Ένας από τους τρομερούς Ιβάν του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σέρβος βολεϊμπολίστας, Ιβάν Μίλκοβιτς είναι με διαφορά ο κορυφαίος ξένος παίκτης που αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Οι επιδόσεις του και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του από το 1997 που ξεκίνησε την καριέρα του στην Παρτιζάν, ανάγκασαν τον κόσμο του παγκοσμίου βόλεϊ να υποκλιθεί στις ικανότητές του. «Βαφτίστηκε» (και όχι άδικα) «Ιβάν ο τρομερός» καταφέρνοντας να κερδίσει στην καριέρα του πάμπολλους τίτλους, τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ιβάν Μίλκοβιτς, ήταν γνωστός και στο ελληνικό φίλαθλο κοινό λόγω κατορθωμάτων, τον μάθαμε όμως καλύτερα από το 2008 όταν ο Ολυμπιακός τον έντυσε στα ερυθρόλευκα, πραγματοποιώντας μια μεταγραφή που προκάλεσε, ομολογουμένως, αίσθηση.
Το στόρι της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό
Ο κατά κοινή παραδοχή ο καλύτερος διαγώνιος, ύψους 2.06, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λούμπε Ματσεράτα, αγωνιζόταν στη Ρόμα, η οποία όμως αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2008 είπε το «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη για διετές συμβόλαιο που θα του απέφερε αμοιβές 550.000 ευρώ το χρόνο.
…και μετά ήρθαν οι τίτλοι
Η έλευσή του έφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας δύο συνεχόμενες σεζόν, ενώ το 2009 οδήγησε την ομάδα του Πειραιά και στην κατάκτηση του Κυπέλλου.
Το τρέξιμο προς την κερκίδα
Κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010, της δεύτερης και τελευταίας του Μίλκοβιτς στον Πειραιά, υπήρξαν εσωτερικά προβλήματα στον Ολυμπιακό τα οποία οδήγησαν και στην απομάκρυνση του Σουηδού Άντερς Κρίστιανσον και στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Γιάννη Καλμαζίδη.
Τότε, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, με δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι, καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην διοίκηση της ομάδας, η οποία με την σειρά της απαγόρευσε τις δηλώσεις των παικτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Ιβάν «χαλάστηκε» αλλά για το καλό της ομάδας δεν έδωσε συνέχεια. Η απάντηση του ήρθε στον τέταρτο τελικό με τον Παναθηναϊκό, κάτι το οποίο αποτελεί και το highlight της καριέρας του στο Λιμάνι του Πειραιά.
Ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά με 2-1 σετ και 2-1 στις νίκες. Ήταν ο τελευταίος πόντος του τέταρτου τελικού, με την ομάδα του Πειραιά να προηγείται 24-17 έπειτα από ένα εκπληκτικό σερί του Τζούριτς από την γραμμή του σερβίς. Ο Κούναρι σέρβιρε, ο Χαντζηαντωνίου πήρε την υποδοχή, ο Ψάρρας πάσαρε στον Σαμικά και εκείνος σταμάτησε στο επιβλητικό μπλοκ του Σέρβου σούπερ σταρ. Τότε, ο Σέρβος «τρελάθηκε» και τρέλανε και τους 2.000 φίλους των «ερυθρολεύκων» . Έφυγε τρέχοντας προς την κερκίδα, στην οποία και ανέβηκε αφού σκαρφάλωσε από τον τοίχο. Ποιος ήταν ο λόγος; Ήθελε να «παραδώσει» την φανέλα του στην διοίκηση του Ολυμπιακού ώστε με αυτόν τον τρόπο να πει το δικό του «αντίο».
Από τον Ολυμπιακό στη Φενέρμπαχτσε
Όταν ο Σέρβος διαγώνιος αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου πελάγους μετακομίζοντας στην Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρμπαχτσε. Τέσσερα χρόνια αργότερα η περιπέτεια στην Πόλη ολοκληρώθηκε για τον (κορυφαίο ίσως στον κόσμο) διαγώνιο.
Ο Μίλκοβιτς βρέθηκε στη Φενέρμπαχτσε στις αρχές της Ελληνικής κρίσης, όταν ο περιβόητος πρόεδρος της Τουρκικής ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ είχε αποφασίσει να ρίξει πολλά λεφτά και στο βόλεϊ, φτιάχνοντας υπερομάδες με την προσθήκη των Μίλκοβιτς, Μάρσαλ στους άνδρες και των Κιμ, Τομ στις γυναίκες. Οι τελευταίες του χάρισαν το Champions League το 2011, αλλά οι άνδρες δεν τα κατάφεραν ποτέ, αφού το Challenge Cup του 2014 ήταν πολύ… μικρό για την επένδυση που έγινε.
Πρωταθλητής Τουρκίας στα 38 του
Τον Μάιο του 2017, όταν ήταν 38 ετών, ο Ιβάν Μίλκοβιτς κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας με την Χάλκμπανκ, η οποία επιβλήθηκε με 3-2 (19-25, 25-23, 18-25, 25-14, 10-15) σετ επί της Αρκάς στην έδρα της αντίπαλης ομάδας και με 3-1 νίκες στους τελικούς πήρε το πρωτάθλημα. Αν νομίζει κανείς ότι ο 38χρονος τότε Μίλκοβιτς είχε μία απλή συμμετοχή στον αγώνα γελιέται. Ο Σέρβος διαγώνιος σταμάτησε στους 20 πόντους με 18 στις 35 επιθέσεις, ένα μπλοκ και έναν άσο.
Διεθνείς διακρίσεις
Το 2000 είχε χαρίσει στην Εθνική Ομάδα της Σερβίας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Το 2001 η Σερβία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στην Οστράβα με τον Μίλκοβιτς να έχει ηγετικό ρόλο, ενώ με το εθνόσημο στο στήθος έχει κατακτήσει ακόμη δύο χάλκινα ευρωπαϊκά μετάλλια, καθώς και 4 ασημένια και δύο χάλκινα στη διοργάνωση του World League.