Ο Άγγελος Χαριστέας, από ένα μικρό σερραϊκό χωριό έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κάνοντας ένα ολόκληρο έθνος να χύσει δάκρυα χαράς.
Και μόνο το γεγονός ότι πέτυχε το γκολ που έδωσε τη νίκη στην Εθνική μας ποδοσφαίρου στον αλησμόνητο τελικό του ΕURO στις 4 Ιουλίου του 2004 στη Λισαβόνα, είναι αρκετό να κατατάξει τον Άγγελο στους παίκτες σύμβολο του ποδοσφαίρου μας. Με όπλα το πείσμα την επιμονή, την προσπάθεια και το ταλέντο έκανε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν.
Από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη
Γεννημένος στις 9 Φεβρουαρίου του 1980 στο Στρυμονικό Σερρών, πρωτόπαιξε μπάλα στο χωριό του, ώσπου το 1997 τον ανακάλυψε ο Άρης και τον έφερε στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αυτή χρονιά του Χαριστέα στον Άρη συμπίπτει με την δεύτερη στην ιστορία της ομάδας θητεία στην δεύτερη εθνική κατηγορία. Θα παίξει στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν, όταν ο τότε προπονητής των Κίτρινων, Γιώργος Φοιρός θα τον εμπιστευτεί, κάνοντας συνολικά εννιά εμφανίσεις και σκοράροντας δύο τέρματα.
Η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή που ο Χαριστέας «θα συστηθεί» ουσιαστικά στο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα γίνει το όνομά του σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Άρη, όταν στις 29 Αυγούστου 1998, μέσα στην Τούμπα, θα πετύχει δύο γκολ στο θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ (1-4).
Η συνέχεια θα απογοητεύσει τον νεαρό Άγγελο. Ο Άρης του Κοντομηνά με τα πολλά ονόματα στην επίθεση, αποφασίζει να τον δώσει δανεικό «για να ψηθεί» στον Αθηναϊκό. Με το τέλος της χρονιάς θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και από κει και πέρα η καριέρα του θα έχει συνεχή ανοδική πορεία.
Το 1999 ο Χαριστέας θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε διεθνή ευρωπαϊκό αγώνα εναντίον της ισπανικής Θέλτα. Ήταν θα έλεγε κανείς ένα προοίμιο για τον Σερραίο επιθετικό που σε λίγα χρόνια θα κατακτούσε την κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Έβερεστ.
Η σεζόν ορόσημο και η μεταγραφή στη Βέρντερ Βρέμης
Η περίοδος 2000-2001 είναι η καλύτερη με 28 εμφανίσεις και 8 γκολ. Οι σειρήνες αρχίζουν να ηχούν από Ιταλία και Γερμανία. Οι άνθρωποι της γερμανικής Βέρντερ Βρέμης, χάρη και στις πληροφορίες του προπονητή της εθνικής Ελλάδος, Ότο Ρεχάγκελ, τον παρακολουθούν από πολύ κοντά.
Η επικείμενη μεταγραφή του θα στοιχίσει τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο για την εποχή ποσό. Ο Άγγελος Χαριστέας έκανε μια εντυπωσιακή πρώτη χρονιά στη Βέρντερ Βρέμης με 31 συμμετοχές και 9 γκολ σε Bundesliga και δύο στο Κύπελλο UEFA. Στη δεύτερη του σεζόν θα έχει 24 συμμετοχές και τέσσερα γκολ, ωστόσο είναι η χρονιά που θα κλείσει ιδανικά με τον Χαριστέα να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα. Ο Χαριστέας την στιγμή εκείνη ήταν ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη, αφού με δικά του γκολ οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του τροπαίου, στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Άγιαξ, Φέγενορντ, Νυρεμβέργη και επιστροφή στην Ελλάδα
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Άγιαξ θα τον αποκτήσει για να καλύψει το κενό του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Άγγελος θα μείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2006, έχοντας συνολικά 31 συμμετοχές και 12 γκολ. Η παρουσία του Χενκ Τεν Κάτε στον πάγκο και η εμμονή του στο 4-3-3 θα τον θέσουν εκτός ενδεκάδας. Επόμενος σταθμός στην Ολλανδία θα είναι η Φέγενορντ τη σεζόν 2006-2007 με 28 συμμετοχές και 9 γκολ. Οι οπαδοί της ομάδας του Ρότερνταμ δε θα τον συμπαθήσουν ποτέ γιατί προέρχεται από τον μισητό Άγιαξ. Το καλοκαίρι του 2007 θα επιστρέψει στη Γερμανία για λογαριασμό της Νυρεμβέργης με 43 συμμετοχές και 7 γκολ, ενώ την επόμενη χρονιά θα δοθεί δανεικός στη Μπάγερ Λεβερκούζεν έχοντας 13 συμμετοχές και ένα γκολ. Είναι ουσιαστικά οι τελευταίες παρουσίες του σε υψηλό επίπεδο. Θα ακολουθήσει η γαλλική Άρλ και κατόπιν η Σάλκε, όπου όμως δεν θα έχει πια πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το 2011 θα επιστρέψει στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναιτωλικού, ενώ θα κλείσει την καριέρα του το 2013 στη Σαουδική Αραβία.
Η παρουσία του Άγγελου στην εθνική Ελλάδος
Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του Άγγελου Χαριστέα είναι η παρουσία του στην εθνική Ελλάδος. Εκεί ευτύχησε να έχει μέντορα τον Ότο Ρεχάγκελ, που συνέβαλε πολύ στην ανάδειξή του.
Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2001 στη φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ρωσίας (3-3), όπου σημείωσε τα δύο από τα τρία τέρματα της ελληνικής ομάδας, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Δανιήλ.
Υπήρξε βασικότατο στέλεχος της Ελλάδας στην προκριματική φάση του Euro 2004, σημειώνοντας το νικητήριο τέρμα στην εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Ουκρανίας (1-0).
Στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία και τη θριαμβευτική πορεία που ακολούθησε, αγωνίστηκε και στους έξι αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα. Τα τρία τέρματα που σημείωσε απέναντι στην Ισπανία, στα προημιτελικά με τη Γαλλία και στον τελικό με την Πορτογαλία, βοήθησαν την Ελλάδα να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά οδήγησαν και τον ίδιο να αποκτήσει φήμη και αναγνώριση ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Με το εθνόσημο αγωνίστηκε από το 2001 μέχρι το 2011 και ήταν σχεδόν πάντα στις βασικές επιλογές για την ενδεκάδα, επί θητείας Ότο Ρεχάγκελ. Αγωνίστηκε επίσης στο Euro 2008, όπου σημείωσε το μοναδικό τέρμα της Ελλάδας στη διοργάνωση απέναντι στη μετέπειτα τροπαιούχο Ισπανία, καθώς και στον εναρκτήριο αγώνα με τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ 2010 που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.
Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε και το τελευταίο του τέρμα με τη γαλανόλευκη φανέλα, στον εκτός έδρας αγώνα των προκριματικών του Euro 2012 απέναντι στη Γεωργία, με το οποίο έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα με 2-1 και «σφράγισε» την απευθείας πρόκριση της ελληνικής ομάδας στα τελικά της διοργάνωσης.
Συνολικά με την εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε 88 φορές και σκόραρε 25 γκολ, όντας μάλιστα ο δεύτερος σκόρερ στη σχετική λίστα.
Το όνομα του Χαριστέα θα μείνει για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας μας. Για τον Άρη είναι ο κορυφαίος του ποδοσφαιριστής. Για την εθνική Ελλάδος είναι ο άγγελος του θριάμβου.