Home >> Sports >> ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΤΟΝΤΑ ΣΜΙΘ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΤΟΝΤΑ ΣΜΙΘ

Γεννημένος στο Λούιβιλ του Κεντάκι ο Ντόντα Λαμόντ Σμιθ (37 χρονών, 2,01 μ.) αποφοίτησε από το Σάουθιστερν Ιλλινόι και επιλέχθηκε στο νούμερο 34 του ντραφτ του 2004 από την ομάδα των Ατλάντα Χοκς. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο NBA και για σημαντικό μέρος της καριέρας του (2004 – 2012) αγωνίστηκε σε Βουλγαρία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο και Βενεζουέλα αδικώντας το σπουδαίο ταλέντο του. Δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ότι η άφιξη του στο Ισραήλ για χάρη της Μακάμπι Χάιφα θα αποτελούσε την αρχή της εκπληκτικής τετραετούς πορείας του στη Winner League (2012 – 2016).

Το 2012 κατέκτησε το πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο με την Ίντιος ντε Μαγιαγκέζ και αναδείχθηκε MVP. Η καλή παρουσία του στο νησί προκάλεσε το ενδιαφέρον της Μακάμπι Χάιφα και ακολούθησε η δικαίωση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ισραηλινή ομάδα. Το 2013 αναδείχθηκε πρωταθλητής με τον σύλλογο της Χάιφα και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη Βενεζουέλα στο Fiba Americas (8 ματς, 14,5 π.μ.ο, 7,8 ρ.μ.ο, 3,5 α.μ.ο), ενώ το 2014 ήταν πολυτιμότερος παίκτης της Winner League, αλλά όχι και πρωταθλητής, αφού η Μακάμπι Τελ Αβίβ επιβίωσε λόγω του Άλεξ Τάιους…

Το καλοκαίρι του 2014 η μεταγραφή του στη Χαποέλ Ιερουσαλήμ ήταν αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αγωνιστικής εικόνας του η οποία θεμελιώθηκε στην δυνατότητα του να αγωνίζεται από σούτινγκ γκαρντ έως πάουερ φόργουορντ και στη δημιουργική ικανότητα του. Με την ομάδα του Ντάνι Φράνκο ο έμπειρος παίκτης αναδείχθηκε πρωταθλητής το 2015 και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Winner League το 2016. Σε 153 ματς στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με τη φανέλα των Μακάμπι Χάιφα και Χάποελ Ιερουσαλήμ ο Ντόντα Σμιθ εξέπληξε το ευρύ κοινό με την ηγετική παρουσία του (14,6 π.μ.ο, 6,2 ρ.μ.ο, 5,2 α.μ.ο), ενώ στο ίδιο διάστημα ανάλογη ήταν η απόδοση του και στο Eurocup (42 ματς, 13,6 π.μ.ο, 6,7 ρ.μ.ο., 5,1 α.μ.ο).

Μετά από βραχύβια παραμονή σε Βενεζουέλα και Πουέρτο Ρίκο η επιστροφή του στην Ευρώπη ήταν γεγονός. Με την ιταλική Μπρίντιζι (2017-2018) επιβεβαίωσε την κλάση του (22 ματς, 12 π.μ.ο, 5,5 ρ.μ.ο, 3,7 α.μ.ο). Η διαχρονική αξία του φάνηκε και στη Γαλλία με Πο Ορτέζ και Λεβαλουά Μετροπολιτάν (49 ματς, 10,4 π.μ.ο. 5,4 ρ.μ.ο 4,6 α.μ.ο).

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο Ντόντα Σμιθ επέστρεψε στη Μακάμπι Χάιφα με την οποία είχε μεταβάλλει την τύχη του οκτώ χρόνια νωρίτερα και φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας στην προσπάθεια αποφυγής του υποβιβασμού. Βεβαίως, το έργο του δεν αναμένεται να είναι εύκολο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *