Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία ως «τυπάρας». Πιθανότατα γιατί δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί κάτι άλλο που να περιγράφει τον απαράμιλλο τύπο του, και γιατί όλα ήταν στον υπερθετικό βαθμό στη σχέση του με το ποδόσφαιρο.
Τα πρώτα βήματα
Ο γεννημένος στον Αμπελώνα της Ηλείας, Γιώργος Καραγκούνης ξεκίνησε ουσιαστικά την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 16 ετών, όταν και εντάχθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Μετά από μία τριετία, δόθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης και στις 8 Σεπτεμβρίου του 1996 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική κατηγορία (Ιωνικός – Απόλλων Σμύρνης 1-0). Αν και μόλις 19 ετών, ο Καραγκούνης περνάει μια διετία ως βασικός στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» από την οποία αποχωρεί το 1998 μετά από 55 συμμετοχές και 9 γκολ.
Αρχηγός της Ελπίδων
Η πορεία στην Εθνική ομάδα φάνηκε με το… καλημέρα. Ο «τυπάρας» ήταν αρχηγός της Ελπίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998, όπου η Εθνική κατέλαβε τη δεύτερη θέση και της Νέων που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1995 (έβαλε δύο γκολ στο μικρό τελικό με την Ολλανδία). Ο Γιώργος Καραγκούνης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των Ανδρών σε ηλικία 22 ετών. Ήταν 20 Αυγούστου του 1999 και αντίπαλος το Ελ Σαλβαδόρ.
Η διεθνή καριέρα στην Ίντερ
Από 1998 έως το 2003 ο Καραγκούνης μπορεί να μην κατέκτησε κανέναν τίτλο, ωστόσο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Παρ’ όλα αυτά, φεύγει σχεδόν σαν αποτυχημένος από την Ελλάδα το 2003 καθώς μένει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και ξεκινάει τη διεθνή καριέρα του στην Ίντερ του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Μολονότι ανέβηκαν οι μετοχές του μετά την κατάκτηση του EURO 2004, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει βασικός σε μια ομάδα που εκείνη την εποχή έμοιαζε με reality show ταλέντων από όλο τον κόσμο. Ανέπτυξε, πάντως, στενό δεσμό με τους οπαδούς των “νερατζούρι”, που τον αποθέωσαν όταν επέστρεψε ως αντίπαλος στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», στο μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού επί της Ίντερ του Μουρίνιο.
Η καθιέρωση στην Μπενφίκα και η επιστροφή στον Παναθηναϊκό
Η επόμενη διετία τον βρήκε στην Μπενφίκα, όπου καθιερώθηκε στη μεσαία γραμμή, δίπλα στον Κατσουράνη, ιδίως όταν ήρθε ο Σάντος, που τον γνώριζε από την Ελλάδα. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα 30 του για τον Παναθηναϊκό και πήρε τους εγχώριους τίτλους που έλειπαν από τη συλλογή του, με το νταμπλ του 2010. Η συνέχεια δεν ήταν όμως ανάλογη, καθώς παραμερίστηκε από το βασικό σχήμα και ενώ ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα, το 2012 δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του.
Η μεταγραφή στη Φούλαμ
Ο «τυπάρας» μετά το διαζύγιο του με τον Παναθηναϊκό, αναγκάστηκε να αναζητήσει τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του στο εξωτερικό και την αγγλική Φούλαμ. Γρήγορα οι φίλαθλοι της ομάδας τον λατρεύουν για το πάθος του και μετά τον πρώτο χρόνο, ο σύλλογος τον επιβραβεύει προσφέροντας του επέκταση για ακόμα έναν χρόνο.
Συνολικά σε μία διετία στην Premier League ο Καραγκούνης φόρεσε τη φανέλα της Φούλαμ 39 φορές, ενώ πέτυχε και ένα γκολ. Η λονδρέζικη ομάδα ήταν ο τελευταίος σύλλογος που έπαιξε ο Καραγκούνης, ωστόσο το κεφάλαιο Εθνική δεν είχε κλείσει ακόμα για αυτόν.
Ρέκορντμαν της εθνικής Ανδρών
Ο Καραγκούνης συνδέθηκε όσο κανείς άλλος κι έγινε ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Ανδρών.
Το 2004 πετυχαίνει το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδος στο EURO, στα πρώτα λεπτά του εναρκτήριου αγώνα με τη διοργανώτρια Πορτογαλία, και ανοίγει το δρόμο για όσα απίθανα ακολούθησαν τον επόμενο μήνα, αν και ο ίδιος είχε συμπληρώσει κάρτες και έλειπε από το μεγάλο τελικό.
Ήταν παρών και στα δύο επόμενα EURO με την Ελλάδα, πετυχαίνοντας το 2012 το νικητήριο γκολ στον καθοριστικό αγώνα του ομίλου με τη Ρωσία.
Ήταν ο αρχηγός της Γαλανόλευκης, όταν πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής και είχε πει προφητικά ότι θέλει να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο, για να τα πάει ακόμα καλύτερα στην επόμενη διοργάνωση, της Βραζιλίας, φτάνοντας με την Εθνική στην πρώτη νοκ-άουτ φάση και τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του, καθώς δεν βρήκε ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.