Home >> Βιβλία >> Τα προσεχώς της ελληνικής λογοτεχνίας απ’ τις εκδόσεις Κάκτος

Τα προσεχώς της ελληνικής λογοτεχνίας απ’ τις εκδόσεις Κάκτος

“Το πορτρέτο” της Κυριακής Πλαϊνάκη

Τι είναι η αδελφική αγάπη; Πόσο δυνατή είναι; Μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στις δυσκολίες της ζωής που, αναπόφευκτα, υπάρχουν στην καθημερινότητά μας; Τι θα μπορούσε να βρεθεί που να είναι αρκετά δυνατό, ώστε να κατανικήσει τους δεσμούς αίματος; Ίσως μόνο το ίδιο το αίμα, που έχει την τραγική δύναμη να συντρίβει τον εαυτό του.

Για δυο αδέλφια, την Βέτα και τον Νάσο, ο σεισμός του 1999 θα σημάνει την αρχή του τέλους. Τα συμφέροντα είναι μόνο το πρόσχημα για τις βαθιές διαφορές που διέπουν τις σχέσεις τους. Η Βέτα βρίσκει την ευκαιρία ν’ ανασύρει απ’ το υποσυνείδητό της παράπονα κι ελλείψεις καλά κρυμμένες και να κηρύξει έναν ατελέσφορο πόλεμο στον αδελφό της. Θέλει ν’ απαλλαγεί επιτέλους τόσο απ’ τον ίδιο όσο κι απ’ την ικανότητά του να την αγαπά, ακόμη κι όταν τού δείχνει τον χειρότερο εαυτό της.

“Ολέθρια μυστικά” της Γερακίνας Μπουρίκα

Οι κάτοικοι ενός μικρού στενού μιας επαρχιακής πόλης είναι οι ήρωες αυτής της «μυστηριώδους» ιστορίας. Ο Μίλτος, η Μάγια, ο Σώτος, η Σμαραγδή, ο Στέλιος, η Λίτσα… θύτες και θύματα ενός παιχνιδιού χωρίς κανόνες, βήμα προς βήμα, μάς ταξιδεύουν στην ιστορία τους.

1948. Ένα παιδί εξορίζεται για πάντα απ’ το σπίτι του.

Οκτώβρης 1955. Ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα, την εποχή που μια οικογένεια ξεριζωμένη απ’ τον τόπο της, βρίσκει καταφύγιο σ’ εκείνο το στενό δρομάκι με τα τέσσερα σπίτια, έπειτα α’  τα άγρια γεγονότα των «Σεπτεμβριανών» στην Πόλη. Είναι η εποχή που οι νοικοκυρές κρατούν επτασφράγιστα τα μυστικά των συνταγών τους κι οι λιγωμένες από έρωτα γυναίκες καταφεύγουν σε μάγισσες και ξόρκια, για να «δέσουν» το ταίρι τους.

Ιούνιος 1965. Μια γυναίκα δολοφονείται άγρια, έχοντας κρυμμένο επάνω της ένα πολύτιμο βραχιόλι.

1981. Η τυχαία ανακάλυψη μιας μυστικής σπηλιάς από μια παρέα εφήβων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ταράξουν συθέμελα την φαινομενικά ήρεμη ζωή των γονιών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *