Home >> Sports >> Última danza en Chile

Última danza en Chile

Το Σάββατο 4/7 πέφτει η αυλαία του 44ου Copa América. H φετινή διοργάνωση μας παρουσίασε γήπεδα καλοσυντηρημένα αλλά παλαιά που μας μετέφεραν την κουλτούρα της Νότιας Αμερικής. Επειδή η Χιλή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο οι αγώνες διεξάγονται το χειμώνα.

Η Χιλή έγινε το επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος. Στην 44η διοργάνωση θα λάβουν μέρος συνολικά 12 χώρες. Οι 10 αποτελούν μέλη της Conmebol(Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νότιας Αμερικής), ενώ οι άλλες 2 είναι καλεσμένες. Έτσι, το Μεξικό και η Τζαμάικα θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παρακολουθήσαμε έως τώρα, ήταν μέτριο και σκληρό σε ένα σημείο και αντιαθλητικό, με εξαίρεση τις προτάσεις που παρουσίασαν η Χιλή και το Περού. Κατά την άποψή μας,  φανέρωσαν δυνατές και γρήγορες ομάδες, με έντονη θέληση για πίεση στα 3/4 του γηπέδου. Επίσης, προσπάθησαν να φέρουν από τις πίσω γραμμές πολλούς παίχτες για να γεμίσουν τις αντίπαλες περιοχές.

Τελικός

Χιλή

Στον τελικό θα βρεθούν οι Χιλιανοί που έπαιξαν όλους τους αγώνες στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγο και άρα δεν καταπονήθηκαν με ταξίδια, γεγονός που τους επέτρεψε να έχουν υψηλότερο ρυθμό στα παιγνίδια τους. Επιπλέον,εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι κεντρικοί χαφ που διαθέτει η ομάδα μπορούν να τρέξουν κάθετα και να πιέσουν τις αντίπαλες ομάδες έως και τα πρόθυρα της αντίπαλης περιοχής. Αναλυτικότερα, οι Vidal, Medel, Vargas, Valdivia, Herrera,Medel συνθέτουν μία μεσαία γραμμή ικανή για να πιέσει και να δώσει στην ομάδα ρυθμό. Επίσης, οι Isla και Rojas δίνουν πλάτος στην ομάδα, πάντοτε υπάρχει η ποιότητα που δίνει ερχόμενος από τον πάγκο ο Pizarro με τα χτυπήματα που έχει στη μπάλα. Ο στόχος είναι να βρουν το Sanchez ο οποίος έχει την ικανότητα να βρίσκει δίχτυα και γενικά και κινείται σε όλο το μήκος της επιθετικής γραμμής.

Αργεντινή

Η Αργεντινή, σε αυτή τη διοργάνωση δείχνει πως μπορεί να έχει μία συνεπή παρουσία στο πρωταγωνιστικό επίπεδο καθώς μετά τον περσινό τελικό στη Βραζιλία, διήνυσε και φέτος ολόκληρη τη διαδρομή μέχρι το τέλος της πορείας. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί των Αργεντινών τα τελευταία χρόνια έχουν την τύχη να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές με ποιότητα μεσοεπιθετικά, ενώ φέτος οι αμυντικοί που επιλέχθηκαν έχουν κάνει καλές χρονιές, με αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα τον Οtamendi, που ξεχώρισε φέτος στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Ο Χεράρδο Μαρτίνο, έχει στήσει μία ομάδα όπου έξι παίχτες αποκλειστικά αμύνονται,χωρίς,ουσιαστικά, οδηγίες για επιθετικές ενέργειες. Το ρόλο αυτό έχουν επωμιστεί οι Zabaleta, Otamendi, Garay ή Demichelis και Rojo. Mαζί με τους κεντρικούς αμυντικούς μέσους Biglia και Μascherano. Aπό τη μεσαία γραμμή και μπροστά και από τα αριστερά προς τα δεξιά τοποθετεί τους Di Maria, Pastore, Messi και στην κορυφή της επίθεσης τον Αguero. Oι συνεργασίες που μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους, η ικανότητα που έχουν όλοι, ανεξαιρέτως, να περνούν τους παίχτες τους σε προσωπικές μονομαχίες, καθιστούν τη συγκεκριμένη τετράδα εξαιρετικά επικίνδυνη. Εάν τους δοθεί χώρος, με απτό παράδειγμα τον ημιτελικό με την Παραγουάη και την αργή ούτως ή άλλως άμυνά της, φτάνουν με ευκολία στη δημιουργία ευκαιριών και τη συγκεκριμένη φορά, τελείωσαν τις φάσεις που δημιούργησαν, με ποσοστό που άγγιξε το 50%.

Εν κατακλείδι

Η Χιλή έχει αρκετές πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο αν και εφόσον καταφέρει να περιορίσει τη δημιουργία της Αργεντινής και τις συνεργασίες που επιδιώκουν να φτιάξουν. Επιπροσθέτως, η πίεση που θα ασκήσουν οφείλει να μην περιοριστεί μονάχα στη μεσαία γραμμή αλλά να στοχευθούν συγκεκριμένοι παίχτες στην άμυνα της Αργεντινής,οι οποίοι είναι επιρρεπείς στο λάθος.

H Αργεντινή για να αγγίξει το τρόπαιο, πρέπει να μεταφέρει και να κυκλοφορήσει καλύτερα τη μπάλα στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνει η τακτική επιλογή των Χιλιανών, στην άμυνά τους, με την απαιτούμενη ποιότητα που μπορούν να βγάλουν.

Υ.γ. ” ΟΧΙ” στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τη δουλικότητα, τα συσσίτια, τους άστεγους, τις αυτοκτονίες, τους θανάτους από μαγκάλια,στον υποσιτισμό των παιδιών στα σχολεία και στη στοίβαξή τους σε τμήματα των 40-50 ατόμων, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς καπηταλευτές του κόπου και του ιδρώτα των ανθρώπων. “ΟΧΙ” στην Ευρώπη που υποστηρίζει και εκτρέφει το φίδι του ναζισμού, των διευθυντηρίων και της γραφειοκρατίας.

Υ.γ.2 Αν και το καλοκαίρι και επισήμως έχει έρθει, ο καιρός δεν παραπέμπει στον πλεονασμό του ονόματος του θέρους. Άρα, σας προτείνουμε μία εξαιρετική σύνθεση από τους Αpurimac και την Έλλη Πασπαλά για να καθαρίσετε λίγο το μυαλό σας,να εντρυφήσετε στους στίχους και να βγείτε από το βόθρο που ανοίγεται καθημερινά ενώπιόν μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *