Στον πέμπτο όμιλο του παγκόσμιου κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας, σε συνέχεια της παρουσίασης των οκτώ γκρουπ, θα συναντήσουμε τη Βραζιλία, την Ελβετία, την Κόστα Ρίκα και τη Σερβία. Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:
1η) Κόστα Ρίκα v Σερβία και Βραζιλία v Eλβετία
2η) Βραζιλία v Κόστα Ρίκα και Σερβία v Ελβετία
3η) Σερβία v Bραζιλία και Eλβετία v Κόστα Ρίκα
Βραζιλία
Μετά τον «καταστροφικό» αποκλεισμό από τους Γερμανούς (1-7) στο Μπέλο Οριζόντε πριν τέσσερα χρόνια, η Βραζιλία ταξιδεύει στη Ρωσία θέλοντας να εξιλεωθεί για αυτή τη ντροπιαστική βραδιά που τη στιγμάτισε. Πρόκειται για την κορυφαία και πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Το μαρτυρούν άλλωστε οι συμμετοχές της σε τελικές φάσεις καθώς δεν έχει απουσιάσει από καμία, αλλά και οι πρωτιές της (έχει κατακτήσει 5 από τα 20 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή το 25%).
Προπονητής
Αντενόρ Λεονάρντο Μπάκι (Τίτι): Ο 57χρονος προπονητής ανέλαβε την εθνική Βραζιλίας το 2016. Στο παρελθόν έχει κάτσει σε πάγκους πολλών συλλόγων (κυρίως της Βραζιλίας) αλλά ποτέ ξανά σε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μιας χώρας. Είναι μία λύση που δεν εντυπωσίασε τους υποστηρικτές της ομάδας, καθώς δεν πρόκειται για κάποιο γνωστό όνομα, αλλά τα αποτελέσματα στο τέλος είναι αυτά που θα κρίνουν την δουλειά του.
Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Άλισον (Ρόμα), Κάσιο (Κορίνθιανς), Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι)
Αμυντικοί: Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μιράντα (Ίντερ), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντανίλο (Μάντσεστερ Σίτι), Ζερομέλ (Γκρέμιο), Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο), Μαρσέλο (Ρεάλ), Βάγκνερ (Κορίνθιανς)
Μέσοι: Κασεμίρο (Ρεάλ), Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι), Ρενάτο Αουγκούστο (Γκουοάν), Παουλίνιο (Μπαρτσελόνα), Φρεντ (Σαχτάρ), Γουίλιαν (Τσέλσι)
Επιθετικοί: Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα), Τάισον (Σαχτάρ), Ντάγκλας Κόστα (Γιουβέντους), Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ), Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μάντσεστερ Σίτι).
Ελβετία
Η Ελβετία συμμετέχει για 11η φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν παρούσα στα Μουντιάλ της Ιταλίας (1934), Γαλλίας (1938), Βραζιλίας (1950), σε αυτό που διοργάνωσε η ίδια (1954), Χιλής (1962), Αγγλίας (1966), ΗΠΑ (1994), Γερμανίας (2006), Νοτίου Αφρικής (2010), Βραζιλίας (2014).
Αυτή είναι, δηλαδή, η τέταρτη διαδοχική συμμετοχή της σε τελική φάση κι αναζητά την υπέρβαση. Αυτό που δεν έκανε, δηλαδή, στις δέκα προηγούμενες. Αποκορύφωμα η πρόκρισή της στα προημιτελικά το μακρινό… 1954 στο Μουντιάλ που διεξήχθη στα γήπεδά της. Βρίσκεται στην 6η θέση του FIFA Ranking.
Προπονητής
Ο Βλαντίμιρ Πέτκοβιτς γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1963 στο Σεράγεβο. Μπορεί να είναι Βόσνιος, αλλά ποδοσφαιρικά και κυρίως προπονητικά αναθρεμμένος στην Ελβετία. Εγκατέλειψε την Πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία το 1987 κι ως ποδοσφαιριστής δεν έκανε σπουδαία καριέρα, φορώντας τη φανέλα των Σιόν, Μαρτινί, Σουρ, Μπελιντσόνα, Λοκάρνο και Μπουόχς.Από την Μπελιντσόνα ξεκίνησε το 1997 την προπονητική του καριέρα και στη συνέχεια κάθισε στους πάγκους των Λουγκάνο, Γιουνγκ Μπόις, Σάμσουνσπορ (Τουρκία), Σιόν. Το 2012 έκανε το μεγάλο βήμα για τη Λάτσιο και ύστερα από μία διετία αποχώρησε από τη Ρώμη, αποδεχόμενος την πρόκληση ν’ αναλάβει ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική Ελβετίας (αντικαθιστώντας τον Ότμαρ Χίτσφελντ). Το Coppa Italia της σεζόν 2012-2013 στον πάγκο της ομάδας της “Αιώνιας Πόλης”, ο μοναδικός τίτλος στην καριέρα του 54χρονου προπονητή.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Εμβογκό (Λειψία), Μπούρκι (Μπορούσια Ντόρτμουντ)
Αμυντικοί: Λιχστάινερ (Γιουβέντους), Μουμπαντζέ (Τουλούζ), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Ακαντζί (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Λανγκ (Βασιλεία), Ροντρίγκες (Μίλαν), Τζουρού (Αντάλιασπορ), Σάερ (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια)
Μέσοι: Φριούλερ (Αταλάντα), Τζάκα (Άρσεναλ), Μπεχράμι (Ουντινέζε), Ζούμπερ (Χόφενχαϊμ), Τζεμαϊλί (Μπολόνια), Ζέλσον Φερνάντες (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Σακίρι (Στόουκ Σίτι)
Επιθετικοί: Εμπολό (Σάλκε), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ).
Κόστα Ρίκα
Με τους βασικούς παίκτες της επιτυχίας του 2014 να βρίσκονται στην αποστολή τέσσερα χρόνια γηραιότεροι αλλά και εμπειρότεροι, οι “ιππότες” της Κόστα Ρίκα πάνε στο Μουντιάλ με στόχο να πραγματοποιήσουν μία ακόμη εξαίσια πορεία στα τελικά του θεσμού. Στους προκριματικούς αγώνες προκρίθηκαν ως δεύτεροι από τον όμιλο τους, πίσω από το Μεξικό.
Προπονητής
Όσκαρ Ραμίρεζ: Ο 53χρονος προπονητής ανέλαβε την εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα το 2015. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στον πάγκο των Νοτιοαμερικανών καθώς από το 2006 μέχρι το 2008 βρισκόταν στο τεχνικό τιμ ως βοηθός προπονητή. Στο παρελθόν έχει εργαστεί μόνο σε συλλόγους του πρωταθλήματος της χώρας (Αλαχελένσε, Σάντος ντε Γκουάπιλες). Ως ποδοσφαιριστής εκπροσώπησε την Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ του 1990 που διεξήχθη στην Ιταλία.
Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πάτρικ Πέμπερτον (Αλαχουελένσε), Λιονέλ Μορέιρα (Ερεντιάνο)
Αμυντικοί: Κριστιάν Γκαμπόα (Σέλτικ), Ίαν Σμιθ (Σάντος ντε Γκουαπίλες), Ρόναλντ Ματαρίτα (Νιου Γιορκ Σίτι), Μπράιαν Οβιέδο (Σάντερλαντ), Όσκαρ Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Τζιανκάρλο Γκονζάλες (Μπολόνια), Φρανσίσκο Κάλβο (Μινεσότα), Κένταλ Γουόστον (Βανκούβερ), Τζόνι Ακόστα (Ριονέγκρο Αγκίλας)
Μέσοι: Νταβίντ Γκουσμάν (Πόρτλαντ), Γιέλτσιν Τεχέδα (Λωζάννη), Σέλσο Μπόρχες (Λα Κορούνια), Ράνταλ Ασοφέιφα (Ερεντιάνο), Ρόντνεϊ Γουάλας (Νιου Γιορκ Σίτι), Μπράιαν Ρουίς (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Ντάνιελ Κολίντρες (Ντεπορτίβο Σαπρίσα), Κριστιάν Μπολάνος (Ντεπορτίβο Σαπρίσα)
Επιθετικοί: Γιόχαν Βένεγκας (Ντεπορτίβο Σαπρίσα), Τζόελ Κάμπελ (Μπέτις), Μάρκος Ουρένα (Λος Άντζελες).
Σερβία
Το Παγκόσμιου Κύπελλο 2018 θα είναι η δεύτερη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση για το αντιπροσωπευτικό συγκροτήμα της Σερβίας ως ανεξάρτητο έθνος, μετά την συμμετοχή της σε αυτό της Νοτίου Αφρικής το 2010 (παλαιότερα είχε πάρει μέρος σε διοργανώσεις του θεσμού ως Γιουγκοσλαβία και ως Σερβία-Μαυροβούνιο). Το ρόστερ της, της δίνει αυτή τη δυνατότητα, αφού είναι γεμάτο με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές (κυρίως στο κέντρο) που αγωνίζονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ομάδες.Στους προκριματικούς αγώνες οι Σέρβοι κατάφεραν να αφήσουν εκτός τελικής φάσης την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ και του Αάρον Ράμσεϊ, που ήταν η ευχάριστη έκπληξη (μαζί με την Ισλανδία) στο Euro της Γαλλίας δύο χρόνια πριν (2016). Στην αποστολή βρίσκονται ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού (νυν της Κρίσταλ Πάλας) Λούκα Μιλιβόγεβιτς και ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Προπονητής
Μλάντεν Κρστάγιτς: Ο 44χρονος άπειρος προπονητής, διαδέχθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο «τιμόνι» της εθνικής Σερβίας τον Σλάβολιουμπ Μούσλιν, μολονότι ο τελευταίος οδήγησε τους «Πλάβι» στην τελική φάση φάση του Μουντιάλ. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, δεν έχει αναλάβει πότε ξανά στην καριέρα του ούτε εθνική ομάδα, αλλά ούτε και σύλλογο. Αυτό είναι το πρώτο του «βήμα» στην προπονητική και όπως προκύπτει μπαίνει αμέσως σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Βλάντιμιρ Στόικοβιτς (Παρτίζαν), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Έιμπαρ), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
Αμυντικοί: Αντόνιο Ρουκάβινα (Βιγιαρεάλ), Αλεκσάνταρ Κολάροβ (Ρόμα), Μίλαν Ρόντιτς (Ερυθρός Αστέρας), Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (Ζενίτ), Ούρος Σπάγιτς (Κράσνονταρ), Ντούσκο Τόσιτς (Γκουάνγκζου ΡΦ), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ), Νικόλα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα)
Μέσοι: Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Νεμάνια Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκο Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Άντεμ Λιάγιτς (Τορίνο), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Σαουθάμπτον), Φίλιπ Κόστιτς (Αμβούργο), Άντριγια Ζίβκοβιτς (Μπενφίκα), Νεμάνια Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας),
Επιθετικοί: Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ), Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).