Ο Πίτερ Οφορίκουε, ο επονομαζόμενος «Πίπης», υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα.
Η ανακάλυψη του Σταύρου Παπαδόπουλου
Ο Πίτερ Οφορίκουε γεννήθηκε στην Άκκρα της Γκάνας στις 21 Μαρτίου του 1980. Σε ηλικία μόλις 14 ετών τον εντοπίζει ο τότε πρόεδρος της Καλαμάτας, Σταύρος Παπαδόπουλος, και τον φέρνει στην Ελλάδα. Ο «Πίπης» θα μείνει στην Καλαμάτα μέχρι το 1997, ώσπου ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές (3.000.000 ευρώ), που αποτελούσε και μεταγραφή-ρεκόρ για τα ταμεία της Καλαμάτας, και τον φέρνει στον Ολυμπιακό.
Ο νεότερος σκόρερ στο Champions League
Στον Ολυμπιακό θα κάνει τη μεγάλη καριέρα και θα γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση στη μνήμη των «κόκκινων» φιλάθλων. Αρχικά, στις 1/10/1997 θα γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League όταν θα σκοράρει για λογαριασμό των Πειραιωτών στη βαριά ήττα από τη νορβηγική Ρόζενμποργκ με σκορ 5-1.
Εξαιτίας της συνεχόμενης εναλλαγής προπονητών, ο Οφορίκουε δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να μείνει τελικά ελεύθερος από την ομάδα το 2003, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει 6 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 1 Κύπελλο Ελλάδας, ενώ σε 138 αγώνες με την ερυθρόλευκη φανέλα σκόραρε συνολικά 33 γκολ.
Η επιστροφή στην Γκάνα, ο ΟΦΗ και το αθόρυβο φινάλε
Αμέσως μετά τον Ολυμπιακό αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και για ένα διάστημα ασχολήθηκε με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της οικογένειάς του, προτού φορέσει την φανέλα της Λίμπερτι Προφέσιοναλς ως το 2005, για να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα εκείνη την χρονιά για λογαριασμό του ΟΦΗ.
Στον ΟΦΗ θα πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις, 45 συνολικά, και θα προλάβει να πετύχει 8 γκολ πριν τελικά πάρει μεταγραφή το 2007 για την ισραηλινή Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα ΦΚ, όπου θα μείνει για ένα χρόνο. Έπειτα, θα πάει στην κυπριακή ΑΕ Λεμεσού, όπου θα προλάβει να κάνει μόνο 11 εμφανίσεις και να πετύχει 3 γκολ. Ο λόγος που αποχώρησε; Το γεγονός ότι δεν ήθελε να μπει αλλαγή σε έναν αγώνα, βρίζοντας μάλιστα τον προπονητή του που σκέφτηκε να τον κάνει αλλαγή κατά τη διάρκεια του 90λέπτου. Γύρισε πίσω στην Γκάνα, έπαιξε ακόμα στην Άκρα Χαρτς οφ Όουκ και στην Μπέτσεμ Γιουνάιτεντ, για να σταματήσει τελείως αθόρυβα την καριέρα του το 2012 σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Το μέγα λάθος και η αναζήτηση ταλέντων
Ο «Πίπης» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο παρελθόν ότι για το λάθος δρόμο που πήρε η αγωνιστική του καριέρα ευθυνόντουσαν οι τραυματισμοί και το γεγονός ότι δεν άκουσε τον Ολυμπιακό στην προτροπή που του έδωσε να μην αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 του 1999, καθώς δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός του, ήταν το μεγαλύτερο του σφάλμα. «Ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μου. Έπαιξα όλο το τουρνουά με ενέσεις και πάγο τυλιγμένο γύρω από το γόνατό μου. Μετά από κάθε παιχνίδι, ήταν αδύνατο να περπατήσω. Το γόνατό μου πρηζόταν. Ο γιατρός της εθνικής ομάδας μου έκανε πολλαπλές ενέσεις πριν από κάθε παιχνίδι. Κοιτάζοντας πίσω, παίζοντας με αυτόν τον τραυματισμό, ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου. Δεν ήθελα να είμαι στο ποδόσφαιρο, αλλά ένας φίλος από την Ελλάδα μου τηλεφώνησε μια μέρα και μου είπε να αναζητώ νέα ταλέντα. Αυτό ακριβώς κάνω τώρα».