Home >> Βιβλία >> Στο Γιώργο Γεννηματά των εκδόσεων Κάκτος απονεμήθηκε το βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στο Γιώργο Γεννηματά των εκδόσεων Κάκτος απονεμήθηκε το βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας”

Στο πρέσβη ε.τ. Γιώργο Γεννηματά απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας».

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Pharae Palace στην Καλαμάτα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οργάνωσε εκδήλωση για την απονομή του φετινού βραβείου «Παναγιώτη Φωτέα».

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Πρέσβη ε.τ. Γιώργο Γεννηματά, για το βιβλίο του «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία», απ’ τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

 Το βραβείο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου κι αποτέλεσε έκφραση εκτίμησης του έργου και της προσφοράς του αείμνηστου φίλου του, πολιτικού και πνευματικού ανδρός, Παναγιώτη Φωτέα. Στο έργο των δύο ανδρών, που εκτός της στενής τους φιλίας συνέδεε και η μεγάλη αγάπη τους για την γενέθλιά τους γη και το όραμά τους για ανάπτυξη της Μεσσηνίας,  αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας.

Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο κι απονέμεται σε συγγραφέα δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, με θεματικό περιεχόμενο απ’ όλους τους τομείς της σκέψεως, όπως πολιτική και κοινωνία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, λογοτεχνική κριτική. Σύμφωνα μ’ επιθυμία του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη, μαζί με τον εκάστοτε βραβευόμενο συγγραφέα, βραβεύονται, όπως έγινε και φέτος, αριστούχοι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνωστές προσωπικότητες έχουν τιμηθεί με το παραπάνω βραβείο, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Θάνος Βερέμης κ.ά. Με το περσινό Βραβείο «Φωτέα» τιμήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, για το βιβλίο του «Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο, 1967-1974».

Στο έργο του τιμηθέντα συγγραφέα αναφέρθηκαν τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας όσο και οι λοιποί ομιλητές.

Στο βιβλίο του, ο συγγραφέας φωτίζει, υπό το πρίσμα προσωπικών εμπειριών, διπλωματικά παρασκήνια και καταγράφει γεγονότα που επηρέασαν εθνικές και διεθνείς εξελίξεις. Υπό ανεκδοτολογική μορφή, αναφέρεται σε χαρακτηριστικά απρόοπτα της διπλωματικής ζωής, αναπόσπαστα συνδεδεμένα με πρόσωπα – πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο απ’ τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο Γιώργος Γεννηματάς, κατά την αντιφώνησή του, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος απ’ το γεγονός ότι το πόνημά του διακρίθηκε στο πλαίσιο ενός θεσμού συνδεδεμένου με δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της Μεσσηνίας, του Παναγιώτη Φωτέα, ενός «ευπατρίδη, πνευματικού ανθρώπου, διανοούμενου μεγάλης εμβέλειας κι ακέραιου πολιτικού, που τίμησε τις θέσεις όπου υπηρέτησε» και του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, «τ’ όραμα του οποίου επέτυχε ν’ αναδείξει την γενέθλια γη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην σύνδεση και της δικής του οικογένειας με την γη της Μεσσηνιακής Μάνης.

Στην φετινή Επιτροπή του Βραβείου, υπό την Προεδρία της Χρύσας Μαλτέζου, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετείχαν o Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Νικόλαος Μηλιώνης, μέλος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί τιμή αντιπρόεδρος Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κι ο Παναγιώτης Νίκας, φιλόλογος, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τοπικές Αρχές της Καλαμάτας, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η Ελένη Φωτέα, η πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια Βίκυ Καρέλια και πλήθος κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *