Ο Τάσος Πάντος ήταν με διαφορά ένας από τους πιο «τίμιους Έλληνες ποδοσφαιριστές». Παρακάτω παρουσιάζουμε το πορτραίτο του πρώην μπακ της Προοδευτικής, του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα.
Πρώτο συμβόλαιο στα 19 του
Ο Τάσος Πάντος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1976 στην Αθήνα και έπρεπε να γίνει 19 χρονών για να πάρει συμβόλαιο στην Ποδοσφαιρκό Όμιλο Ψυχικού. Μετά από τρία χρόνια παραμονής στην ομάδα του Ψυχικού, τον ανακαλύπτει η Προοδευτική και έτσι ο Τάσος μετακομίζει στον Κορυδαλλό, όπου μάλιστα το 1998 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Την αμέσως επόμενη χρονιά όμως, η ιστορική Προοδευτική υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία και ξαναεπιστρέφει το 2002, για να μείνει μέχρι το 2004, όπου και ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τα λευκά και βυσσινί χρώματα της Προοδευτικής στη μεγάλη εθνική κατηγορία, με τα ντέρμπι της με τον Ιωνικό να κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον. Όσον αφορά τον Πάντο, όχι μόνο έμεινε με την ομάδα τις χρονιές που ήταν στη Β’ Εθνική, αλλά τη βοήθησε να ανέβει το 2002, όπου ήταν βασικός και έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2004, όπου και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Η πορεία του στον Ολυμπιακό
Στα χρόνια της παρουσία του στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε και ως αριστερό και ως δεξί μπακ. Ενώ αρχικά υπολογιζόταν για αναπληρωματικός, οι τραυματισμοί των Δημήτρη Μαυρογενίδη και Στέλιου Βενετίδη τον έκαναν βασικό και αναντικατάστατο. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε 7 χρόνια και κέρδισε 5 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα, αν και τα τελευταία χρόνια οι συμμετοχές του δεν ήταν τόσες πολλές.
Ο Τάσος Πάντος μπορεί να μην είχε τις σωστές τοποθετήσεις και την ποιότητα του Δημήτρη Μαυρογενίδη, ωστόσο, όταν έμπαινε στο γήπεδο κατέθετε την ψυχή του. Δεν άφηνε λεπτό τον αντίπαλο εξτρέμ και ήταν σκιά του. Αστείρευτα τρεχάματα από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, ακόμα κι όταν νόμιζες ότι θα κλατάρει, ο Πάντος είχε τις δυνάμεις για ένα ακόμα σπριντ.
Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού δε βοηθούσε επιθετικά, αλλά δε φαινόταν τόσο αυτό το χαρακτηριστικό όταν ο Ολυμπιακός είχε στις τάξεις του Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Στολτίδη, Γκαλέτι αργότερα, που ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο Τάσος ήταν εκεί για να καλύπτει την πλευρά του, αλλά και να μπαλώνει τις τρύπες στην άμυνα, που ειδικά την περίοδο με τον Ανατολάκη, ήταν αρκετές.
Δεν σκόραρε ποτέ με τον Ολυμπιακό!
Το κορυφαίο μάλιστα είναι, πώς δεν κατάφερε ποτέ να σκοράρει με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Ακόμα και όταν το 2007, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 4-0 τον Λεβαδειακό, του δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να σκοράρει με πέναλτι, που είχε μάλιστα τερματοφύλακα τον μεσοαμυντικό Πάρη Ανδράλα, μιας και ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού είχε αποβληθεί, με όλο το γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του, εκείνος όμως δεν τα κατάφερε, αλλά και πάλι οι φίλοι του Ολυμπιακού τον χειροκρότησαν. Δεν κατάφερε βέβαια να σκοράρει ούτε στη φιέστα του 2009, όταν πάλι εκτέλεσε πέναλτι, το έχασε, και στην επαναφορά ο Ντουντού, που ήταν αντίπαλος, σκόραρε και πανηγύρισε με τον Έλληνα αμυντικό αγκαλιά.
Τα έδινε όλα για την ομάδα
Ο Τάσος Πάντος αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού γιατί τα έδινε όλα για την ομάδα. Δεν έβαζε ποτέ το εγώ του πάνω από την ομάδα, δεν παραπονέθηκε ποτέ για το γεγονός ότι είχε περιορισμένο χρόνο, ενώ μάλιστα δέχθηκε και μειώσεις των απολαβών του τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Τον αγάπησαν γιατί αγαπούσε τον Ολυμπιακό και όση τεχνική του έλειπε, τόσο πάθος είχε. Ανεπανάληπτη ήταν η εμφάνισή του κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου κυριολεκτικά έσβησε τον Ρομπίνιο, τότε που ήταν στα πολύ πάνω του.
Κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων
Ο Τάσος Πάντος κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων γιατί δεν προκάλεσε ποτέ με τις δηλώσεις του, ήταν ήπιων τόνων, ενώ και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αν και έπαιζε σκληρά, σεβόταν τον αντίπαλο. Επίσης, ήταν ένα κίνητρο για παίχτες και αντιπάλους το πάθος το οποίο έβγαζε και που όσο να πεις δεν περνάει απαρατήρητο και όλοι θα ήθελαν τέτοιους παίκτες στην ομάδα τους.
Η μετακόμιση στα Ιωάννινα και η απόσυρση
Μετά τον Ολυμπιακό, ο Τάσος Πάντος θα πάει στα Ιωάννινα, όπου θα αγωνιστεί για τρία χρόνια με τα χρώματα του ΠΑΣ, βοηθώντας τον μάλιστα την πρώτη χρονιά να ανέβει στην Α’ Εθνική. Θα πραγματοποιήσει 80 εμφανίσεις σε τρία χρόνια, κυρίως ως δεξί μπακ, και σε ηλικία 37 ετών θα αποσυρθεί από τα ελληνικά γήπεδα, κλείνοντας μια καριέρα ονειρεμένη, γεμάτη τίτλους, δείχνοντας σε όλα τα παιδιά εκεί έξω, ότι δε χρειάζεται μόνο ταλέντο για να κάνεις καριέρα, αλλά σκληρή δουλειά και πάθος για αυτό που κάνεις. Γιατί το ποδόσφαιρο πάνω απ’όλα πρέπει να το αγαπάς και να το σέβεσαι, όπως έκανε και ο Τάσος Πάντος.