Home >> Αφιέρωμα >> Η αυτού μεγαλειότης

Η αυτού μεγαλειότης

Είναι κάποιες φορές που η ένταση, το δέος και η λάμψη που διακατέχουν μια προσωπικότητα, σε κάνουν, δικαιολογημένα, να πιστεύεις ότι την ώρα και την στιγμή που ήρθε στην ζωή θα έλεγε κάποιος ότι ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες.

Κι αυτό γιατί τέτοιες προσωπικότητες είτε είναι καλλιτέχνες είτε πολιτικοί ή άνθρωποι των γραμμάτων γεννιούνται μια φορά κάθε χίλια χρόνια. Επομένως όσοι είχαν την τύχη να τους θαυμάσουν από κοντά θα πρέπει να αισθάνονται ευγνώμονες. Once in a lifetime που λένε και στο χωριό μου..!

Ο πρόλογος ο οποίος διαβάσατε αναφέρεται στο ένα και μοναδικό στο είδος του, superstar, και κατ’ εμέ την μια από τις 2-3 καλύτερες φωνές που έχουν περάσει από αυτόν τον πλανήτη, Freddie Mercury.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Φααρόκ Μπουλσάρα, όπως είναι το κανονικό όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι, γεννήθηκε το 1946 στη Ζανζιβάρη. Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία στο St. Peter’s College. Εκεί ο διευθυντής της σχολής διέκρινε το μουσικό ταλέντο του Freddie και προέτρεψε τους γονείς του να του δώσουν τα ερεθίσματα μαθαίνοντάς τον πιάνο.

Ο μικρός Φρέντι συμμετείχε σε αρκετά μουσικά σχήματα, μιας και το τεράστιο ταλέντο του είχε αρχίσει να προδιαγράφει το λαμπρό μουσικό του μέλλον.

Αργότερα ο Φρέντι και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ζανζιβάρη.

Στο Λονδίνο λοιπόν, και αφού πέρασε από πάρα πολλά συγκροτήματα, άλλα επιτυχημένα και άλλα όχι τόσο πολύ, τελικά το 1970 η παλιά μπάντα Smile των Roger Taylor και Brian May μετονομάστηκε σε Queen βάζοντας στην σύνθεσή της το άτομο που έμελλε να γίνει ο απόλυτος σταρ της εποχής, ο οποίος παρεμπιπτόντως έδωσε και το όνομα στο συγκρότημα.

Επειδή το άρθρο πραγματεύεται τον Φρέντι Μέρκιουρι ως άτομο και όχι τους Queen ως συγκρότημα, δεν θα γράψω πολλά για αυτούς.

Το τι κατάφεραν σαν συγκρότημα μπορεί εύκολα να απαντηθεί μέσα από την καθημερινότητά μας και μέσα από τα τραγούδια τους τα οποία ακούγονται ακόμα και σήμερα, 40 και χρόνια μετά. Και θα συνεχίσουν να ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα διότι γράφτηκαν σε μια εποχή κατά την οποία οι καλλιτέχνες έδιναν στους οπαδούς ατόφιες εμπνεύσεις μιας και δεν υπήρχε δυνατότητα επεξεργασίας σε μεγάλο βαθμό.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει επιτυχίες όπως το Bohemian Rhapsody, το Love of my life, το I want to break free;

Ή μήπως έχει πανηγυρίσει ποτέ κάποιος ένα τρόπαιο χωρίς να αντηχεί το We Αre Τhe Champions στα μεγάφωνα του σταδίου;

Αρκετά όμως με τους Queen. Ο Μέρκιουρι μέσω του καλού του φίλου και επίσης μέλους του συγκροτήματος, είχε γνωρίσει την Μαίρη Όστιν. Την γυναίκα με την οποία ήταν αρραβωνιασμένος μέχρις ότου παραδέχτηκε την αμφιφυλοφιλία του. Έκτοτε παρέμειναν δύο καλοί φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του Μέρκιουρι.

Η εν λόγω κυρία έμελλε να είναι και η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας του Φρέντι.

Το 1980 ο Μέρκιουρι είχε εγκατασταθεί αρχικά στην Νέα Υόρκη και αργότερα στην ίδια δεκαετία στο Μόναχο όπου ζούσε μια ήρεμη προσωπική ζωή και έγραφε μουσική.

Από το 1985 έως και το 1991 σύντροφος του ήταν ο Jimmy Hutton.

Λόγω τον αμφιφυλοφιλικών του σχέσεων οι φήμες που κυκλοφορούσαν για την ασθένεια (AIDS) του Μέρκιουρι είχαν αρχίσει να γίνονται βουνό, με τον ίδιο όμως να τις διαψεύδει κατηγορηματικά.

Βέβαια το 1991 στο τελευταίο άλμπουμ των Queen, Innuedo και συγκεκριμένα στο τραγούδι «The Show Must Go On» μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης γνώριζε ότι το τέλος του ήταν κοντά.

Ενώ η κατάστασή του, λοιπόν, συνεχώς χειροτέρευε και οι φήμες οργίαζαν, στις 23/11/1991 έρχεται η βαρύγδουπη ανακοίνωση να βάλει, και επίσημα, φωτιά.

Ο ίδιος ο Φρέντι Μέρκιουρι ανακοινώνει ότι πάσχει από AIDS.

Μία ημέρα αργότερα πεθαίνει στο σπίτι του και δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η καλλιτεχνική κληρονομιά που άφησε στον κόσμο είναι τεράστια και όπως συνήθιζε να λέει και εκείνος «I won’t be a star.I will be a legend».

Όπερ και εγένετο.

Ποιος ξέρει..;

Ίσως αν όλα αυτά είχαν διαδραματιστεί 2-3 χρόνια αργότερα, κατά τα οποία είχε υπάρξει μια θεραπεία για τους πάσχοντες από AIDS, ίσως ο μουσικός κόσμος να είχε ακόμα την ευκαιρία να απολαμβάνει την αυτού μουσική μεγαλειότητα…

Όπως και να έχει Τhe Show Μust Go On

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *