Home >> Sports >> Η τέχνη του πολέμου

Η τέχνη του πολέμου

Κάποτε, λίγα χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία, ένας άμουσος, με σαφή χαρακτηριστικά κομπασμού, ρώτησε το Τζάνγκο Ράινχαρντ, αν γνωρίζει μουσική. Εκείνος, αγέρωχος κι ευθυτενής του απάντησε πως μπορεί να μη γνωρίζει ο ίδιος μουσική, ωστόσο εκείνη τον γνωρίζει καλά! Ενδεχομένως, το ίδιο, σε άλλα μέτρα βέβαια, θα μπορούσε να επικαλεστεί κι ο Ζοσέ Μουρίνιο και τη σχέση του με το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Η Μπέρνλι για την 24η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος υποδέχθηκε στο μούχρωμα του Σαββάτου τη Γιουνάιτεντ (1-0 για τους φιλοξενούμενους).  Οι γηπεδούχοι με τους Μπαρνς και Χέντρικ προσπάθησαν να πιέσουν από την αρχή το χτίσιμο από την άμυνα της Γιουνάιτεντ. Μία προσπάθεια που οξυνόταν όταν γύριζε χαμηλά ο Πογκμπά. Παράλληλα, ο Άρφιλντ ενώ στο γράφημα παρουσιαζόταν αριστερά, έκανε κίνηση προς τον άξονα κι έβγαινε συνεχώς πίσω από το χώρο ευθύνης του Μάτιτς.

Όταν η Γιουνάιτεντ κατόρθωνε να ανταπεξέλθει σε αυτή την πίεση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω σταδιακά ατονούσε, έβγαζε το Λουκάκου εκτός περιοχής και το Μάτα δίπλα του, ώστε να φτιάξουν συνεργασίες μεταξύ τους. Δεύτερος τομέας του γηπέδου που χτύπησε η ομάδα του Μουρίνιο ήταν η δεξιά πλευρά της άμυνας της Μπέρνλι. Ο Πογκμπά πλησίαζε το Μαρσιάλ, κινείτο κάθετα και προς την περιοχή τρέχοντας με ή χωρίς τη μπάλα ανάμεσα στο κενό των Μπάρντσλεϊ και Ταρκόφσκι. Έτσι στο 42’ ο Γιανγκ, πάνω σε αυτό το ρήγμα, δημιούργησε την πιο αξιόλογη στιγμή όταν πέρασε τη μπάλα ανάμεσα σε Μπάρντσλεϊ και Γκούντμουνσον και ο Λίγκαρντ αν και βρέθηκε σε καλή θέση, αστόχησε εντός περιοχής.

 Προϊόντος του χρόνου και της δυσκολίας στον έλεγχο του ρυθμού από τους Ντεφούρ και Κορκ, η Γιουνάιτεντ άρχισε να βρίσκει περισσότερους χώρους για να επιτεθεί. Ο Λουκάκου έδωσε πολλές μάχες εκτός περιοχής, με αποκορύφωμα εκείνη στο 54’ όταν έβαλε τρεις παίχτες στην “πλάτη” του, έκανε μέτρα με τη μπάλα απ’ τη μεσαία γραμμή και την κατάλληλη στιγμή την έδωσε στο Μαρσιάλ ο οποίος αφού πάτησε περιοχή από τα αριστερά, νίκησε τον Πόουπ και έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Η φυσική αντίδραση της Μπέρνλι ήρθε τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 57’ όταν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκούντμουνσον βρήκε το δοκάρι του Ντε Χέα. Ο Μουρίνιο καταλαβαίνοντας τα προβλήματα και τους μεγάλους χώρους που είχε να καλύψει η ομάδα του λόγω της κακής αμυντικής βραδιάς των Λίνγκαρντ και Μάτα, δεν απεκδύθηκε τη συνήθειά του και απέσυρε τον τελευταίο για να τον αντικαταστήσει με το Φελαϊνί. Ουσιαστικά, για να φτιάξει μία τριάδα μέσων στο γήπεδο.

Η ανίερη λήθη των προηγούμενων αποτελεσμάτων λίγο έλειψε να εμφανίσει ξανά τα κελεύσματά της. Οι Μαρσιάλ, Πογκμπά και Λίγκαρντ σπατάλησαν καλές στιγμές για τους φιλοξενούμενους, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν εμφανή αδυναμία να φτιάξουν μία ποιοτική ευκαιρία και να φέρουν τη μπάλα στην περιοχή με ορθό τρόπο.

Τελικώς, η Γιουνάιτεντ πήρε τους τρεις βαθμούς και συνέχισε, υποτυπωδώς, να ακολουθεί τη Σίτι, ενώ η Μπέρνλι παρά τη στεντόρεια λάμψη και την ορμητική φλόγα που τη συνοδεύουν όλη τη χρονιά αρκέστηκε στα χειροκροτήματα των φιλάθλων της στο γήπεδο.

Ενδεκάδες: Μπέρνλι (Ντάιχ), Πόουπ, Μπάρντσλεϊ, Ταρκόφσκι, Μι, Τέιλορ, Κορκ, Ντεφούρ, Γκούντμουνσον, Χέντρικ (81’ Βόουκς), Άρφιλντ ( 81’ Ν Γκουντού), Μπαρνς (89΄Γουέλς).

Γιουνάιτεντ (Μουρίνιο), Ντε Χέα, Βαλένσια, Τζόουνς, Σμόλινγκ, Γιανγκ, Μάτιτς, Πογκμπά, Λίνγκαρντ (80’ Ράσφορντ), Μάτα (72’ Φελαϊνί), Μαρσιάλ (90’ Ερέρα), Λουκάκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *