Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τη μαύρη μέρα όπου η συγκυβέρηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη αποφάσισε εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα να κλείσει, αιφνιδίως, την ΕΡΤ.
Ιστορικά στοιχεία
Η ΕΡΤ ιδρύθηκε με το νόμο 230/1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Είναι διάδοχος οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ), νωρίτερα Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1938 και διαχειριζόταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.
Μια ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα διαφορετικό μοντέλο ραδιοφώνου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Μάνο Χατζιδάκι όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της ραδιοφωνίας και αργότερα του Τρίτου Προγράμματος. Ο σταθμός απέκτησε ευρύτερη πολιτιστική διάσταση παράγοντας ποιοτικό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο οι συγκρούσεις του Χατζηδάκη με την γραφειοκρατία του ΕΙΡΤ οδήγησαν το εγχείρημα σε σύντομο τέλος το 1980.
Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος εθνικός χορηγός και ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 στο Μεξικό. Παράλληλα, μετέδιδε αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (μετέπειτα Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για πρώτη φορά από το 1970.
Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν. Τα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των ΜΑΤ στους πομπούς που διέθετε η ΕΡΤ.
Η ουσία
Από τις 11 Ιουνίου και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα ασυγκράτητο κύμα ανθρώπων βρέθηκε στο ραδιομέγαρο. Με ή χωρίς κομματικές ταμπέλες, άτομα που ατιμάστηκαν την τελευταία τριετία, τότε, πενταετία σήμερα, που είδαν στο πρόσωπο των εργαζομένων της ΕΡΤ τις δικές τους ζωές που καταρρέουν από μία προδοτική κυβέρνηση που εξυπηρετούσε με πάθος τα συμφέροντα των εσωτερικών και εξωτερικών κέντρων,πάντοτε σε βάρος ενός λαού που καθημερινά πτωχοποιείται και αλλοτριώνεται. Όλοι, όσοι βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες πέριξ του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ διαπίστωσαν έναν κόσμο αδάμαστο, αποφασισμένο να ταυτιστεί με τους εργαζόμενους, σε μία προσπάθεια να ανάψει η φλόγα της ανασύνταξης του λα’ι’΄κού μετώπου εναντία στο μαύρο και τις πολιτικές που αυτό πρεσβεύει.
Στον τομέα των εργαζομένων, παρατηρήθηκε κάτι το πρωτοφανές! Οι ίδιοι άνθρωποι που στοχοποιούνταν πανταχόθεν, εκείνοι κράτησαν με αξιοπρέπεια, όρθια τη σημαία του αγώνα. Με μικρές εξαιρέσεις, το μέτωπο παρέμεινε αραγές.Εκείνοι που έφυγαν πριν δικαιωθεί σε τελικό στάδιο ο αγώνας τους,διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που προσχώρησαν στο νέο μεταβατικό στάδιο προδίδοντας του συναγωνιστές τους και σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εργαστούν σε άλλα μέσα για βιοποριστικούς λόγους, προσφέροντας όμως, αφιλοκερδώς, τις υπηρεσιές τους στη νέα προσπάθεια. Παρά την απίστευτη ροή του κόσμου, δεν καταγράφηκε η παραμικρή ζημιά στο χώρο. Με εξαιρετικό συντονισμό κατόρθωσαν και να οργανώσουν ομάδες για να ξεναγούν τον κόσμο στα στούντιο της εταιρίας και παράλληλα να βγάζουν και ζωντανό,καθημερινό πρόγραμμα,μέσω της ertopen.gr και από τη Θεσσαλονίκη λόγω της Eτ3,η οποία αποτέλεσε και τον κορμό της νέας ανεξάρτητης αρχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη συχνότητά τους για την αναπαραγωγή προγράμματος,μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από τους απολυμένους τεχνικούς και δημοσιογράφους, από την ερτ έδωσε ο τηλεοπτικός 902, τον μέσω της digea παρανόμως έκοβαν όταν αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ερτ. Επιπλέον και ορισμένες ιστοσελίδες όπως το info-war.gr, το tvxs.gr, enikos και real.gr, the press project.gr και ellinofreneia,gr, κ.λπ…
Η πλειοψηφία των απολυμένων της ερτ ήταν άτομα των 1000 ευρώ με 12 και πλέον ώρες εργασίας την ημέρα. Μπήκαν, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι στο στόχαστρο για μία μικρή μειοψηφία που καμία σχέση δεν είχε με εκείνους που είχαν ως δεύτερο σπίτι τους την ερτ. Μία διευκρίνηση είναι απαραίτητη εδώ. Εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας δεν θα σταθούμε,σκοπίμως, στους κομματικούς χρωματισμούς που αντιπροσώπευε ο καθένας από τους εργαζόμενους καθώς αρχικά, δεν έγινε καμία διάκριση, αφού απολύθηκαν εν συνόλω όλοι,τουλάχιστον, σε πρώτο στάδιο. Σε δεύτερο επίπεδο, επειδή πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε ένας από εκείνους είχε μία οικογένεια από πίσω του να συντηρήσει.
Το αίτημα που διατυπώθηκε από τον κόσμο και τους απολυμένους της ερτ,συλλήβδην, για μία τηλεόραση χωρίς αγκυλώσεις, με πρώτο στόχο την πληροφόρηση, την εστίαση στις κοινωνικές ανάγκες και στα θέματα του πολιτισμού που καλύπτονταν και θυσιάζονταν στο βωμό της διαφήμισης, λειτούργησαν στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του μαύρου και την προκήρυξη για το νέο φορέα. Η νέα περίοδος, με τις καινούργιες διοικητικές κεφαλές οφείλει να σεβαστεί τον αγώνα που προηγήθηκε, το αίμα του χύθηκε από όλους όσοι δεν κατάφεραν να μείνουν έως το τέλος και αποδήμησαν εις Κύριον, που λύγισαν υπό το βάρος του πόνου και της αβεβαιότητας. Επίσης πρέπει να προασπίσει και να περισώσει, η καινούργια διοίκηση, την αξιοπρέπεια εκείνων που αναγκάσθηκαν, από τα μουσικά σύνολα κυρίως, να βγουν στο δρόμο και να παίξουν προκειμένου να μην προδώσουν την τέχνη τους και να μην απαξιώσουν τη δουλειά τους, προσφέροντάς την στον κόσμο αφειδώς.
Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με αριθμούς και άλλα στοιχεία, διότι τα αφηγούνται καλύτερα οι πρωταγωνιστές και από την κίνηση των εργαζομένων αλλά και από τους διαχειριστές από την κυβερητική πλευρά εκείνης της κηλίδας στο σώμα της ελευθεροτυπίας ενός ανεξάρτητου,υποτίθεται κράτους. Κλείνουμε με την ακοτελεύτια φράση του Νίκου Τσιμπήδα από το δίκτυο της ελληνικής ραδιοφωνίας, πριν την εισβολή των Μ.α.τ. για την πλήρη κατάληψη του κτηρίου. Ψυχή βαθιά….
Υ..γ Σας συστήνουμε, εφόσον έχετε χρόνο, να επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες όπου θα βρείτε εξαιρετικές παραγωγές για ο,τι συνέβη στην ΕΡΤ, με τις φωνές εκείνων που είχαν και έχουν κάτι να πουν: https://www.youtube.com/watch?v=LTiXjIX6yXk
, http://www.thepressproject.gr/article/63636/Apopse-stis-1900-i-premiera-tou-MESOGEION-432 ,
http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2013-2014/371-to-xameno-sima-tis-dimokratias .