Home >> Sports >> Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Ρασίντ Αμπντούλ Γουάλας γεννήθηκε την 17η Σεπτεμβρίου του 1974 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Επομένως, το κείμενο δεν γράφτηκε με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του. Το θέμα είναι ότι αναγεννήθηκε ως παίκτης τον Φεβρουάριο του 2004 και επομένως αξίζει να υπενθυμίσουμε την συνεισφορά του στην παγκόσμια καλαθοσφαίριση 16 χρόνια μετά το κομβικότερο σημείο της μεγαλειώδους καριέρας του.

Ο απόφοιτος του Νορθ Καρολάινα Στέιτ επιλέχθηκε στο νούμερο 4 του ντραφτ του 1995 από την ομάδα των Ουάσινγκτον Μπούλετς. Από την πρώτη χρονιά του στο NBA απέδειξε ότι δικαίως είχε θεωρηθεί σπουδαίο ταλέντο. Το καλοκαίρι του 1996 μετακινήθηκε από την Ουάσινγκτον στο Πόρτλαντ, όπου αγωνίστηκε ως σούπερ σταρ για επτά χρόνια, αλλά η αποτυχία  των υπερηχητικών Μπλέιζερς του 2000 (Γουάλας, Πίπεν, Σμιθ, Σαμπόνις) στην τελική φάση  των playoffs της δυτικής περιφέρειας προκάλεσε αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γουάλας. Στο 7ο ματς στη έδρα των Λέικερς η ομάδα του προηγήθηκε με διαφορά 18 πόντων στο 2ο ημίχρονο, αλλά ο Μπράιαν Σόου με τέσσερα τρίποντα μετέβαλλε τη ροή του αγώνα και η ευθύνη βάρυνε αδίκως τον Ρασίντ Γουάλας με το πρόσχημα δύο άστοχων βολών στο τέλος του αγώνα (σε εκείνο το ματς είχε καταγράψει επίδοση 30 πόντων με 11/22 σουτ).

Μέχρι το 2004 επικρινόταν με βάση το ρεκόρ των 41 τεχνικών ποινών το 2001 και το πρόβλημα της κοινωνίας ήταν ότι εξέφραζε την γνώμη του, όπως έκανε 10 χρόνια πριν ο θρυλικός Ντένις Ρόντμαν. Τον Φεβρουάριο του 2004 βρέθηκε με ανταλλαγή στην Ατλάντα (αγωνίστηκε σε ένα ματς) και από εκεί με τον ίδιο τρόπο έφυγε για το Ντιτρόιτ. Αναμφίβολα, είχε γεννηθεί για να αγωνιστεί στην ομάδα των Πίστονς…

Η προσθήκη του σκληρού Γουάλας στην ομάδα του Λάρι Μπράουν η οποία ήταν ήδη εξαιρετική ως προς το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας ανήγαγε το Ντιτρόιτ σε φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον Ιούνιο του 2004 η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε με ιδιαίτερη ευκολία (4-1) με «θύμα» την ομάδα των Λέικερς. Ο έμπειρος πάουερ φόργουορντ έπαψε να θεωρείται αποτυχημένος. Στην μητρόπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ο «Ρόσκο» (όπως είχε αποκαλέσει αυτόν ο  Αιζάια Ράιντερ χωρίς να αποκαλύψει την σημασία της λέξης) παρέμεινε έως το καλοκαίρι του 2009, όταν αποφάσισε να γίνει «Κέλτης»…

Η Βοστώνη αποτελεί ιστορικό αντίπαλο του Ντιτρόιτ από την εποχή κατά την οποία ο Αιζάια Τόμας αντιμετώπιζε τον Λάρι Μπερντ και όπως ήταν φυσικό η ένταξη του στο ρόστερ των Μπόστον Σέλτικς προκάλεσε λαϊκή αντίδραση στην «Motown». Η απόδοση του Ρασίντ Γουάλας δεν ικανοποίησε τον Ντοκ Ρίβερς στην κανονική περίοδο, αλλά η σημαντική βελτίωση της εικόνας του στα playoffs βοήθησε την ομάδα να παρουσιαστεί πανίσχυρη στη ρακέτα, αφού ο Κέβιν Γκαρνέτ δεν πάλευε πια χωρίς υποστήριξη. Ωστόσο, η ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο (3-4) για την Βοστώνη η οποία αρκέστηκε στον τίτλο της Ανατολικής περιφέρειας. Η μονομαχία του Γουάλας με τον  Γκασόλ έχει χαρακτηριστεί ορθώς ιστορική… Τον Ιούλιο του 2010 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Όμως δύο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμος να επανέλθει με την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς. Τον Οκτώβριο του 2012 η επιστροφή του στο NBA  ήταν γεγονός. Αποδείχθηκε αξιόμαχος ακόμα και στην ηλικία των 38 χρόνων, αλλά ο τραυματισμός του τον Δεκέμβριο ήταν πολύ σοβαρός και οδήγησε στην οριστική αποχώρηση του τον Φεβρουάριο του 2013.

O Ρασίντ Γουάλας ξεκίνησε την καριέρα του ως θεαματικός πάουερ φόργουορντ, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε εκπληκτικό αμυντικό ρακέτας και εξαιρετικό σουτέρ (14,4 π.μ.ο, 6,7 ρ.μ.ο, 1,3 τ.μ.ο σε 1286 ματς NBA). Αποτίναξε την φήμη του αποτυχημένου, όταν έγινε πρωταθλητής με την ομάδα των Ντιτρόιτ Πίστονς και χαρακτηρίστηκε δικαίως (έχοντας πετύχει 1276 τρίποντα) ως «the best jump shooting big man in the game»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *