Την ώρα που οι δύο μεγάλοι σύλλογοι της Ισπανίας, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης δίνουν σκληρή μάχη για να βγουν νικητές στην κούρσα του ανταγωνισμού του ισπανικού πρωταθλήματος, σε μια χρονιά που η Ατλέτικο Μαδρίτης φαίνεται να τους παίρνει τα πρωτεία στο πρωτάθλημα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους έβαλε σε νέους μπελάδες, αφού κρίθηκε παράνομη η φορολογική εύνοια που λάμβαναν για πάνω από μία εικοσαετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια θέση βρίσκονται ακόμα 2 ομάδες της La Liga, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Οσασούνα.
Το χρονικό της ευνοϊκής μεταχείρισης και η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με ισπανικό νόμο που είχε θεσπιστεί το 1990, όλοι οι ισπανικοί ποδοσφαιρικοί επαγγελματικοί σύλλογοι όφειλαν να μετατραπούν σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες. Ωστόσο, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία αλλαγής από συλλόγους που ανήκουν τα μέλη τους σε ανώνυμες εταιρίες. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια φορολογούνταν με 25% και όχι με 30% όπως οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας.
Η υπόθεση άνοιξε το 2016, έτος που άλλαξε και η νομοθεσία στην Ισπανία και εξισώνει τη φορολογική κλίμακα για όλα τα ποδοσφαιρικά κλαμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε ότι είναι παράνομη η κρατική βοήθεια προς στις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα διότι δεν συμβαδίζει με τους κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς και διέταξε την Ισπανία να την καταργήσει κάτι που έκανε το ίδιο έτος. Στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες ζήτησαν πρόστιμο έως 5 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε ομάδα, ενώ άφησαν στις ισπανικές Αρχές να καθορίσουν το τελικό ποσό.
Το πρόστιμο που επέβαλλαν οι Βρυξέλλες έφερε την αντίδραση των Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο, που άσκησαν έφεση. Την περασμένη Πέμπτη όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, απέρριψε τους τέσσερις λόγους που προέβαλε η πρωτοβάθμια δικαστική Αρχή. Η Επιτροπή φέρεται να υπέπεσε σε σφάλματα κατά την εξέταση του πλεονεκτήματος που παραχώρησε, επειδή φέρεται να παραβίασε τις αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου και ενός άρθρου της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με “δεμένα τα χέρια” Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο & Οσασούνα
Σαν κεραυνός εν αιθρία “έσκασε” στις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες πάντως δεν μπορούν και να κάνουν πολλά πράγματα και εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καλούνται να πληρώσουν και τους έξτρα φόρους.
Τα οικονομικά δεδομένα
Στην πιο δύσκολη θέση από τις υπόλοιπες 3 ομάδες βρίσκεται η Μπαρτσελόνα και αυτό επειδή έχει χρέος άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κυρίως λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Τα περισσότερα από τα μισά πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2021. Οι Μπλαουγκράνα θα πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος της ομάδας τους, κατά τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ, μετά από τα νέα όρια μισθών που επέβαλε η La Liga πριν από μία εβδομάδα για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος στις ομάδες από την πανδημία του κορονοϊού!
Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος που επηρεάζεται περισσότερο από τα νέα όρια και θα αναγκαστεί να μειώσει το κόστος της κατά επιπλέον 35,7 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας μάξιμουμ στα 347 εκατομμύρια ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική που θα ακολουθήσει στη θερινή μεταγραφική περίοδο. Επίσης, κανείς δεν ξέρει τι θα αποφασίσει ο Λιονέλ Μέσι, που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Το “καυτό” θέμα της παραμονής του Αργεντινού σούπερ σταρ είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, ο οποίος υποστήριξε πως το 30% των συνολικών εσόδων των Μπλαουγκράνα αποφέρει ο Λιονέλ Μέσι!
“Ναι μεν, αλλά…”, για Ρεάλ Μαδρίτης: Ο οικονομικός αντίκτυπος για τους Μερένγκες
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει το μεγαλύτερο όριο μισθών από τις 20 ομάδες της La Liga, έχοντας την πολυτέλεια βάσει των εσόδων της να ξοδέψει έως 473,3 εκατομμύρια ευρώ. Η Βασίλισσα επιθυμεί να μπει γερά στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, αφού παραμένει χωρίς ενίσχυση εδώ και αρκετό καιρό. Ο Έρλινγκ Χάλαντ της Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν είναι οι δύο μεγάλοι μεταγραφικοί στόχοι της περσινής πρωταθλήτριας Ισπανίας, ωστόσο μία αγορά και των δύο θα απαιτούσε πολύ γερό πορτοφόλι. Στο σύνολο λοιπόν τα χρήματα που θα πρέπει βγάλει από τα ταμεία της η Ρεάλ Μαδρίτης, σε συνδυασμό με τους φόρους των μεταγραφών, είναι 852 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστά αδύνατη την απόκτηση και των 2 προς όφελος της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ίσως αναθεωρήσει κάποια πράγματα στον σχεδιασμό της.