Στη συνέντευξη αυτή αφήνουμε πίσω μας τα Επτάνησα και ταξιδεύουμε στην Εύβοια με σκοπό τη γνωριμία με το χωριό ονόματι… “Γυμνό”.
Ο Ν.Χ., γέννημα θρέμμα του τόπου, αν και σπούδασε και τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, εντούτοις επισκέπτεται, συχνά πυκνά, το χωριό του και μέσα απ’ τη συζήτησή μας μάς δίνεται η ευκαιρία να το γνωρίσουμε μέσα απ’ τα δικά του μάτια.
Και η περιπλάνηση αρχίζει…
Το Γυμνό ανήκει στην επαρχία Χαλκίδος κι απέχει απ’ την πρωτεύουσα του Νομού 35 χλμ. Βρίσκεται Β.Α. της Αμαρύνθου, στους πρόποδες του Ευβοϊκού Ολύμπου, αγκαλιάζοντας την καταπράσινη πεδιάδα π’ απλώνεται ως τη θάλασσα. Η θέα του χωριού είναι πανοραμική, έτσι που το μάτι του κάθε επισκέπτη γαληνεύει, αγναντεύοντας το Νότιο Ευβοϊκό και τις απέναντι βουνοπλαγιές της Αττικής γης.
Το Γυμνό, όπως είναι και η επίσημη ονομασία του, ξεπερνά σε πληθυσμό τους 2.500 κατοίκους. Είναι ένα χωριό, όμορφο και δημιουργικό, με δραστήριους και φιλόξενους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς, επίσης, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Κύρια προϊόντα που παράγονται είναι το λάδι, τ’ αμύγδαλο, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι κι άλλα.
Η ονομασία του προέρχεται, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, απ’ την εγκατάσταση των Γυμνών ή Γυμνητών ή ψιλών, ελαφρά οπλισμένων στρατιωτών των Αθηναίων.
Ποια θα χαρακτήριζες ως τ’ αρνητικά και τα θετικά του Γυμνού Ευβοίας;
Ν.Χ.: «Ως θετικό θα χαρακτήριζα το γεγονός ότι αποτελεί ένα ήσυχο ορεινό χωριό σε πολύ κοντινή απόσταση απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ, αντίθετα, ως αρνητικό το ότι, όπως κάθε επαρχία, έτσι κι αυτό το χωριό, δεν έχει αρκετές δραστηριότητες, για ν’ ασχοληθεί κάποιος.».
Ποιες οι ευκολίες, ποιες οι δυσκολίες και ποια τα προβλήματα;
Ν.Χ.: «Στο συγκεκριμένο χωριό μπορεί κάποιος να πάει παντού με τα πόδια και να κάνει τις δουλειές του εύκολα και γρήγορα. Αν, όμως, πρέπει να κάνει κάποια άλλη δουλειά που είναι σε διπλανό χωριό, θα χρειαστεί αυτοκίνητο, διότι είναι δύσκολη η πρόσβαση με τα κοντινά χωριά απ’ τις δημόσιες συγκοινωνίες.».
Τι σού αρέσει περισσότερο και τι δε θ’ άλλαζες;
Ν.Χ.: «Αυτό που μού αρέσει περισσότερο είναι ότι μπορώ να βγω για βόλτα έξω απ’ το σπίτι μου και να δω βουνά, ζώα και διάφορα τοπία που στην Αθήνα δε μπορώ να δω. Κάθε περιοχή, βέβαια, έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.».
Τι θ’ άλλαζες στο Γυμνό;
Ν.Χ.: «Θα προσπαθούσα να κάνω τους δημόσιους χώρους περισσότερο όμορφους και περιποιημένους.».
Μίλησε για τις υποδομές.
Ν.Χ.: «Στο χωριό λειτουργεί ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο σχολείο, ένα ιδιωτικό ωδείο, ένα πολιτιστικό κέντρο με θεατρική σκηνή, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μπάσκετ, η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (ΑΟ Όλυμπος Γυμνού). Επίσης, διαθέτει εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, πάρκα και διάφορους συλλόγους π’ ασχολούνται με τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.».
Μίλησε για την ιστορία του.
Ν.Χ.: «Το Γυμνό, χωριό με σπάνιο όνομα, βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα, και εμφανίζει ζωή σ’ όλα τα στάδια της ιστορίας. Τ’ όνομά του εικάζεται, ότι έχει δοθεί απ’ την εγκατάσταση στον τόπο αυτό των Γυμνών ή Γυμνητών ή ψιλών, ων ελαφρά οπλισμένων στρατιωτών των Αθηναίων, που έγινε το 442 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι κατέλαβαν την Ερέτρια.
Σε πάρα πολλά σημεία του χωριού έχουν βρεθεί, κατά καιρούς, αρχαία αντικείμενα, όπως ο αρχαιότερος τύπος λίθινου πέλεκυ, εργαλεία απ’ οψιανό, κεραμικό, κίονες, κιονόκρανα, σπάνια αγγεία κι άλλα μικροαντικείμενα στις θέσεις, κυρίως, Αγίου Ιωάννου, Προφήτη Ηλία, Παλιοχώρια, Αγίου Νικολάου, Αγια Αρμένησσα (Παναγιά ή Χιλιάρμενη), όπου σήμερα βρίσκεται ο εικονιζόμενος, ωραιότατος, πετρόκτιστος ναός “Εισόδια της Θεοτόκου”. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, υπάρχει πλήθος στοιχείων π’ αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής. Θαυμάσιο βυζαντινό κτίσμα με ωραίο κεραμικό διάκοσμο είναι ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά του χωριού και χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ. Λίγο πιο μακριά, κοντά στο δρόμο που πηγαίνει προς Σέτα, σ’ ένα θαυμάσιο τοπίο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγιά με διατηρημένες, σε καλή κατάσταση, αρκετές τοιχογραφίες. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού στέκεται επιβλητικός ο Ενετικός Πύργος. Ένας κρίκος της αλυσιδωτής οχύρωσης της Εύβοιας, αλλά και δείγμα της σημασίας της περιοχής για την άμυνά της. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η εκκλησία της Ενορίας Γυμνού “Κοίμηση της Θεοτόκου” και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με τριήμερο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι.».
Τι κάνει ξεχωριστό το μέρος αυτό; Τι έχεις ξεχωρίσει;
Ν.Χ.: «Όπως ισχύει σε κάθε μέρος, έτσι και στο χωριό μου, αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η γεωγραφική του θέση και οι άνθρωποι που μένουν σ’ αυτό.».
Μίλησέ μας για τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις.
Ν.Χ.: «Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από μεγάλες πόλεις, όπως η Χαλκίδα και η Αθήνα, αλλά η σύνδεση μ’ αυτές (τις πόλεις) είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων. Ωστόσο, με τ’ αυτοκίνητο όλα είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα.».
Μίλησέ μας για το σχολείο και την εκπαίδευση.
Ν.Χ.: «Όπως είπα και παραπάνω, το χωριό διαθέτει ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό κι ένα γυμνάσιο σχολείο. Για να πάει κάποιος στο λύκειο, πρέπει να μετακινηθεί στη διπλανή περιοχή (Αμάρυνθο) που εκεί είναι το πιο κοντινό λύκειο, σ’ απόσταση μικρότερη από 10 λεπτά με τ’ αυτοκίνητο.».
Μίλησέ μας για τη διασκέδαση.
Ν.Χ.: «Το χωριό διαθέτει αρκετά καταστήματα εστίασης, καφέ μπαρ και ταβέρνες, για τις οποίες φημίζεται.».
Μίλησε μας για τον κόσμο, τους ντόπιους ή αν υπάρχουν μειονότητες ή ξένοι και πώς συνυπάρχουν, αν συνυπάρχουν με το ντόπιο στοιχείο.
Ν.Χ.: «Οι άνθρωποι του χωριού ασχολούνται με τα χωράφια και τα ζώα τους, άλλοι δουλεύουν σ’ εργοστάσια που υπάρχουν στις γύρω περιοχές κι άλλοι δουλεύουν στα καταστήματα που υπάρχουν στο χωριό. Δεν υπάρχουν μειονότητες, υπάρχουν μόνο ελάχιστοι άνθρωποι απ’ άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν προσαρμοστεί στη ζωή του χωριού μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.».
Η πολιτεία και γενικά οι αρχές του τόπου πόσο προσέχουν το μέρος;
Ν.Χ.: «Οι δημόσιοι χώροι του χωριού θα μπορούσαν να είναι περισσότερο προσεγμένοι κι αναβαθμισμένοι.».
Τι κρατά το Γυμνό ζωντανό;
Ν.Χ.: «Το χωριό συνεχίζει να υπάρχει χάρη στους ανθρώπους που ζουν εκεί και φροντίζουν για την ανάπτυξη του σε διάφορους τομείς, όπως στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.».
Υπάρχει αστυνομία κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες; Και πόσο εξυπηρετούν;
Ν.Χ.: «Αστυνομικό τμήμα δεν υπάρχει στο χωριό, αλλά, εάν συμβεί οτιδήποτε, οι πολίτες απευθύνονται στ’ αστυνομικό τμήμα Ερέτριας. Σχετικά με τον τομέα της υγείας, στο χωριό υπάρχει το περιφερειακό ιατρείο που εξυπηρετεί τους ανθρώπους μέχρι ένα ορισμένο σημείο.».
Υπάρχει εγκληματικότητα; Φοβούνται οι κάτοικοι ο ένας τον άλλο;
Ν.Χ.: «Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει εγκληματικότητα, υπήρξαν, όμως, κάποιες χρονιές, κλοπές σπιτιών για συνεχόμενο χρονικό διάστημα, πράγμα τ’ οποίο φόβισε τους ανθρώπους κι, σε συνδυασμό με την ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, οι άνθρωποι, πλέον, δεν αφήνουν τα κλειδιά πάνω στην πόρτα, για να το πούμε και πιο απλά.».
Υπάρχει το μοτίβο παιδιά να παίζουν, ακόμη, στις γειτονιές;
Ν.Χ.: «Υπάρχει ακόμη, ναι, αν και τα τελευταία χρόνια τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το κινητό, τους καλοκαιρινούς, ωστόσο, μήνες θ’ ακούσεις στο χωριό τις φωνές των παιδιών που παίζουν στα πάρκα και τις πλατείες.».
Μίλησέ μας για τ’ αθλητικά δρώμενα.
Ν.Χ.: «Υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία ” Α.Ο Όλυμπος Γυμνού” . Το γήπεδο του χωριού φιλοξενεί τους αγώνες της ομάδας που συμμετέχει στο τοπικό Πρωτάθλημα.».
Υπάρχει κάποιο μέρος που το έχεις ταυτίσει μ’ εσένα στο Γυμνό;
Ν.Χ.: «Το μέρος που θυμάμαι πάντα και το έχω συνδυάσει με τις παιδικές μου αναμνήσεις είναι το δημοτικό σχολείο, τ’ οποίο είναι ακριβώς δίπλα απ’ το σπίτι μου, μάς χωρίζει ένας τοίχος.».
Ποια η πιο έντονη στιγμή που έχεις ζήσει στον τόπο σου;
Ν.Χ.: «Έχω ζήσει πολλές ευχάριστες και πολλές δυσάρεστες στιγμές.».
Πως θα χαρακτήριζες τις ανθρώπινες σχέσεις εκεί σε σχέση με τη μεγαλούπολη;
Ν.Χ.: «Πιστεύω ότι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες χτίζονται απ’ την οικογένεια, το σχολείο και διάφορους άλλους παράγοντες. Όπως στο χωριό, έτσι και στην πόλη, οι χαρακτήρες των ανθρώπων ποικίλουν.».
Τι δρώμενα, πολιτιστικά ή κοινωνικά, γίνονται στο Γυμνό;
Ν.Χ.: «Γίνονται αρκετά πολιτιστικά δρώμενα όλο το χρόνο απ’ το σχολείο, το ωδείο και τους συλλόγους που υπάρχουν στην περιοχή. Το μεγαλύτερο, σε σημασία, γεγονός είναι ο εορτασμός της Παναγίας τον 15Αύγουστο, λόγω της εκκλησίας “Κοίμησις της Θεοτόκου” που υπάρχει στο χωριό. Απ’ τις 14 έως τις 16 Αυγούστου γίνεται τριήμερο πανηγύρι στο χωριό.».
Μίλησέ μας για τον Πολιούχο και τις εκκλησίες.
Ν.Χ.: «Πολιούχος του χωριού είναι ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.».
Τι σού λείπει που δεν υπάρχει στο μέρος;
Ν.Χ.: «Κάθε μέρος έχει τη δική του ομορφιά, επομένως, δε μπορώ να πω ότι μού λείπει κάτι.».
Πόσο σού αρέσει η γειτονιά στην οποία ζεις;
Ν.Χ.: «Η γειτονιά που βρίσκεται το σπίτι μου είναι πολύ κοντά στο κέντρο του χωριού κι αυτό είναι ωραίο, διότι έχει και ησυχία και φασαρία, αν περπατήσεις δύο δρόμους πιο πάνω.».