Home >> Sports >> Μία πρώτη προσέγγιση των διεκδικητών του τίτλου

Μία πρώτη προσέγγιση των διεκδικητών του τίτλου

Μετά και τη δεύτερη διακοπή λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, έχουμε ασφαλή δείγματα για το πώς λειτουργούν οι ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα,οι οποίες τυπικά διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή και τα εισιτήρια για τα κύπελλα Ευρώπης.

Ολυμπιακός

Στην ομάδα του Πειραιά, λόγω του ευνοϊκού προγράμματος τις πρώτες αγωνιστικές, δόθηκε η δυνατότητα στον προπονητή να δοκιμάσει τους ποδοσφαιριστές εκείνους,οι οποίοι ταίριαζαν στην τακτική του θέλει να εφαρμόσει. Ειδικότερα, το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει, απαιτεί να ακουμπάει η μπάλα στα άκρα της επίθεσης με τη συμμετοχή του μοναδικού επιθετικού, με την εντολή να κινείται προς τους εξτρέμ ώστε να φτιάχνουν συνεργασίες και παράλληλα ανεβάζει παίχτες από τις πίσω ζώνες, γεμίζοντας την αντίπαλη περιοχή. Δεδομένης της ποιότητας μεσοεπιθετικά και επειδή οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν εντελώς παθητικά τον Ολυμπιακό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει η ομάδα τους απαιτούμενους βαθμούς για να σηκώσει ακόμη ένα τρόπαιο το Μάιο.

Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι ξεκίνησαν τη χρονιά με το ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Γκαμπάλα,ενώ είχε προηγηθεί η αποτυχία να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα που απέκτησε στον πρώτο αγώνα από τη Μπριζ,με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα ευρωπαϊκά κύπελλο νωρίς. Δια πυρός και σιδήρου, με αμφιλεγόμενες επιλογές σε θέσεις όπου το πρόβλημα υπήρχε από πέρυσι οι πράσινοι απέχουν μόλις τρεις βαθμοί από την κορυφή. Έως τώρα, είναι εμφανής η αδυναμία των παιχτών της ομάδας στη δημιουργία μετά από προσωπική ενέργεια. Η έλλειψη της έντασης είναι ακόμη ένα σημείο όπου χρίζει βελτίωσης,όμως όπως δείχνει ο σχεδιασμός της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια, στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος αυτή επανέρχεται σε υψηλό επίπεδο. Συμπερασματικά, ηγέτης-σκόρερ υπάρχει και είναι ο Μπεργκ και αυτό που απομένει να αποδειχτεί είναι αν μπορεί ο Νίνης να επανέλθει σε ανταγωνιστικό ρυθμό,καθώς είναι ο μόνος πράσινος ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα απ’όλους τους κυνηγούς της ομάδας. Στην άμυνα, το δίδυμο Ταυλαρίδη και Τελάντερ φαίνεται ότι δένει καλύτερα και προσφέρει ασφάλεια.Όσο είναι κοντά,βαθμολογικά, θα έχει τύχη.

Πάοκ

Νέος προπονητής, νέα τακτική διάταξη,νέα πρόσωπα και αρκετές φιλοδοξίες. Ο Τούντορ,από τα σπλάχνα της Γιουβέντους έχει διδαχθεί το 3-5-2 και αυτό εφαρμόζει και στο δικέφαλο. Έγινε μία εκκαθάριση στο έμψυχο υλικό της ομάδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σύνολο,όχι μεγάλο ποσοτικά, με ταχύτητα αλλά και απειρία σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ο Μπερμπάτοφ είναι μεγάλη πάστα ποδοσφαιριστή, ο οποίος με τον καιρό θα αποκτήσει και τον προσδοκώμενο αγωνιστικό ρυθμό για να βρίσκεται στο βασικό σχήμα σε περισσότερα παιγνίδια. Ζήτημα υπάρχει στους κεντρικούς αμυντικούς, καθώς οι Τζαβέλλας, Κόστα και Βίτορ δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε αγώνες υψηλής έντασης,ιδίως όταν η ομάδα πρέπει να επιτεθεί και αναγκαστικά αφήνει χώρους στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου. Ο Όλσεν είναι μία ατυχής επιλογή και πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι κρίμα να χάνονται βαθμοί για να δικαιολογηθεί μία επιλογή του καλοκαιριού. Ο Κωνσταντινίδης από δεξιά παίζει τη θέση συντηρητικά αφού από τα αριστερά ο Ροντρίγκες συμμετέχει περισσότερο στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Μόλις επιστρέψει ο Λέοβατς θα αποκτήσει ισορροπία η ομάδα,ενδεχομένως να ανέβει πιο ψηλά ο Ροντρίγκες και να αποτελέσει μία ακόμη λύση σε ευρωπαϊκά παιγνίδια και σε τακτική με τρεις επιθετικούς. Πρόβλημα είναι το πώς θα αντιδράσει η ομάδα σε πιθανή απραξία για ένα χρονικό διάστημα από το Τζιόλη,διότι ο Σάμπο φαίνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κόφτης ενώ ο Κάτσε καλύπτει φέτος διαφορετικά μέτρα. Εάν καλλιεργηθεί η συνεργασία Μπερμπάτοφ με τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή της ομάδας το Μακ, ο Πάοκ θα καταφέρει να διεκδικήσει για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια να φτάσει στο τέλος μίας ποδοσφαιρικής περιόδου περιμένοντας να καρπωθεί όσα καλλιέργησε.

Άεκ

Η Άεκ έπειτα από δύο χρόνια περιπλάνησης στα χαμηλά κλιμάκια των εθνικών κατηγοριών,επιστρέφει φέτος με αρχικό σκοπό και στόχο να είναι ανταγωνιστική. Από την περασμένη χρονιά φάνηκε το πλάνο βάσει του οποίου το προπονητικό επιτελείο της ομάδας θα χτίσει την ομάδα. Τα θεμέλιά της βασίζονται στο δίδυμο Σιμόες και Γιόχανσον,οι οποίοι προσφέρουν αμυντική κάλυψη και κλεψίματα. Χωρίς κλασικούς παίχτες γραμμής αλλά με ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίζουν πολύ με τη μπάλα στα πόδια δημιουργώντας για την ανάπτυξη της ομάδας τρίγωνα, η ένωση προσπαθεί να βρει τόσο δημιουργία όσο και εκτέλεση από τις πίσω γραμμές καθότι ακόμη οι επιθετικοί της ομάδας δεν έχουν βρει ρυθμό και με εξαίρεση το Τζεμπούρ κανένας από τους Αραβίδη και Κρισάντους δεν έχουν χρονιές με πολλά τέρματα στο παρελθόν.Ρεαλιστικός στόχος είναι η είσοδο στην πεντάδα και μέσω των αγώνων κατάταξης να βρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη χρονιά.

Συμπερασματικά

Το πρωτάθλημα παρουσιάζεται ανταγωνιστικό διότι οι ομάδες από τη μέση και κάτω της βαθμολογίας δεν μπορούν να αποσπάσουν εύκολα βαθμούς από την πρώτη σκάλα του βαθμολογικού πίνακα,με αποτέλεσμα οι καλές ομάδες να είναι κοντά στις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος. Οι ομάδες έχουν αδυναμίες, οι προπονητές προσπαθούν να παρουσιάσουν σύνολα αξιόλογα με βάση το υλικό που έχουν στα χέρια τους και αν οι εξωγενείς παράγκοντες περιοριστούν σε δευτερεύοντες ρόλους όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *