Home >> Sports >> Η φωνή της σιωπής σας

Η φωνή της σιωπής σας

Ανά καιρούς και διαστήματα τα νούμερα έχουν γίνει αντικείμενο δαιμονοποίησης, οι δεκαδικοί αριθμοί, όμως, ποτέ. Ας κάνουμε, λοιπόν, την αρχή με το τρεισήμισι, όσο μια πίτα γύρος, όσο ένα Σλοβένος επιθετικός… Για τον δεύτερο ξέχασα τα εκατομμύρια, όχι ότι δεν μας αφορούν, προϊόν φοροαπαλλαγής είναι στο κάτω κάτω, αλλά μεταξύ μας, καλύτερα να τα έκανε αμάξια ο πρόεδρος. Θα μου πεις, εδώ υπάρχουν άλλοι που θέλουν να δώσουν 25 για τον Γκαρσία, για ένα παίκτη, δηλαδή, ο οποίος χρειάζεται δέκα κλασικές για να βάλει δύο γκολ. Πράγματι, είναι να αναρωτιόμαστε ποιος την κολλάει σε ποιον τη ριμάδα τη μυωπία;

Το φετινό ξεκίνημα, ανέδειξε, για αρχή, ότι δίκαια οι δύο των Αθηνών κατέβαλαν τις δυο πρώτες θέσεις στο περσινό πρωτάθλημα. Παρά τις υπάρχουσες αδυναμίες τους, είναι μακράν οι πιο συμπαγείς ομάδες με την καλύτερη συνοχή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πρωταγωνιστήσουν και φέτος επιθυμώντας να κατακτήσουν τα εγχώρια πρωτεία. Σε ετούτη τη διαπίστωση περιλαμβάνω και το πόσο θα επηρεαστούν από τους ευρωπαϊκούς τους αγώνες και το μέτρημα των αντοχών. Με μια διαφορά. Η ΑΕΚ μάς έδειξε πως σε υψηλό επίπεδο θα αδυνατεί να ακονίσει την ικανότητα που έχει. Με άλλα λόγια, την πίεση ψηλά στον αντίπαλο, προξενώντας πανικό και σύγχυση στο πρώτο κλέψιμο της μπάλας στην εκάστοτε ομάδα που αντιμετωπίζει. Δυσκολεύεται να αναπτυχθεί από πίσω με ορθολογική μεθοδικότητα. Αργά και σταθερά κάνοντας κατοχή στο μέσο του γηπέδου διατηρώντας τη και προς το επιθετικό τρίτο, όπως ο Παναθηναϊκός. Το περυσινό πλεονέκτημα της ΑΕΚ ήταν ότι εφάρμοζε το τακτικό της πλάνο μία φορά την εβδομάδα με χαμηλής δυναμικής εμπόδια στο δρόμο της. Ομολογουμένως, η Αντβέρπ απεδείχθη διαβασμένη. Σε σύνολο δύο προκριματικών γύρων για το Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ φανέρωσε αμυντικά κενά. Είναι προτιμότερο να δεχτείς γκολ από ατομικό λάθος παίκτη σου διότι αυτό είναι για μια στιγμή και στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί, παρά να τα δέχεσαι επειδή έχεις συνολικά και συλλογικά κακή αμυντική λειτουργία. Επίσης, τόσο με τους Κροάτες όσο και τους Βέλγους φανερώθηκε και δικαιολογημένος εκνευρισμός μεταξύ των αθλητών. Δικαιολογημένος, καθώς, είναι ψυχοφθόρο να μένεις πίσω στο σκορ σε κάθε αναμέτρηση. Εξάλλου, ο Αραούχο είναι ένας επιθετικός που αν παίξει βασικός σε 50 αγώνες, θα πετύχει, 8 γκολ! Διακατέχεται από το σύνδρομο που είχε και ο Ολισαντέμπε. Είναι καλός στην αναταραχή, είναι καλός για να περάσει στο τερέν ως αλλαγή, είναι καλός όταν το παιχνίδι ξεφεύγει από τον έλεγχο της συνεκτικότητας, είναι καλός στο άναρχο παιχνίδι. Δεν είναι αξιόπιστος για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος αν και έχει το στοιχείο του απρόβλεπτου.

Η δυσκολία, την οποία θα συναντήσει η Ένωση και στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ με τις Μπράιτον, Άγιαξ και Μαρσέιγ έγκειται στο ότι: 1) διαθέτουν καλούς χειριστές αμυντικούς με τη μπάλα στα πόδια. 2) Θα συναντήσει καλούς επιθετικούς που χτυπάνε στην κόντρα επίθεση για να σπάνε τη ζώνη άμυνας. 3) Θα λιγοστεύουν οι δυνατότητες μεγάλων ευκαιριών, και η ΑΕΚ, δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές, πλην του Τζούμπερ με την κλάση και το ταλέντο του, να μετατρέψουν την παραμικρή φάση σε γκολ. Ο συμψηφισμός του αποκλεισμού της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού είναι προκλητικός, για το γεγονός ότι ο δεύτερος ήταν, σαφέστατα, καλύτερος στα τρία από τέσσερα ημίχρονα, κάτι που σε καμία δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος για την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός με την εμφάνισή του στην Πορτογαλία έχασε την ευκαιρία παίζοντας το χαρτί του αιφνιδιασμού. Τόσο στο Μουνισιπάλ όσο και στο ΟΑΚΑ, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Μάγκνουσον και Γεντβάι ήταν εξαιρετικό. Ο Ισλανδός έδειξε μεγάλη ωριμότητα και σε συνεννόηση με τον προπονητή του προσπαθούσε να κάνει γεμίσματα για να παίρνει τη μπάλα η Μπράγκα προκειμένου να πιέσουν στην πρώτη κατοχή. Ο Παλάσιος παρότι δεν έχει αυτοπεποίθηση στα τελειώματα του, φτιάχνει μόνος του τις φάσεις προς εκτέλεση. Είναι στιγμές οι οποίες γίνονται αξιόλογες από την πίεσή του, από την ταχύτητά του. Θυμηθείτε τι έλεγαν, κάποτε, για το Σισέ. Έχανε τα γκολ… Ωστόσο, παρέβλεπαν το πόσο άνοιγε τα πόδια του για να υποδεχτεί τις χαμένες μπαλιές. Οποιοσδήποτε άλλος φορ δεν θα συμμετείχε καν σε τέτοια κατάσταση. Ψεγάδι του Αργεντινού, το θολωμένο μυαλό στις εκτελέσεις και το ότι δεν γυρίζει περισσότερο τη μπάλα προς την καρδιά της περιοχής. Για να είμαστε δίκαιοι, αντικειμενικοί και ειλικρινείς, στη δεδομένη περίσταση, ο Αϊτόρ, ως αλλαγή, δεν προσφέρει τα αναμενόμενα. Για τον Ιωαννίδη ελλοχεύει ένας κίνδυνος. Να εξιδανικευτεί η παρουσία του λόγω του Σποράρ. Έχει βοηθήσει σημαντικά αλλά του ταιριάζει καλύτερα αυτός ο ρόλος, ερχόμενος από τον πάγκο, γιατί έχει βαρύ κορμί και είναι απίθανο να βγάλει 90λεπτο. Πάντως, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αγοράσει κάποιον ανώτερο των δύο. Ο Τσέριν, ιδίως, στο Σπύρος Λούης βρέθηκε 5-6 φορές με τη μπάλα στα πόδια, και ενώ είχε τη δυνατότητα μιας σχετικά εύκολης πάσας που θα εξασφάλιζε ευνοϊκότερες προοπτικές επίθεσης στα 10 μέτρα, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, έβγαλε δισταγμό και δεν την έδινε, αφού, επέλεγε να τη γυρίσει στην άμυνα. Πέρυσι, τον βοήθησε ο τρόπος της ομάδας διότι δεν έπαιρνε, εν συνόλω, πολλά ρίσκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπρινιόλι ήταν άριστος με τη μπάλα πραγματοποιώντας με επιτυχία τριαντάρες και σαραντάρες μπαλιές ακριβείας. Ακόμα, έχοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, μού καλλιεργείται το αίσθημα ότι οι παίκτες επιδιώκουν την ατομική τους ανάδειξη. Κυρίως, οι μεσοεπιθετικοί κοιτάζοντας την προσωπική προβολή. Τέλος, προξενεί ανησυχία το πλήθος των μυικών τραυματισμών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε δύο μήνες, έξι ευρωπαϊκές συναντήσεις συν τρεις για το ελληνικό πρωτάθλημα… Είναι λάθος να αποδίδονται όλα στην κούραση ή την επιβάρυνση από τη σκληρή προετοιμασία.

Αλλά, ας επιχειρήσουμε έναν απλό και υποθετικό συλλογισμό. Φερειπείν, αν αυτοί οι δύο κομβικοί προκριματικοί, σύνολο τεσσάρων αγώνων, επαναλαμβανόντουσαν άλλες δέκα φορές και έχοντας ως βάση αυτά που είδαμε, ποιος θα είχε, από τους δυο, τι περισσότερες δυνατές προκρίσεις; Ο Παναθηναϊκός, που με εξαίρεση 25 λεπτά, κατάφερε να επιβάλει σε απόλυτο βαθμό το παιχνίδι που ήθελε πιάνοντας στον ύπνο την Μπράγκα; Ή η ΑΕΚ η οποία επιχειρούσε με ένα τρόπο απόλυτα προβλέψιμο και έχοντας τεράστια κενά στην αμυντική της γραμμή να επιβληθεί επί της πρωταθλήτριας Βελγίου, η οποία δεν φάνηκε σε κανένα σημείο να χάνει την πίστη της πρόκρισης; Σε αντίθεση με την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσει και να καλύψει τις αδυναμίες του. Βελτιωνόταν δε από παιχνίδι σε παιχνίδι σε κάθε ματς του δίμηνου Ιούλιος-Αύγουστος 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *