ήταν και το βασικό ατόπημα του Βόσνιου προπονητή που οδήγησε τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Fouzi Lekjaa, να τον απομακρύνει. Σήμερα, ο ίδιος που είναι η τρίτη φορά που οδηγεί μία εθνική στα τελικά Μουντιάλ αλλά δεν ταξιδεύει μαζί της, είναι σε θέση να δηλώνει για όσα συνέβησαν «Αν έβαζα νερό στο κρασί μου, δε θα ήμουν πια ο Βαχίντ! Προτιμώ να πεθάνω για τις απόψεις μου.».
Στην ίδια συνέντευξη στο γαλλικό ‘sofoot.com’, ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής είπε: «Αντί να βρίσκομαι στο Κατάρ, είμαι εδώ στη βροχή. Πραγματικά, είχα επενδύσει όλο μου τον εαυτό διεξοδικά για αυτό το σκοπό για τρία χρόνια και είναι ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα χάσω. Όμως, έτσι είναι η ζωή.»
Αποκάλυψε επίσης ότι στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο για το τρόπαιο, λέγοντας ότι μπορεί να φτάσει ως το τέλος αν είναι στιβαρή αμυντικά.
Ο νέος είναι αποτελεσματικός και ταλαντούχος!
Τρεις μήνες πριν το ταξίδι στο Κατάρ κάποιος έπρεπε να αναλάβει. Αυτός ήταν ο 45χρονος Ουαλίντ Ρεγκραγκί. Έχοντας ήδη κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λίγκ Αφρικής με την Ουιντάντ Καζαμπλάνκα, ήρθε, αποκατέστησε την ηρεμία στην ομάδα, επανέφερε το Ζίγιες στη θέση του, έβαλε μπόλικη τακτική στο παιχνίδι του Μαρόκο και πλέον είναι ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που φτάνει στους «8» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ρόστερ με ποιότητα
Ασφαλώς και ως όνομα, το Μαρόκο ήταν ένα αουτσάιντερ. Στην πραγματικότητα όμως δε βρίσκεται καθόλου τυχαία εδώ. Εκτός του Ζίγιες το Μαρόκο διαθέτει ίσως το καλύτερο σετ πλάγιων μπακ του Μουντιάλ. Ο Χακίμι της Παρί Σεν Ζερμέν και ο Μαζράουι της Μπάγερν Μονάχου είναι οι εκφραστές του σύγχρονου στυλ ποδοσφαίρου, στο οποίο πλέον, τα μπακ γίνονται και μέσοι και εξτρέμ και σκόρερ και γενικά κάνουν τα πάντα!
Εκτός από αυτούς τους τρεις σταρ, το Μαρόκο έχει βασικό τον τερματοφύλακα της Σεβίλλης, Μπόνο που με τις επεμβάσεις του έστειλε την Ισπανία σύντομα στο αεροδρόμιο του Κατάρ, τον Άμραμπατ της Φιορεντίνα (και όχι της ΑΕΚ), τον Εν Νεσίρι της Σεβίλλης, τον Αμαλά της Σταντάρ Λιέγης και αρκετούς ακόμα διόλου άσημους, αλλά ποιοτικότατους του ρόστερ.
Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη συνέχεια, όπου κι αν φτάσει, το Μαρόκο έχει επιτύχει 100% και κάτι παραπάνω. Η ιστορία τους θα συνεχίσει να γράφεται είτε σε αυτό, είτε στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί οι βορειοαφρικανοί ήρθαν για να παίξουν, να χτίσουν ομάδα και να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται.