Η αγέλη στο κυνήγι
Nα λοιπόν που ήρθε η ώρα των play-offs, μίας ορολογίας που συναντάμε στον αθλητισμό από το 1894 και που έχει αποκτήσει τεράστια σημασία στον επαγγελματικό αθλητισμό. Στην προκείμενη περίπτωση στην EuroLeague, αποτελεί προάγγελο του Final Four, που καθορίζει και τον τελικό νικητή της διοργάνωσης. Aυτό είναι άλλωστε που αποτέλεσε τον βασικό στόχο των 18 ομάδων που ρίχτηκαν στην αρένα πριν λίγους μήνες, και που είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά, με την σημερινή μορφή της διοργάνωσης, να έχουμε μία Ελληνική ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας. Φυσικά, η τελική κατάταξη δεν εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο από την είσοδο στα play-offs, καθορίζει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει την απόδοση της κάθε ομάδας σε μια διάρκεια 7 μηνών. Μόνο δύο φορές το νούμερο 8 έχει αποκλείσει τo νούμερο 1 στην EuroLeague. Tη σεζόν 2007-2008, η Partizan νίκησε την CSKA Moscow στους προημιτελικούς, ενώ τη σεζόν 2018-2019, η όγδοη Zalgiris κέρδισε τη Fenerbahce. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, είναι η αφετηρία των playoffs οπού οι ομάδες ρίχνονται στη μάχη πρόκρισης για το Final Four, με κάθε ομάδα να επιδιώκει τρεις νίκες οι οποίες θα εξασφαλίσουν και την πολυπόθητη πρόκριση στην τελική τετράδα.
Ο Ολυμπιακός τερματίζοντας πρώτος στην κανονική περίοδο καλείται να αντιμετωπίσει σε μια σειρά απαιτητικών αγώνων την όγδοη της τελικής κατάταξης, Fenerbahce με πλεονέκτημα έδρας, και με αρκετούς γνώριμους αντιπάλους. Οι δύο ομάδες έχουν ξανασυναντηθεί δύο φορές στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, με την ομάδα του Πειραιά να βγαίνει νικήτρια και τις δύο φορές με μεγάλες διαφορές στα τελικά σκορ, 94-67 και 73-93. Στο παιχνίδι στον Πειραιά κυριάρχησε απόλυτα σουτάροντας με 45% στα τρίποντα και 72% στα δίποντα, και όλα αυτά έχοντας 26 ασίστς, 13 κλεψίματα και 19 λάθη την ώρα που η Fenerbahce ενώ σούταρε με το αξιοπρεπές 37% στα τρίποντα αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες στα δίποντα έχοντας χαμηλά ποσοστά (44%) στο ματς και με 25 λάθη. Στο παιχνίδι που έγινε στην Τουρκία, η γηπεδούχος ομάδα κατάφερε να μαζέψει πάρα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, 19 στο σύνολο, σούταρε με 33% τρίποντα, κάτω από 50% δίποντα ενώ είχε θετική αναλογία ασίστς/λάθη. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, σούταρε με το εκπληκτικό 58% στα τρίποντα, μάζεψε πολλά ριμπάουντ τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά ολοκληρώνοντας το ματς με 21 ασίστ. Ο Fall είχε και στα 2 ματς +18 όσο βρισκόταν στο παρκέ, ο Παπανικολάου +18,5 και ο Βεζένκοφ +19… Τρεις παίχτες που αποτελούν μέλη της βασικής πεντάδας, φέτος.
Από πλευράς Fenerbahce, ο κύριος πόλος δημιουργίας του παιχνιδιού της είναι ο Νικ Καλάθης ενώ συχνά πυκνά αναλαμβάνει τον ρόλο αυτόν και ο Μάρκο Γκούντουριτς, που γενικά στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό δείχνει σε μεγάλο βαθμό το επιθετικό του ταλέντο και στο σκοράρισμα. Στο παιχνίδι του ΣΕΦ θα επιστρέψει ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, περσινό μέλος της ομάδας του Πειραιά, ο οποίος έχει μπει κανονικά στο ροτέισιον της Φενέρ εν τη απουσία του Γουίλμπεκιν (αμφίβολος). Ο Μότλεϊ είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή της ομάδας στα σέντερ μέχρι σήμερα, αλλά απέναντι στον φετινό Ολυμπιακό, έδειξε να περιορίζεται από Φολ και Μπολομπόι στο παιχνίδι της Τουρκίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση του καλύτερου φόργουορντ της ομάδας: Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, του δεύτερου καλύτερου τεσσαριού (το τελευταίο δίμηνο) μετά τον Βεζένκοφ στην EuroLeague.
Ο Ολυμπιακός με την κλασσική συνταγή του από Νοέμβρη-Δεκέμβρη και μετά, αναμένεται να παρουσιάσει το “τρικ” με τις δύο πεντάδες του. Η βασική πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ): 1ο και 3ο δεκάλεπτο, ενώ η δεύτερη του (Σλούκας, Λαρεντζάκης, Μακίσικ, Πίτερς, Μπλακ/Μπολομπόι): 2ο και 4ο δεκάλεπτο με μικρή διαφοροποίηση προς την λήξη των παιχνιδιών που εισέρχονται ο Γουόκαπ και ο Βεζένκοφ. Το ζήτημα, εδώ, είναι η ισορροπία που αναζητά και στις δύο πεντάδες ο κόουτς Μπαρτζώκας αλλά και η ισόποση διαχείριση της ενέργειας των παιχτών του. Ο Γουόκαπ με τον Σλούκα είναι, κυρίως, οι δημιουργοί των επιθέσεων της ομάδας, ο Βεζένκοφ ο κύριος εκτελεστής αυτών, ενώ Κάναν, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου και Μακίσικ οι παίκτες που θα προσφέρουν ενέργεια στην άμυνα και μετά στην επίθεση. Ο Πίτερς θα περιμένει να πάρει τον χώρο/χρόνο που του αναλογεί πίσω από τον Βεζένκοφ και να παρουσιάσει την τίμια εικόνα που έχει δείξει τόσο καιρό. Ο Φαλ αναμένεται να πάρει επιθέσεις στο χαμηλό ποστ για να προκαλέσει φθορά κατά κύριο λόγο στο Μότλεϊ, ενώ σε αυτό το κομμάτι μπορεί να βοηθήσει και ο Μπλακ.
Στην επικείμενη σειρά αγώνων περιμένουμε να δούμε έλεγχο των ριμπάουντ αλλά και ένταση στην άμυνα από μεριάς Ολυμπιακού, κυρίως στα παιχνίδια του ΣΕΦ, και προσπάθεια περιορισμού της δημιουργίας των Καλάθη, Γκούντουριτς, της εκτέλεσης του Ντόρσεϊ, του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις και του Μότλεϊ. Η Φενέρ, σαφέστατα, θα προσπαθήσει να περιορίσει τον φετινό (λογικά) MVP της ΕuroLeague, το Βεζένκοφ με τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις και το Ντεσόν Πιέρ αλλά και την δημιουργία των Γουόκαπ-Σλούκα.