Με αφετηρία την Παρασκευή 9/9 και με ορίζοντα την Τετάρτη 12/10 θα σας παρουσιάσουμε εν είδει αντίστροφης μέτρησης τις δεκαέξι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φετινή, ανανεωμένη, Ευρωλίγκα. Οι ομάδες θα εμφανιστούν με αύξουσα σειρά από το νούμερο 16 έως το 1. Η θέση κάθε ομάδας επιλέχθηκε βάσει της εικόνας της την περασμένη αγωνιστική χρονιά, τις μεταγραφικές κινήσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την πρόβλεψη των συντακτών των κειμένων, η οποία, ωστόσο, δε στηρίζεται σε απτές εικόνες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ομάδων δίνει τους πρώτους φιλικούς αγώνες τη συγκεκριμένη περίοδο.
Από τη Βαμβέργη της Γερμανίας η επόμενη ομάδα που θα παρουσιάσουμε. Η Μπάμπεργκ, ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι έχεο ως όπλο στη φαρέτρα της την περσινή αγωνιστική της παρουσία στην Ευρωλίγκα και ιδίως στο δυσκολότερο όμιλο του τοπ 16 από καταβολής της διοργάνωσης, όπου και διεκδίκησε την πρόκριση έως την τελευταία αγωνιστική στη Βαρκελώνη-με συνδυασμό αποτελεσμάτων, βεβαίως- .
Στην ομάδα ήρθαν οι Φαμπιάν Κοζέρ (Μπασκόνια), Βλάντιμιρ Βερεμένκο (Ρέτζιο Εμίλια), Μαόντο Λο (κολέγιο Κολούμπια). Αντιθέτως η μοναδική φυγή στο σύνολο του Ιταλού ήρθε από τον Μπραντ Γουοναμέικερ, ο οποίος διάλεξε ως επόμενο σταθμό της καριέρας του τη Νταρουσάφακα.
Κρίνοντας από τα δείγματα γραφής της Μπάμπεργκ την αγωνιστική περίοδο 2015/16 εντοπίζουμε ότι ο Ιταλός κόουτς φροντίζει να έχει πάντα δύο πλεϊμέϊκερ στο παρκέ για να ελέγχει τον ρυθμό, να δημιουργεί φάσεις και να περιορίζει τον αριθμό των λαθών στο ελάχιστο δυνατό σημείο. Περίπου 56 από τους 79 πόντους που έβαζε η γερμανική ομάδα ανά αγώνα περνούσαν από τα χέρια των περιφερειακών της. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται ο Νίκος Ζήσης, ο Στρέλνιεκς και το ρόλο του Γουοναμέικερ θα πάρει ο Κοζέρ. O Mίλερ, απόφοιτος του Κεντάκι έχει δυνατότητες επιπέδου ΝΒΑ και η δυνατότητα του να παίζει τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και να σουτάρει για τρεις πόντους, απαιτεί, από κάθε αντίπαλη ομάδα, ιδιαίτερη προσοχή. O Μέλι έχει αναζωογονηθεί στα χέρια του Τρινκιέρι και σε ειδικές συνθήκες δίνει λύσεις και στη θέση “5” ,άλλωστε ο Ιταλός φόργουορντ έχοντας την ενέργεια ως κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του (πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του) και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ποσοστά στα τρίποντα (57.1%) και τις βολές (87%) είναι λογικό πως ήταν πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (29 λεπτά), αλλά και σε αξιολόγηση (16) για την Μπάμπεργκ. Ο Βερεμένκο που αποκτήθηκε, έρχεται από μία καλή χρονιά με τη Ρέτζιο Εμίλια και μαζί με το Ραντόσεβιτς και τον Τάις θα αποτελέσουν μία ισχυρή γραμμή ψηλών.
Η ομάδα του Τρινκιέρι παράγει φάσεις μέσα από συνεργασίες όχι δύο αλλά πέντε παιχτών, με συνεχή κίνηση. Ο παίχτης που οργανώνει τις επιθέσεις έχει την ελευθερία να εκτελεί άμεσα από την κορυφή, επίσης λαμβάνουν χώρα πολλά σκριν μακριά από τη μπάλα για να ελευθερωθούν οι σουτέρ της ομάδας. Οι ψηλοί όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να σουτάρουν από το 5-6 μέτρα, ανοίγοντας κι άλλο την αντίπαλη άμυνα, ενώ συχνά αν δεν πιάσουν καλά τη μπάλα οι σουτέρ στις πλευρές ή σε παραλλαγές τέτοιων συστημάτων, ο παίχτης της αδύναμης πλευράς κόβει στην τελική γραμμή, περιμένοντας να υποδεχτεί την πάσα-μισό καλάθι. Αμυντικά, το δόγμα που ακολουθήθηκε, ως επί το πλείστον στους εντός έδρας αγώνες, είχε ως βάση να προστατευτεί η ρακέτα πρωτίστως και δευτερευόντως στο χαμηλό ποστ, ανάλογα με τον αντίπαλο να έρθει βοήθεια από τον αμυντικό της αδύναμης πλευράς, συχνά ρισκάροντας ένα τρίποντο, παρά ένα καλάθι μέσα στη ρακέτα.
Λόγω της φετινής ανανεωμένης μορφής της διοργάνωσης και δεδομένου ότι οι Γερμανοί δεν αποδίδουν εξίσου καλά εκτός έδρας, πιθανότατα δε θα καταφέρουν να φτάσουν στον απαιτούμενο αριθμό νικών που θα τους εξασφαλίσει την περαιτέρω παραμονή τους στο δεσμό μετά το πέρας των τριάντα αγωνιστικών. Άρα, στην κατάταξη μας λαμβάνει την 9η θέση.
Bonus tip: Ο Νίκος Ζήσης θα παραμένει για δωδέκατη χρονιά στο εξωτερικό και για δεύτερη συνεχόμενη στη Μπάμπεργκ. Η γερμανική ομάδα είναι ο έβδομος σύλλογος στην ευρωπαϊκή του καριέρα μετά τις Μπενετόν, Τσσκα, Σιένα, Μπιλμπάο, Ούνικς και Φενέρμπαχτσε.