Home >> Sports >> Ανορθογραφίες

Ανορθογραφίες

Μετά τη δεύτερη διακοπή για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, οι σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη επιστρέφουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, εγχώριες και διεθνείς. Στο παρόν κείμενο θα αναλύσουμε τις έως τώρα αστοχίες ορισμένων ομάδων ως προς τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Chelsea, Tottenham, Liverpool

Οι τρεις ομάδες από την Αγγλία έχουν τα ζητήματά τους, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην πρώτη στροφή του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Αντόνιο Κόντε έκανε ουσιαστικά μία αλλαγή και λόγω Τσάμπιονς Λιγκ πρόσθεσε βάθος στην ομάδα και ποιότητα στα άκρα της. Ο Μοράτα (6/12 γκολ της ομάδας) αντί του Ντιέγκο Κόστα μπορεί να υστερεί σε σκληράδα όμως έχει καταφέρει τις πρώτες αγωνιστικές να δώσει δείγματα για τα προσεχή έχοντας συμμετοχή τόσο στον τρόπο ανάπτυξης όσο και στα τελειώματα των φάσεων. Στεκόμαστε εδώ, διότι, με την αναιμική παρουσία του Αζάρ σε ασίστ και γκολ από τον Αύγουστο και έπειτα, η Τσέλσι περιμένει τις φάσεις που δημιουργεί να τις τελειώσει μονάχα ο Ισπανός. Ο Μπακαγιόκο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το Μάτιτς, μπορεί να μειώσει τους χώρους που κινείται ο Καντέ ώστε να μην χρειάζεται να πατάει όλο το γήπεδο, ενώ είναι μία ακόμη λύση όσο προχωράει ο χειμώνας, με τους συνεχείς αγώνες που ακολουθούν. Ο Κόντε οφείλει να ετοιμάσει ένα σχέδιο, εφόσον στοχεύει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, όπου η ομάδα του θα αποδώσει ένα ποδόσφαιρο υψηλότερου ρυθμού για να καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βαθμούς ώστε να ανταγωνιστεί τις ομάδες από το Μάντσεστερ που φαίνεται ότι θα αγγίξουν τους 90 πόντους.

Η Τότεναμ, έχει να αντιμετωπίσει ένα βασικό πρόβλημα. Τη μετακόμισή της στο Γουέμπλεϊ. Κάποια περσινά δείγματα στους ευρωπαϊκούς αγώνες, η “κατάρα” που ακολουθεί τις αγγλικές ομάδες όταν εκείνες μεταφέρονται, προσωρινά, στο γήπεδο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, υψώνουν τα πρώτα εμπόδια. Σε αυτό, προσθέστε και τη συγκομιδή της ομάδας του Λονδίνου τις πρώτες αγωνιστικές! Στα αγωνιστικά θέματα, ο Γουόκερ δεξιά αντικαταστάθηκε από τον ιδιόρρυθμο Μενιέ, ενώ ο βασικός κεντρικός άξονας και η κινητήριος δύναμη, Χάρι Κέιν (6/14 γκολ της ομάδας) παραμένουν. Ο Έρικσεν είναι το κλειδί και ο παίχτης που θα πάρει την τελική απόφαση στο γήπεδο. Η ομάδα του Ποκετίνο είναι τρίτη στο σύστημα αξιολόγησης και δεδομένης της προηγηθείσας τριετίας, έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει από τον όμιλο στο Τσάμπιονς Λιγκ και να θέσει σε ερωτήματα τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ.

Η Λίβερπουλ και η πορεία της τους πρώτους μήνες μπορεί να χωριστεί σε εκείνη πριν από την επάνοδο του Κοουτίνιο στην αγωνιστική δράση και σε εκείνη που ακολούθησε. Η αναμφισβήτητη ποιότητα του Βραζιλιάνου, οι συχνοί τραυματισμοί (μέχρι τα τέλη Νοέμβρη εκτός δράσης) και εσχάτως η τιμωρία του Μανέ και η διαφορά στην απόδοση του Φιρμίνο όταν αγωνίζεται στην άκρη, αποδεικνύει το πόσο επηρεάζει η εν γένει συμπεριφορά και παρουσία του, το σύλλογο. Τα προβλήματα στην άμυνα και η αγωνιστική καθίζηση του Βαϊνάλντουμ αντισταθμίζονται, τουλάχιστον εν μέρει, από την ουσιώδη παρουσία του Σαλάχ. Συζητούμε για έναν παίχτη με χρονιές γεμάτες γκολ και τελικές πάσες στην Ιταλία. Ίσως η μεγαλύτερη αστοχία, μαζί με εκείνη του Ντε Μπρόινε, του Ζοσέ Μουρίνιο στην καρίερα του.

Bayern

Η ομάδα από το Μόναχο έχει ξεκινήσει, για τα δικά της μέτρα, παράδοξα τη χρονιά. Αναλυτικότερα, έχει χάσει πολλούς βαθμούς σε αγώνες που είχε την ικανότητα να τους παίρνει, έχοντας ως προμετωπίδα την θετική εικόνα δύο-τριών παιχτών. Τι συνέβη φέτος; Πρέπει να ξεκινήσουμε την ιστορία από τη φυγή του Πεπ και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αντσελότι. Προσοχή! Δε συγκρίνουμε τις διακρίσεις των δύο προπονητών αλλά το ποδόσφαιρο που διδάσκουν. Ο Πεπ απαιτεί υψηλή ένταση, μεγάλη κίνηση, συμμετοχή και των επιθετικών στην άσκηση πίεση. Την τελευταία τη χρησιμοποιούσε ως μέσο άμεσης ανάκτησης της μπάλας. Ο Ιταλός που τον διαδέχθηκε είναι ένας διαχειριστής προσωπικοτήτων, γνωρίζει πώς να τακτοποιεί τους παίχτες του στο γήπεδο ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες του αγώνα και ζητάει από τους επιθετικούς της ομάδας του να βρίσκονται περισσότερο στην περιοχή. Οι παίχτες στα πλάγια, σπανίως μπαίνουν προς τα μέσα. Ενώ η Μπάγερν, παρά την πίεση από τη Λειψία, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στο περσινό πρωτάθλημα, το καλοκαίρι συνέβη κάτι που λίγοι, ακόμη και μέσα στην ομάδα,φαίνεται πως, αξιολόγησαν σωστά. Αποχώρησαν από την ενεργό δράση οι Λαμ, Αλόνσο. Στις δικές τους οριστικές απουσίες, συμπληρώθηκαν και ο τραυματισμός του Νόιερ και η αποχώρηση για τη Γιουβέντους του νέου αίματος της ομάδας, Ντόγκλας Κόστα. Ουσιαστικά, οι καθοδηγητές εντός του γηπέδου, μέσα σε τρεις μήνες εξαφανίστηκαν, οι Ρόμπεν και Ριμπερί δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον όλο το βάρος στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Τολισσό έχει ποιοτική πάσα, σωστές τοποθετήσεις αλλά υστερεί στο να κατευθύνει την ομάδα στο γήπεδο με μαεστρία και έτσι μένει ο Λεβαντόφσκι να επωμιστεί το βάρος του γενικού προστάγματος. Άχθος αρούρης μέχρι στιγμής ο Χούμελς. Ο Ιταλός προπονητής αποχώρησε, ο Χάινκες παλιννόστησε και θα αναλάβει το δύσκολο, κατά γενική ομολογία, έργο να βάλει τις βάσεις και να οργώσει το έδαφος για τον προπονητή που θα τον διαδεχθεί το καλοκαίρι.

Μοnaco

Οι πρωταθλητές Γαλλίας, βάσει του νέου μοντέλου του κατά τ’άλλα δραστήριου ιδιοκτήτη τους, λειτουργούν ως ένα ακριβό θερμοκήπιο. Ανακαλύπτουν φερέλπιδες νέους ποδοσφαιριστές, τους αποκτούν με αρκετά χρήματα κι έπειτα του εντάσσουν στο σύνολο δίπλα σε αποδεδειγμένα ικανούς παίχτες για να ωριμάσουν. Οι Εμ’Παπέ, Μπακαγιόκο, Μεντί, δειγματοληπτικά κάποιοι από τους παίχτες που αποχώρησαν. Οι Γιόβιτς, Τίλεμανς, Ζόρζε προσπαθούν να ταιριάξουν στους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Ο Κεϊτά Μπαλντέ, είναι μάλλον μία περιττή πολυτέλεια τη δεδομένη στιγμή. Όσο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ θα αναζητάει λύσεις και θα αναγκάζεται να κατεβάσει το Μουτίνιο χαμηλότερα στα χαφ για αμυντική ισορροπία, τόσο ο Ράδαμελ Φαλκάο θα πρέπει να κάνει χρονιά αντίστοιχη εκείνης στη Μαδρίτη, προτού τραυματιστεί και περιπλανηθεί στη γηραιά αλβιώνα. Αναζητείται αγωνιστικός ρυθμός, επιθετικότητα από τους πλάγιους αμυντικούς και διάρκεια στο γαλλικό πρωτάθλημα και στον όμιλο που η Πόρτο ανακάτεψε αρκετά μετά το πέρασμά της από τη γαλλική ριβιέρα.

Real Madrid

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, απόλυτος πρωταγωνιστής στην παρουσία του στον πάγκο της Ρεάλ, αντιμετωπίζει την πρώτη αγωνιστική κρίση στα δύο και κάτι χρόνια στη Μαδρίτη ως προπονητής. Αξίζει να θυμηθούμε πως ο Ζιντάν πέτυχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ και το δεύτερο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ εισάγοντας ορισμένες καινοτομίες. Άλλαξε, πρωτίστως, την προσέγγιση που είχε για το παιγνίδι ο Ρονάλντο. Ήδη, με το Μουρίνιο, ο Πορτογάλος επιθετικός άφησε τη θέση του στα άκρα και πήρε ένα ρόλο στην κορυφή της επίθεσης ή έστω πιο κοντά στο κουτί. Παρατηρώντας τους αριθμούς, συμπεραίνουμε ότι ο Ρονάλντο παρουσιάζει μία κάμψη στον απόλυτο αριθμό σε ντρίμπλες αλλά αυξάνει κατακόρυφα και με σταθερότητα στις υψηλές τιμές, τα γκολ και τις τελικές πάσες του. Ο Ζιντάν, τον ξεκούρασε αρκετά πέρυσι, αποθεραπεύτηκε πλήρως από όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε το 2015-16 και κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και επέστρεψε, με στόχο να ενταχθεί συντηρητικά στο σύνολο. Πολλές ήταν δε οι φορές που ο Γάλλος τεχνικός άλλαζε από τη μία αγωνιστική στην άλλη τα 8/11 της ομάδας του. Εκείνο το στοιχείο που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο είναι η πώληση του Μοράτα. Προξενεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αναπληρώθηκε το κενό του, ενώ και ο ίδιος αποχώρησε με ένα σχετικά μικρό ποσό, αναλογικά με την στομφώδη παρουσία του, το χρόνο συμμετοχής του και τις λύσεις που έδινε. Το κρυφό χαρτί του Ζιντάν εξαφανίστηκε, η Ρεάλ κλήθηκε να αντιμετωπίσει χωρίς να έχει έτοιμους αντικαταστάτες, τον τραυματισμό του Μπέιλ και την ποινή του Ρονάλντο, όπως και την κακή κατάσταση του Μπενζεμά. Ενδεχομένως να παρασύρθηκε και από την ανωτερότητα που έδειξε απέναντι στη Μπαρτσελόνα στους τελικούς του Σούπερ Καπ. Οι Βάθκεθ και Ασένσιο είναι μικρά διαμάντια, ωστόσο, είναι άδικο να κριθούν όταν πρέπει να αντικαταστήσουν παίχτες, με διάρκεια και παραστάσεις. Το δεύτερο κερδίζεται με την εμπειρία, το πρώτο με τη μεθοδικότητα. Η απάντηση στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς του Ζιντάν βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας που άρχισε να ξηλώνει το κουβάρι, την υποτιθέμενης “ένωσης”. Τα υπόλοιπα εν καιρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *