Ντούσαν Ίβκοβιτς και Βασίλης Σπανούλης. Δύο ονόματα βαριά σαν ιστορία. Ο μεν Ίβκοβιτς με την ιδιότητα του προπονητή, ο δε Σπανούλης με την ιδιότητα του παίκτη συνέθεσαν ένα “χρυσό” δίδυμο που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης πριν από οκτώ χρόνια.
Ήταν μεσημέρι Σαββάτου 3 Ιουλίου του 2010 όταν η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωνε την επίτευξη συμφωνίας για τα επόμενα 2 χρόνια με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο 67χρονος τότε Σέρβος τεχνικός επέστρεφε στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από 11 χρόνια με στόχο να οδηγήσει ξανά τους Ερυθρόλευκους στην κορυφή έπειτα από το μαγικό έτος του 1997 που γράφτηκε το θρυλικό triple crown. Ο Ντούντα ήταν ο μοναδικός προπονητής που μπορούσε να το κάνει και οι διαθέσεις του είχαν φανεί από την επίσημη παρουσίαση του στις 16 Αυγούστου του 2010 όταν δήλωνε με τρομερή αυτοπεποίθηση ότι “τώρα είμαι εγώ εδώ. Ο Παναθηναϊκός φέτος δεν θα έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα” καρφώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον προκάτοχό του στον Ερυθρόλευκο πάγκο τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την έλευση του Ντούντα και πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουλίου και παρεπιπτόντως στο ημίχρονο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ισπανίας-Ολλανδίας, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι ολοκλήρωναν τη μεταγραφή που έμελλε να αλλάξει όχι μόνο την ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού μπάσκετ ήτοι την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό για 3 χρόνια με 7,2 εκατομμύρια ευρώ!
Η 3η Ιουλίου και η 11η Ιουλίου του 2010 αποτελούν χωρίς αμφιβολία δύο ημερομηνίες-σταθμό για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Γιατί τότε Ίβκοβιτς και Σπανούλης ένωναν τις δυνάμεις τους με τη συνέχεια να είναι σε όλους γνωστή.
Αναμφίβολα ο ερχομός των Ίβκοβιτς, Σπανούλη δημιούργησε ντελίριο ενθουσιασμού και μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο του Ολυμπιακού που είχε βαρεθεί να βλέπει μονίμως τον Παναθηναϊκό να σηκώνει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ωστόσο, η πρώτη σεζόν 2010-11 με το Ντούντα στον πάγκο και τον Vspan στο ρόλο του ηγέτη, δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν, αφού η ομάδα απώλεσε ξανά το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας, αποκλείστηκε από το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης από τη Σιένα επίσης με πλεονέκτημα έδρας με 3-1 ήττες παρότι στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ είχε διαλύσει τους ιταλούς με το ασύλληπτο 89-41! Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Ελληνικού με 74-68 δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επιτυχία για μια ομάδα που είχε μπάτζετ κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η επόμενη σεζόν 2011-12 αποτελεί ορόσημο για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, αφού επέστρεφε στην κορυφή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια και πάλι με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Και αν η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στον επικό τελικό της Πόλης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν έργο Ντούντα, η κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε τη σφραγίδα του Vspan, ο οποίος με 24 πόντους στον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ “πλήγωνε” την πρώην ομάδα του τον Παναθηναϊκό χαρίζοντας τον τίτλο στον Ολυμπιακό με 82-76.
Ντούσαν Ίβκοβιτς και Βασίλης Σπανούλης χωρίς καμία αμφιβολία είναι οι άνθρωποι που άλλαξαν την ιστορία του Ολυμπιακού. Το όνομά τους είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλες επιτυχίες των Ερυθρολεύκων. Ο μεν Ίβκοβιτς οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση 6 τίτλων (2 πρωταθλήματα: 1997, 2012, 2 κύπελλα: 1997, 2012 και 2 Ευρωλίγκες: 1997, 2012). Ο δε Σπανούλης από το 2010 όταν πήρε μεταγραφή στο λιμάνι και μέχρι σήμερα ως αργηγός του Ολυμπιακού έχει πανηγυρίσει 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016), 1 κύπελλο Ελλάδας (2011) και 2 Ευρωλίγκες (2012, 2013).
Η σχέση του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Βασίλη Σπανούλη από την πρώτη ημέρα που συνυπήρξαν στο μεγάλο λιμάνι υπήρξε αρμονική. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία σχέση μεταξύ πατέρα-γιου. Ο σεβασμός που έτρεφε και τρέφει μέχρι σήμερα ο ένας για τον άλλο είναι δεδομένος. Μια σχέση που αντέχει στο χρόνο και θα αντέξει μέχρι το τέλος.
Για τον Ίβκοβιτς ο Σπανούλης είναι κάτι παραπάνω από ένας παίκτης. Είναι ηγέτης. Έτσι είχε χαρακτηρίσει τον αρχηγό του Ολυμπιακού σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2018. Αλλά και ένα χρόνο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2017 στη συνέντευξη Τύπου για το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του στους πάγκους κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Σέρβος τεχνικός είχε αναφερθεί με αποθεωτικά σχόλια για τον Kill Bill λέγοντάς τον “ παλικάρι, με μεγάλη ψυχή, έναν σούπερ σταρ πιο επαγγελματία από όλους”.
Και για τον Βασίλη Σπανούλη όμως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι κάτι παραπάνω από ένας προπονητής. Ο Vspan τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τον Ντούντα τον οποίο έχει χαρακτηρίσει δάσκαλο, τεράστια έμπνευση. Με προπονητή τον Ίβκοβιτς ο Έλληνας γκαρντ θεωρεί ότι έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του.
Οι δρόμοι του Ολυμπιακού και του Βασίλη Σπανούλη με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς μπορεί να χώρισαν επαγγελματικά τον Ιούνιο του 2012 μετά το θρυλικό νταμπλ, ωστόσο η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι τρεις πλευρές δεν πρόκειται να πάρει διαζύγιο ποτέ. Αυτό είναι σίγουρο.
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Βασίλης Σπανούλης είναι η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού. Είναι αυτοί που έβαλαν τέλος στην κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Είναι αυτοί που έκαναν ξανά τον Ολυμπιακό πρωταγωνιστή και πρωταθλητή. Είναι οι δύο θρύλοι του θρύλου.