Home >> Technology >> Thanks for the memories

Thanks for the memories

Πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 2000, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία μια κονσόλα της Sony, η οποία έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη βιομηχανία του gaming και της οικιακής διασκέδασης. Στα τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους ήρθε στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη κατέφθασε ένα μήνα μετά. Το PlayStation 2 ξεκίνησε το ταξίδι του προς την κορυφή. Οι ανταγωνιστές του ήταν τα Xbox, GameCube και Dreamcast. Ιδιαίτερα όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά, έχουν τις καλύτερες και εντονότερες αναμνήσεις από το PS2, λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου, λιγότερου άγχους και της ανεμελιάς που συνοδεύει την παιδική και εφηβική ηλικία. Οι δυνατότητες της κονσόλας και η τεράστια ποικιλία παιχνιδιών που προσέφερε, την καθιστούσαν ως μια «απαραίτητη» οικιακή συσκευή για όλη την οικογένεια. Δεν αποτελεί άδικα, άλλωστε, την πιο επιτυχημένη εμπορικά κονσόλα που κυκλοφόρησε ποτέ. Αρκετά σημαντικό ρόλο στο κατόρθωμα αυτό, έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχε πλήρης συμβατότητα με τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation, αλλά και το ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν DVD player, το οποίο στις αρχές του 2000 ήταν αρκετά ακριβό (ενώ η τιμή της κονσόλας ήταν πολύ λογική). Η Sony πραγματικά επέλεξε την καλύτερη δυνατή περίοδο για να κυκλοφορήσει το προϊόν της. Μέσα στη διετία 2004-2005, το PS2 κατάφερε να φτάσει στο peak του. Είναι ίσως αδύνατο να βρεθεί κάποιος κάτοχος της κονσόλας που έχει να πει κάτι αρνητικό για αυτή.

Φυσικά, το κύριο συστατικό της επιτυχίας του PlayStation 2 δεν ήταν άλλο από τα κορυφαίας ποιότητας παιχνίδια του, πολλά από τα οποία απασχολούν την gaming κοινότητα ακόμα και σήμερα και αποτέλεσαν τη βάση για την επιτυχημένη πορεία πολλών εταιριών ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών. Αρκετά από αυτά έγιναν remastered για το PS4 και παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση (σε ψηφιακή μορφή) από gamers και developers που ασχολούνται με emulators του PS2, κυρίως για υπολογιστές. Τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν ανά τα χρόνια, κάλυπταν πραγματικά όλα τα γούστα και μπορούσαν να μας κρατήσουν κολλημένους για ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, με τα χαρακτηριστικά DualShock χειριστήρια να «παίρνουν φωτιά». Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 στην Ελλάδα, το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και τα «tips and tricks» συνήθως μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, δεν υπήρχαν συχνά spoilers και όλοι είχαμε ένα φύλλο χαρτί με cheat codes (εφόσον υπήρχαν) κλεισμένο μέσα στη θήκη του εκάστοτε παιχνιδιού. Από προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι πολύ μπροστά από την εποχή του ήταν το επίσημο περιοδικό του PS2 στην Ελλάδα, το οποίο ήταν γεμάτο με κριτικές, νέα, φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες, ενώ πάντα διέθετε και DVD με demos, βίντεο παιχνιδιών και άλλα. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά για όσους δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο επισκέψεων σε σπίτια μεταξύ φίλων για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο κάποιου παιχνιδιού, να δοκιμάσει ο ένας τα παιχνίδια του άλλου και φυσικά να παίξουν μαζί. Το PlayStation 2 κατάφερε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πλειονότητας των παιδιών και των εφήβων στη δεκαετία του 2000, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σειρές παιχνιδιών όπως τα Tony Hawk’s Underground, Grand Theft Auto, Metal Gear Solid, Devil May Cry, Burnout, Pro Evolution Soccer, FIFA, NBA Live, Final Fantasy, Rachet & Clank, Need for Speed, Silent Hill, Tekken, Tom Clancy’s Splinter Cell, Medal of Honor, Hitman και Prince of Persia ήταν αρκετές για να μας κρατήσουν για χρόνια μαζί με την κονσόλα της Sony. Επιπλέον, αληθινά διαμάντια ήταν παιχνίδια όπως τα Resident Evil 4, Bully, Champions of Norrath, WWE Smackdown! Here Comes the Pain, The Lord of the Rings: The Return of the King, Mercenaries, The Warriors, Freedom Fighters, Spider-Man 2 και The Getaway. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και αυτό λέει πολλά, όπως και το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαν δεκάδες παιχνίδια στην κατοχή τους, αφού ήταν αδύνατο να αντισταθεί κάποιος ανάμεσα σε τόσες εξαιρετικές επιλογές. Υπήρχαν και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν στο έπακρο τις δυνατότητες του PS2, ιδιαίτερα στον τομέα των γραφικών, όπως τα Gran Turismo 4, God of War 2 και Black. Επιπλέον, πολύ σημαντικές ήταν οι κυκλοφορίες παιχνιδιών αποκλειστικά για το PlayStation 2, όπως τα Jak 3, Kingdom Hearts II και Shadow Of The Colossus. Μια απλή memory card των 8 MB δεν ήταν ποτέ αρκετή για να χωρέσει όλα μας τα κατορθώματα σε παιχνίδια που παίξαμε με συγγενείς, φίλους ή και μόνοι μας. Όποιος είχε καταφέρει να αποκτήσει τις Max Memory κάρτες των 32 ή 64 MB, δεν χρειαζόταν να ανησυχεί καθόλου για τον «χώρο» που καταλάμβαναν τα αγαπημένα του saves. Το PS2 θα μας φέρνει πάντα στο μυαλό τις αναμνήσεις μιας ξέγνοιαστης εποχής, καθώς και την ανεπανάληπτη εμπειρία gaming και διασκέδασης που μας προσέφερε από την πρώτη μέρα που ήρθε στα χέρια μας. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε νοσταλγία για όλα όσα μας χάρισε η αγαπημένη μας κονσόλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *