Home >> Βιβλία >> “Μικρά πράγματα σαν κι αυτά” από Κλερ Κίγκαν και εκδόσεις Μεταίχμιο

“Μικρά πράγματα σαν κι αυτά” από Κλερ Κίγκαν και εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι 1985 και βρισκόμαστε σε μια πόλη της Ιρλανδίας. Πλησιάζουν Χριστούγεννα, εποχή πολυάσχολη για τον Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτή ξυλείας και κάρβουνου. Νωρίς ένα πρωί, παραδίδει μια παραγγελία στο τοπικό μοναστήρι – κι έρχεται αντιμέτωπος με την σκοτεινιά και την συνένοχη σιωπή μιας πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εκκλησίας.

Σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας ο Μπιλ Φέρλονγκ προσπαθεί να καλύψει τις παραγγελίες των πελατών του, καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Στο τιμόνι μιας μικρής εταιρείας και πατέρας πέντε κοριτσιών, έχει καταφέρει να φτιάξει την ζωή του μόνος του. Η μητέρα του, υπηρέτρια, έμεινε έγκυος στα δεκαπέντε αλλά, σ’ αντίθεση μ’ ό,τι, συνήθως, συνέβαινε, δεν την πέταξαν απ’ το σπίτι με το μωρό της. Απ’ αυτήν την άποψη, ο Μπιλ ήταν πιο τυχερός απ’ άλλα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μπιλ κάνει την τελευταία του παράδοση στο μοναστήρι – όπου, υπό το πρόσχημα ότι τις εκπαιδεύουν, οι μοναχές εκμεταλλεύονται κοπέλες «χαλαρών ηθών» και τις βάζουν να δουλεύουν στο πλυντήριο του μοναστηριού. Τα όσα ανακαλύπτει ο Μπιλ εκεί και η δύσκολη απόφαση στην οποία τον οδηγούν, τ’ αφηγείται η συγγραφέας με τόσο συγκρατημένη χάρη, που αυτό τ’ όμορφο κείμενο γίνεται ταυτόχρονα αινιγματικό και συνταρακτικό.

Και, όμως, μια σύντομη ιστορία μπορεί να σού διδάξει πολλά, κυρίως να είσαι άνθρωπος… Αυτήν την ιστορία μοιράζεται μαζί μας η Κλερ Κίγκαν.

“Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”, “τα πολλά λόγια είναι φτώχια” κι άλλες παρόμοιες φράσεις και γλωσσικά κατάλοιπα μπορούν ν’ αποτυπώσουν την μαγεία του μικρού αυτού βιβλίου.

Προφανώς κι αποτελεί μια ιστορία που διαβάζεται σ’ ένα απόγευμα αλλά είναι τόσο δυνατή με πληθώρα παραστατικών εικόνων παντός είδους και περιγραφών, τόσο ζεστό, τόσο ανθρώπινο, ενίοτε γροθιά στο στομάχι αλλά και λυτρωτικό που δεν γίνεται να μην σού κεντρίσει το ενδιαφέρον, να μην σε κερδίσει.

Μια ιστορία απλή, μια ιστορία συμπόνιας μια ιστορία χριστουγεννιάτικη με φόντο το νησί της Ιρλανδίας…

Γινόμαστε κοινωνοί σε μια κατάσταση που αποδεικνύει ότι, τελικά, το να είσαι άνθρωπος δεν απαιτεί κόπο, ενίοτε δε θέλει ούτε τρόπο. Απλά, συμβαίνει…

Έξτρα μπόνους…

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο Orwell Prize, ενώ ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Booker 2022.

Απ’ την ίδια και τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί (από 27/4) ένα ακόμα βιβλίο της “Τα τρία φώτα”, στ’ οποίο βασίστηκε η ταινία “το ήσυχο κορίτσι” που ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *