Home >> Sports >> ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΝΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΝΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Όταν ο Σκότι Γουίλμπεκιν αγωνιζόταν στο NCAA ως παίκτης των Φλόριντα Γκέιτορς, η συμπεριφορά του δεν ήταν ανάλογη της οικογενειακής παράδοσης (ο πατέρας του είναι πάστορας) και ο συνδυασμός εκκεντρικού χαρακτήρα και μέτριας απόδοσης οδήγησε το 2014 τον Αμερικανό γκαρντ στην Αυστραλία για την έναρξη της επαγγελματικής του καριέρας με την ομάδα των Κερν Ταπαιίνς. Ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι πέντε χρόνια μετά ο Γουίλμπεκιν πρόκειται να ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Από την Αυστραλία στην Ελλάδα

Με την φανέλα των Κερν Ταπαιίνς ο σπουδαίος σουτέρ ήταν εντυπωσιακός, αλλά το επίπεδο του πρωταθλήματος Αυστραλίας αποτέλεσε εμπόδιο, ώστε η απόδοση του να προκαλέσει το ενδιαφέρον σημαντικής ομάδας.Την άνοιξη του 2015 ο Γουίλμπεκιν εγκατέλειψε το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας για την Ελλάδα υπογράφοντας με την ΑΕΚ. Στην ομάδα της Ένωσης αγωνίστηκε για ελάχιστο χρονικό διάστημα, αλλά πρόλαβε να γίνει γνωστός στο ευρύ μπασκετικό κοινό.

Από την Α1 στην Ευρωλίγκα

Στο τέλος του 2015 ο Αμερικανός γκαρντ συμφώνησε με την Νταρουσάφακα του Οκτάι Μαχμούτι. Η παρουσία του στην Ευρωλίγκα εκείνης της περιόδου ήταν θετική, αλλά δεν είχε θεωρηθεί προοίμιο λαμπρής καριέρας. Το συμβόλαιο του Σκότι Γουίλμπεκιν ανανεώθηκε και αυτό το γεγονός αποδείχθηκε απολύτως καθοριστικό για την πορεία του, αφού την 1η Ιουνίου του 2016 η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ.

Η συνεργασία με τον Μπλατ

Υπό την καθοδήγηση του έμπειρου τεχνικού η βελτίωση του γκαρντ από το Γκέινσβιλ της Φλόριντα ήταν δεδομένη. Ο Γουίλμπεκιν πια δεν βασιζόταν, αποκλειστικώς, στο εξαιρετικό σουτ του, αλλά μπορούσε να δημιουργήσει προς όφελος της ομάδας και αυτό  επιβεβαιώθηκε από την πρόκριση της Νταρουσάφακα στα playoffs της Ευρωλίγκα το 2017 (αποκλείστηκε με σκορ 1-3 από την Ρεάλ Μαδρίτης). Το 2018 ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της  Φλόριντα ήταν ήδη ο ηγέτης της Νταρουσάφακα και έπρεπε να οδηγήσει την ομάδα ξανά στην κορυφαία διοργάνωση  μέσα από την συμμετοχή στο Eurocup. Ο Γουίλμπεκιν ανταποκρίθηκε με ιδιαιτέρως θεαματικό τρόπο. Οδήγησε στο τρόπαιο την ομάδα της Κωνσταντινούπολης και αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης. Η στατιστική απεικόνιση προξένησε θαυμασμό, καθώς καταδεικνύει την ικανότητα του σε σκορ και δημιουργία (19,7 π.μ.ο και 4,8 α.μ.ο).

Η καταξίωση με την Μακάμπι Τελ Αβίβ

Το καλοκαίρι του 2018 η μεταγραφή του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ θεωρήθηκε μείζονος σημασίας, ωστόσο η αρχή της θητείας του Σκότι Γουίλμπεκιν στην ισραηλινή υπερδύναμη δεν προκαλούσε αισιοδοξία για το μέλλον. Ο Νέβεν Σπάχια ήταν υπό πίεση και αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί την ποιότητα του με αποτέλεσμα η ομάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης στην Ευρωλίγκα. Η έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετέβαλλε καταλυτικά την εικόνα της Μακάμπι Τελ Αβίβ προσδίδοντας το στοιχείο της μαχητικότητας. Η απόδοση του Αμερικανού σούπερ σταρ βελτιώθηκε, αλλά η ομάδα του θρυλικού Σιμόν Μιζράχι  δεν μπόρεσε να προκριθεί στα playoffs, εξαιτίας της κάκιστης εκκίνησης. Η επιρροή του Έλληνα προπονητή στον Γουίλμπεκιν (16,3 π.μ.ο και 2,8 α.μ.ο σε 12 ματς Ευρωλίγκα) είναι ακόμη πιο έντονη την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, αφού είναι ο καλύτερος σουτέρ τριών πόντων στην Ευρωλίγκα με βάση των αριθμό των εύστοχων σουτ (44) και ταυτοχρόνως είναι αξιόπιστος αμυντικός, όπως φαίνεται από την 6η θέση στην κατηγορία των κλεψιμάτων (17). Μοναδικό ερωτηματικό πια αποτελεί η αγωνιστική του αντίδραση  χωρίς την υποστήριξη των τραυματιών Τζον Ντιμπαρτολομέο και Νέιτ Γουόλτερς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *