Home >> Technology >> Συγγνώμη Steve αλλά… αμάρτησα (part 1)

Συγγνώμη Steve αλλά… αμάρτησα (part 1)

Χαίρετε χαίρετε αγαπητοί και αγαπητές αναγνώστες και αναγνώστριες, επιστρέφω με το πρώτο μου άρθρο στο οποίο θα σας μιλήσω για τα 2 έτη κατά τα οποία άφησα πίσω μου το εξαιρετικό iPhone για να δω τι έχει να προσφέρει το τοπίο στην αγορά smartphone σε λειτουργικά εκτός του iOS. Στο πρώτο αυτό άρθρο μου θα σας μιλήσω για την εμπειρία μου με το λειτουργικό της Microsoft, τα Windows Phones. 

Έχοντας λοιπόν αποφασίσει ότι ήθελα να δω τι μπορούσε να μου προσφέρει το οικοσύστημα της Microsoft στις κινητές συσκευές, είχα το δαιδαλώδες έργο να επιλέξω ένα κινητό που θα μου προσέφερε την καλύτερη πιθανότητα να βιώσω αυτό που ήθελε να πετύχει η Microsoft με τα Windows Phone. Την περίοδο που έψαξα για να βρω αυτή την χρυσή τομή στο πρόσωπο κάποιας συσκευής, η μοναδική εταιρία που είχε νόημα να κοιτάξω ήταν η Nokia, καθώς ήταν η μοναδική που πραγματικά είχε επενδύσει στην πλατφόρμα εκμεταλλεύοντας την στο έπακρο. Μετά έπρεπε να επιλέξω ένα μοντέλο και κοιτάζοντας τα διάφορα forum και βλέποντας τα ανάλογα βίντεο κατέληξα ότι θα έπρεπε να είναι ένα κινητό με έναν πολύ δυνατό επεξεργαστή αλλά κυρίως μπόλικη μνήμη RAM. Συνεπώς αποφάσισα να πέσω στα βαθιά και να αγοράσω την τότε ναυαρχίδα της Nokia, το πολύ-συζητημένο Nokia Lumia 1520, με μια οθόνη 6 ιντσών, έναν 4-πύρηνο επεξεργαστή και 2GB μνήμης RAM. Ναι, θα το ομολογήσω πως η τηλεόραση του παππού μου ίσως και να ήταν πιο φορητή ως καθημερινή συσκευή από το συγκεκριμένο κινητό αλλά ήθελα να μην καταδικάσω την πλατφόρμα εξαιτίας κακού hardware, συνεπώς επέλεξα αυτό το ΘΗΡΙΟ. 

Πρώτες εντυπώσεις

Το κινητό τους πρώτους 2 μήνες ήταν ένα άβολο πράγμα που πραγματικά δεν ήθελα να βγάζω από την τσέπη μου σκεπτόμενος το πόσο δύσκολα θα ξανά στριμωχνόταν εκεί μέσα.  Όταν όμως δεν βρισκόμουν στον δρόμο και ήμουν ήρεμος στο σπίτι χωρίς την ενόχληση να το βγάζω και να το βάζω στην τσέπη κάθε φορά, μπορώ να πω πως αντικατέστησε πλήρως στο μεγαλύτερο βαθμό το iPad mini αλλά και το MacBook Pro για κατανάλωση πολυμέσων και web browsing. Βρήκα μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσα στο iOS είτε εφαρμογές που παρείχαν τις ίδιες λύσεις με εφαρμογές του iOS. Το UI των περισσότερων ήταν πολύ καλό και έδειχνε ότι ο developer είχε μελετήσει το λειτουργικό και χρησιμοποιούσε σωστά τα εργαλεία που του έδινε η πλατφόρμα, δεν ήταν δηλαδή απλά μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε για κάποιο άλλο λειτουργικό και μεταφέρθηκε στα Windows Phones! Πολλές φορές όμως ήταν μια τεράστια απογοήτευση καθώς είτε δεν είχαν αναβαθμισθεί για χρόνια είτε αναβαθμίζονταν τακτικά παραμένοντας όμως παράλληλα δεκάδες εκδόσεις πίσω από τις αντίστοιχες εφαρμογές των ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων, και ναι Facebook, Instagram, Tapatalk, Viber, Flipboard μιλάω για εσάς! Αυτό βέβαια δεν ήταν τίποτα μπροστά στις ελλείψεις εφαρμογών που υπήρχαν, εταιρείες κολοσσοί όπως το Dropbox (πλέον έχει βγάλει εφαρμογή, το αναφέρω όμως καθώς όταν έλαβε χώρα το testing δεν υπήρχε), το Snapchat, το Youtube, η Google, το δικό μας Taxibeat, όλες αυτές οι εταιρείες δεν είχαν τα προιόντα τους στην πλατφόρμα και είχαν πολλές φορές εκφράσει την αδιαφορία τους για την οποιαδήποτε προσπάθεια να τις φέρουν! Αυτό αναμφισβήτητα ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

4 μήνες μετά

Έχοντας λοιπόν περάσει μπόλικο χρόνο με την συσκευή και ξέροντας πλέον πολύ καλά τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα του λειτουργικού ξεκίνησε η Nokia να βγάζει κάποιες αρκετά σημαντικές αναβαθμίσεις στις εφαρμογές της κάμερας προσφέροντας δυνατότητες όπως 4k(UHD) video αλλά και αναγνώριση προσωπων κάνοντας πιο ευχρηστο παράλληλα το χειρισμό των λειτουργιων της κάμερας. Βλέποντας όλη αυτή την προσπάθεια εκ μέρους της Nokia για να προσελκύσει το αγοραστικο κοινό έμεινα εκπληκτος! Να μια εταιρεία που δεν προσπαθεί απλά να περάσει όλες τις νέες τεχνολογιες σε νέες συσκευές αλλά τις προσφέρει σε παλαιοτερες! Μετά από τόσο καιρό το μέγεθος της συσκευής είχε σταματήσει να με ενοχλεί τόσο πολύ και αντίθετα θαύμαζα το ποσό ευχάριστο ήταν το web browsing σε μια τόσο μεγάλη οθόνη! Είχε βέβαια σε αυτό το στάδιο γίνει απαραίτητο να επιλέγω παντελόνια τα οποία περνούσαν τεστ για να ελέγξω αν θα χωρουσε το κινητό στο παντελόνι αλλά δεν με πείραζε, το είχα πλέον συνηθίσει! Ήμουν πολύ άνετος με την επιλογή μου μπορώ να πω. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να χρειαστεί να ανοίξω και πάλι το παλιό μου iPhone 4 προκειμένου να δοκιμάσω μια νέα εφαρμογή που έφτιαχνα. Όταν λοιπόν άνοιξα εκ νέου το παλιό μου iPhone και ανακάλυψα το πόσες περισσότερες δυνατότητες και αναβαθμίσεις είχε μέσω των διαφόρων εφαρμογών του και πόσο καλύτερα χωρουσε στο χέρι μου συνειδητοποίησα πόσο πολύ είχα συμβιβαστει με το κινητό αυτό, ποσά είχα επιτρεψει να περάσουν χωρίς να με δυσαρεστήσουν. Η εφαρμογή του Facebook δεν μου επέτρεπε να κάνω tag ανθρώπους μέσα σε post, το Instagram δεν αναπαρήγαγε βίντεο ούτε και σου επέτρεπε να ανεβάσεις, το νέο χαρακτηριστικό του Instagram με όνομα direct messaging δεν υπήρχε, η εφαρμογή του YouTube – το metrotube καθώς επίσημη εφαρμογή δεν υπήρχε – δεν αναπαρήγαγε fullhd βίντεο, ο client του Twitter – το tweetium – κάθε φορά που μετεβαινα από μια οθόνη στην άλλη η μετάβαση ήταν άθλια μέσα στα κολλήματα σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να συγχωρώ τόσα πολλά σε οποιοδήποτε κινητό, οπότε πήρα την απόφαση, τα windows phone είχαν τελειώσει για εμένα προς το παρόν! 

Η ανακεφαλαίωση 

Τα windows phone μπορεί να είναι εξαιρετικά κινητά αρκεί να ξέρεις γιατί να διαλέξεις ένα! Είναι επειδή θες ένα smartphone για να βγάζεις εξαιρετικές φωτογραφίες, να μην πληρώσεις πολλά και να μην σε απογοητεύσει πλήρως η εμπειρία χρήσης όπως ένα android σε παρόμοιο επίπεδο τιμής! Μέσα από την εμπειρία μου έμαθα ότι το Lumia 1520 δεν ήταν το κινητό που έπρεπε να είχα αγοράσει, έπρεπε να είναι ένα windows phone που θα κοστιζε το πολύ 250€ καθώς τότε θα μπορούσα να του συγχωρήσω όλα αυτά τα μικρό προβλήματα και να το κρατήσω. Συμπέρασμα, μην αγοράσετε ένα φθηνό android κινητό την επόμενη φορά που θα ψάξετε για νέα συσκευή, αγοράστε ένα φθηνό windows phone γιατί θα είναι πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία χρήσης του και δεν θα κλαίτε μετά ότι δεν ανταποκρίνεται σωστά μέσα στον πρώτο χρόνο! 

Είχε έρθει λοιπόν η στιγμή να αποχωριστώ το Lumia 1520, θα το πουλούσα ως μεταχειρισμένο. Συνηθισμένος από τις αγοραπωλησιες κυρίως συσκευών της Apple πίστευα πως εντός ενός μηνός θα είχε πουληθεί χωρίς πολύ κόπο από μέρους μου! Έλα όμως που 2 μήνες μετά την πρώτη αγγελία το μοναδικό που είχα ήταν προσφορές ανθρώπων που ήθελαν να μου το κλέψουν ουσιαστικά! Συνεπώς σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω παλιές πρακτικές μου να το δώσω για ανταλλαγή, όπως και έκανα! Τώρα όμως ήρθε το ερώτημα με τι να το ανταλλαξω; Με ένα IPhone 6; Όχι,σιχαίνομαι το νέο design που επιλεχθηκε! Με ένα iPhone 5; Όχι,είχε πλέον παρελθει η εποχή που ήταν ο βασιλιάς. Με ένα Android; Χμμμ, γιατί όχι σκέφτηκα, Αν άργησα ήδη μια φορά με το να αγοράσω το Lumia, ας δω γιατί υπάρχει η φρενίτιδα σε όλη την Ευρώπη με όλα τα android κινητά και ο κόσμος τα αγοράζει περισσότερο από τα iPhone! Υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος ή απλά είναι η φθηνότερη λύση για την αγορά ενός smartphone; Αυτά βέβαια θα τα πούμε στο επόμενο μέρος αυτής της σειράς! Μέχρι τότε να προσέχετε τους πωλητές στα καταστήματα ηλεκτρονικών, καθώς το 90% είναι το ίδιο ανίδεοι με τον οποιοδήποτε περίπτερα όταν μιλάνε για τεχνολογία, και να είστε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *