Το OOTB.GR θυμάται το Νιγηριανό εξτρέμ που αγωνίστηκε στο Ελληνικό πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό.
Από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα
Ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Shooting Stars Sports Club και εκεί τον είδε ο Άγιαξ, ο οποίος τον έφερε στην Ακαδημία του σε ηλικία 13 ετών. Στον «Αίαντα» έμεινε μόλις έναν χρόνο και όχι γιατί δεν ήταν καλός. Το αντίθετο θα λέγαμε, διότι ήρθε το άλμα για την Μπαρτσελόνα, με την περίφημη «Μασία» να τον εντάσσει στο πρόγραμμά της, απ’ όπου έχουν βγει ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη.
Το 1998 και ενώ δεν είχε συμπληρώσει καν το 16ο έτος της ηλικίας του, αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα των Καταλανών σε έναν φιλικό αγώνα προετοιμασίας με την άσημη AGOVV Apeldoorn. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν πως ο Νιγηριανός αποτέλεσε τον δεύτερο νεαρότερο παίκτη στην ιστορία των “μπλαουγκράνα” που έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Ο Μπαμπαγκίντα βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα Β’ το 1998 και έμεινε εκεί ως το 2004 με δυο ενδιάμεσους σταθμούς την Τεράσα (2002-03 και έβαλε 5 γκολ σε 38 ματς) και την Καντίθ (πήγε τον Γενάρη του 2004 και έπαιξε 14 ματς χωρίς να σκοράρει), στις οποίες έπαιξε ως δανεικός. Με τους Καταλανούς σημείωσε 42 γκολ σε 110 ματς. Το καλοκαίρι του 2004 και αφού δεν είχε κάνει το ξεπέταγμα που όλοι προσδοκούσαν, τον αγόρασε η ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ (2 γκολ σε 10 αγώνες). Εκεί βρισκόταν και ο Γιαγιά Τουρέ και αμφότεροι είχαν για μάνατζερ τον περίφημο, Ντμίτρι Σέλουκ.
Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό το 2005
Κάπου εκεί, μπαίνει δυνατά στην απόκτησή του ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε τότε στον πάγκο του τον Τροντ Σόλιντ. Στις 19 Αυγούστου 2005, η ομάδα του Πειραιά ανακοίνωσε την απόκτησή του για τρία χρόνια και η αλήθεια είναι πως κάτι το ότι προερχόταν από μια χώρα με παράδοση στο ποδόσφαιρο όπως η Νιγηρία, κάτι η φήμη για τα όργια που έκανε στην Μπαρτσελόνα Β’, δημιουργούσε περιέργεια στον κόσμο για να τον δει με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό έπαιξε σε 25 αγώνες και στους 11 ξεκίνησε ως βασικός. Πήρε πολλές ευκαιρίες από τον Σόλιντ, έπαιζε πίσω από τον επιθετικό, έπαιζε στις πτέρυγες, αλλά δεν μπορούσε να αποδώσει. Πήρε νταμπλ την σεζόν 2005-06 και πέτυχε 2 γκολ στο πρωτάθλημα στο 5-0 με τον Πανιώνιο στο (άδειο λόγω τιμωρίας) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την δεύτερη αγωνιστική και στο 4-0 με τη Λάρισα στο ίδιο γήπεδο για την 13η. Πέραν τούτου ουδέν, αν και καλύτερη του στιγμή ήταν το (ομολογουμένως όμορφο) τέρμα του στο ματς με τη Λυών για τους ομίλους του UEFA Champions League. Ο ίδιος άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό, αλλά στην συνέχεια οι Γάλλοι έκαναν πάρτι και νίκησαν με 4-1 στον Πειραιά. Αυτό ήταν και το μοναδικό ευρωπαϊκό του γκολ με τον Ολυμπιακό.
Η δεύτερη σεζόν χειρότερη από την πρώτη
Ο Νιγηριανός έμεινε και δεύτερη σεζόν στον Ολυμπιακό, αλλά αυτή ήταν ακόμα χειρότερη. Κατέγραψε μόλις 8 συμμετοχές στη Super League και μάλιστα έπρεπε να φτάσουμε στην δέκατη αγωνιστική για να παίξει 29 λεπτά κόντρα στο εντός έδρας 5-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Πέτυχε ένα γκολ και πάλι κόντρα στη Λάρισα στις 26 Νοεμβρίου 2006, όπου η ομάδα του Πειραιά επικράτησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με 4-0. Μάλιστα, σε εκείνο το ματς έπαιξε σε όλο το 90λεπτο, όπως και στο προηγούμενο με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη στη νίκη με 3-2 του Ολυμπιακού. Εν συνεχεία, έπαιξε με Κέρκυρα (26 λεπτά), Αιγάλεω (63 λεπτά) και Ιωνικό (19 λεπτά), όπου δεν έκανε τίποτα το φοβερό, μπήκε στα… πιτς για 12 αγώνες και επανήλθε στις 22 Απριλίου για 1 λεπτό (!) στο 3-1 με την Κέρκυρα στον Πειραιά και μια εβδομάδα μετά στο 1-1 με το Αιγάλεω στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», όπου έπαιξε για 23 λεπτά. Αυτά ήταν και τα τελευταία του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Πρόλαβε να πάρει δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο στην Ελλάδα, όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχε ιδιαίτερη συμβολή. Είχε ένα ακόμη χρόνο συμβολαίου, αλλά στον Ολυμπιακό ήθελαν πάση θυσία να τον ξεφορτωθούν. Στις 25 Μαΐου 2007 μπήκαν «τίτλοι τέλους» στη εν Ελλάδι παρουσία του, η οποία σαφώς και κρίνεται πέρα ως πέρα αποτυχημένη.
Η χάρη του Μπαμπαγκίντα έφτασε μέχρι και τη Μάλτα
Μετά τον Ολυμπιακό, σειρά είχε να… ταλαιπωρήσει και άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η αρχή έγινε στην Κύπρο, με τον Απόλλωνα Λεμεσού να τον κάνει δικό του το καλοκαίρι του 2007, πιστεύοντας πως θα μπορούσε να τον αναμορφώσει και να δείξει κάποια από τα στοιχεία που συνόδευαν τη φήμη του. Η αλήθεια είναι ότι στη Μεγαλόνησο ήταν αρκετά αξιοπρεπής η πορεία του, αφού κατέγραψε σε δυο χρόνια 54 εμφανίσεις και πέτυχε 18 γκολ.
Στη συνέχεια, δοκίμασε την τύχη του στη Ρωσία και την Κουμπάν Κρασνοντάρ, η οποία όμως υποβιβάστηκε, ενώ κι ο ίδιος δεν έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του, έχοντας 14 εμφανίσεις και ένα γκολ. Πλέον, ήταν υποχρεωμένος να βρει νέα ποδοσφαιρική «στέγη». Η Μάιντς ήταν τότε αυτή που του προσέφερε συμβόλαιο. Στο γερμανικό σύλλογο όμως ο Νιγηριανός δεν έπεισε.
Αφού το 2010 έμεινε ελεύθερος από την γερμανική ομάδα, εν συνεχεία δοκιμάστηκε στη Φίτεσε, έπεισε ότι μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς και υπέγραψε συμβόλαιο στις 16 Ιανουαρίου του 2011 ως το τέλος της σεζόν. Το κοντέρ σταμάτησε στις επτά εμφανίσεις και το ένα γκολ, νούμερα που ουδόλως ικανοποίησαν τους Ολλανδούς, που τον άφησαν ελεύθερο. Το 2012 μετακόμισε στην Αυστρία και την Kapfenberger SV και σε 24 αγώνες πέτυχε δυο γκολ. Πάνω-κάτω κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ομάδες, τίποτα το ιδιαίτερο, όπως δηλαδή το σύνολο της καριέρας του.
Στις 21 Ιανουαρίου 2015 μετακόμισε στην… προηγμένη ποδοσφαιρικά, Μάλτα. Συγκεκριμένα, η Μόστα ήταν εκείνη που τον ενέταξε στο δυναμικό της και μέτρησε δύο γκολ σε οκτώ εμφανίσεις με την φανέλα της. Αυτή ήταν η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο μικροκαμωμένος εξτρέμ.