Home >> Sports >> Χάβι Γράθια: Ο «Έλληνας» αρχιτέκτονας της Βαλένθια

Χάβι Γράθια: Ο «Έλληνας» αρχιτέκτονας της Βαλένθια

Ο Χάβι Γράθια μπορεί να είναι Ισπανός στην καταγωγή για την ακρίβεια Βάσκος αλλά κατά κάποιον τρόπο στις φλέβες του κυλάει αίμα ελληνικό με την έννοια ότι έγινε περισσότερο γνωστός ως προπονητής στην Ελλάδα και όταν ήρθε η στιγμή να πει αντίο στη χώρα μας, η καριέρα του πήρε την ανιούσα.

Ο Χάβι Γράθια γεννημένος άνοιξη (πρωτομαγιά του 1970) ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1989 στην Αθλέτικ Μπιλμπάο τη φανέλα της οποίας φόρεσε έως το 1992 καταγράφοντας 100 συμμετοχές και 12 γκολ. Ακολούθησε η Λέιδα για μία σεζόν (1992-93), η Βαγιαδολίδ για δύο σεζόν (1993-95), η επόμενη τετραετία (1995-99) τον βρήκε στη Σοσιεδάδ, ενώ οι δύο τελευταίες του ομάδες πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το καλοκαίρι του 2004 ήταν η Βιγιαρεάλ (1999-2002) και η Κόρδοβα (2003-04). Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος, ο 50χρονος σήμερα τεχνικός της Βαλένθια, ως ποδοσφαιριστής υπήρξε μέλος ομάδων μόνο της πατρίδας του.

Η προπονητική καριέρα του Χάβι Γράθια ξεκίνησε άμεσα, από τα τμήματα υποδομής της Βιγιαρεάλ (2004-05), ενώ τη σεζόν 2010/11 κοούτσαρε και τη δεύτερη ομάδα του Κίτρινου Υποβρυχίου πριν έρθει στην Ελλάδα.

Το πέρασμα του από την Ελλάδα (2011-12) ο νεαρός Ισπανός κόουτς θα το θυμάται σε όλη τη ζωή ακόμα κι αν φτάσει κάποια στιγμή στο μέλλον να προπονήσει τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του ήτοι τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Χάβι Γράθια για όσους δεν το θυμούνται είναι προπονητική ανακάλυψη του νυν Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Εκείνος τον έφερε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011 για λογαριασμό του Ολυμπιακού Βόλου με τις ευλογίες του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε. Άλλωστε, Γράθια και Βαλβέρδε εκτός από κοινή καταγωγή έχουν και κοινό μάνατζερ, τον Ινιάκι Ιμπάνιεθ.

Δυστυχώς, για τον Χάβι Γράθια η θητεία του στον Ολυμπιακό Βόλου δεν κράτησε για περισσότερο από τρεις μήνες. Όχι επειδή τα πήγε άσχημα και απολύθηκε, αλλά γιατί η ομάδα του Βόλου υποβιβάστηκε εξαιτίας της ενοχής του Αχιλλέου Μπέου στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το περίφημο σε όλους Koriopolis, που οδήγησε στη φυλακή τον Μπέο. Ο Γράθια πρόλαβε να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό Βόλου σε μόλις 3 παιχνίδια, αμφότερα για τα προκριματικά του Europa League. Το καράβι του Βόλου μπορεί να είχε βουλιάξει, ο Γράθια όμως ήταν από τους τελευταίους των τελευταίων που το εγκατέλειψαν και όταν δεν υπήρχε πια καμία ελπίδα διάσωσης της ομάδας.

Η θητεία του Χάβι Γράθια στον Βόλο μπορεί να ολοκληρώθηκε με άδοξο και σκληρό τρόπο, εντούτοις ο Βάσκος παρέμεινε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας λίγες εβδομάδες αργότερα την τεχνική ηγεσία της Κέρκυρας. Ωστόσο, ούτε στην ομάδα του Ιουνίου κατάφερε να μακροημερεύσει αυτή τη φορά επειδή απολύθηκε λίγο πριν το Πάσχα εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων που είχαν φέρει την Κέρκυρα σε πολύ δύσκολη θέση αναφορικά με την παραμονή.

Μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα ο Γράθια επέστρεψε στην πατρίδα του και παρέμεινε εκεί για την επόμενη τετραετία αναλαμβάνοντας κατά σειρά τους πάγκους των Αλμερία, Οσασούνα και Μάλαγα. Η καλή δουλειά που έκανε στην ομάδα της Ανδαλουσίας, δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ρώσικη Ρούμπιν, η οποία χρειάστηκε να τον «χρυσώσει» με 6 εκατομμύρια για να τον πείσει να μετακομίσει στο παγωμένο Καζάν αλλά και εκεί ο Ισπανός είχε την τύχη της … Κέρκυρας.

Το μεγάλο προπονητικό βήμα του Χάβι Γράθια έγινε το καλοκαίρι του 2018, όταν ανέλαβε τα ηνία της αγγλικής Γουότφορντ, που αγωνιζόταν τότε στην Premier League. Οι πρώτοι μήνες του Ισπανού στο Νησί ήταν ονειρικοί με τον ίδιο μάλιστα να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου προπονητή για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Γράθια απολύθηκε μεσούσης της περυσινής σεζόν (2019-20) λόγω των κακών αποτελεσμάτων της Γουότφορντ κάτι που στοίχισαν τον υποβιβασμό στην ομάδα.

Στις 27 Ιουλίου του 2020 ο Χάβι Γράθια έχοντας ζήσει το όνειρο του πάγκου της Premier League, επέστρεψε στην Ισπανία για να αναλάβει τη Βαλένθια. Ο Ισπανός άλλα περίμενε να δει στις Νυχτερίδες και άλλα είδε (βλέπει). Η Βαλένθια δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή το καλοκαίρι, ενώ έχασε και πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ο Γράθια θεωρώντας πως η διοίκηση τον κορόιδεψε έφτασε πριν από λίγες εβδομάδες στο σημείο να παραιτηθεί, αλλά τελικά πείστηκε να συνεχίσει το έργο του στις Νυχτερίδες κατόπιν σφοδρής επιθυμίας των ποδοσφαιριστών του.

Με ό,τι διαθέσιμα εργαλεία του έχουν απομείνει ο Χάβι Γράθια προσπαθεί να διατηρήσει τη Βαλένθια σε ένα καλό επίπεδο, αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του συλλόγου και η μέχρι στιγμής πορεία των Νυχτερίδων ξεπερνά κάθε προσδοκία, απέχοντας ελάχιστους βαθμούς από την πρώτη εξάδα που οδηγεί στην Ευρώπη.

Το αγωνιστικό εκτόπισμα της δουλειάς του Γράθια στη Βαλένθια σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή, όταν οι Νυχτερίδες ισοπέδωσαν με σκορ 4-1 εντός έδρας την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης αφήνοντας άφωνη την ισπανική και όχι μόνο ποδοσφαιρική κοινότητα με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η πορεία της Βαλένθια έως τώρα στην ισπανική La Liga είναι έργο Χάβι Γράθια. Ο Βάσκος είναι ο αρχιτέκτονας της Βαλένθια και έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος για το δημιούργημά του, το οποίο κάθε αγωνιστική ξεπερνά τον εαυτό του στο πρωτάθλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *