Home >> Sports >> Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΡΟΝΤΜΑΝ

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΡΟΝΤΜΑΝ

Παρά την δεδομένη αντιπάθεια του ελληνικού φιλάθλου κόσμου προς τον Φελίπε Ρέγες Καμπάνας εξαιτίας του «ανήθικου» τρόπου παιχνιδιού του, ο γράφων θεωρεί υποχρέωση του να ασχοληθεί με τον κορυφαίο σύγχρονο Ευρωπαίο ριμπάουντερ. Γεννημένος στην Κόρδοβα της Ισπανίας το 1980, ο αδελφός του σπουδαίου Αλφόνσο Ρέγες, έγινε επαγγελματίας μπασκετμπολίστας με τη φανέλα της Εστουντιάντες. Βεβαίως, το 1998 ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι ο σκληρός πάουερ φόργουορντ  – σέντερ θα αγωνιζόταν ακόμα και σήμερα και θα είχε κατακτήσει 21 τρόπαια με τη Ρεάλ Μαδρίτης και 10 μετάλλια με την εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Η μεταγραφή του Ρέγες στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως σημαντική παρά το γεγονός είχε αγωνιστεί ήδη έξι χρόνια στην ACB με την Εστουντιάντες, είχε αναδειχθεί Κυπελλούχος Ισπανίας το 2000 και είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο με την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Μέχρι το 2007 είχε θεωρηθεί απλώς χρήσιμος για τη «Βασίλισσα». Ωστόσο, η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του EuroCup με τον Ισπανό ριμπάουντερ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ήταν η απόδειξη της εξαιρετικής αγωνιστικής εικόνας του. Η ήττα με 59 – 60 από τη Ρωσία του Ντέιβιντ Μπλατ στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας ήταν η μοναδική αποτυχία για τον Φελίπε Ρέγες ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής (στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας η Ισπανία είχε νικήσει την Ελλάδα με 70 – 47).

Μέχρι το 2015 η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο ήταν ευκολότερη για τον Ρέγες. Η πανίσχυρη ισπανική ομάδα είχε αναγάγει σε συνήθεια την κατάκτηση μεταλλίων και ήταν σαφώς πιο επιτυχημένη από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία αδυνατούσε να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Στον τελικό του 2013 ήταν φαβορί απέναντι στον εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό (έχοντας νικήσει την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό), αλλά ηττήθηκε με 88 -100. Την επόμενη χρονιά ο Ρέγες βοήθησε ακόμα και με σουτ τριών πόντων τη Ρεάλ να αποκλείσει την ελληνική ομάδα στα playoffs με 3 – 2 και να βρεθεί ξανά στο F4. Στον ημιτελικό η Ρεάλ Μαδρίτης διέσυρε την αιώνια αντίπαλο Μπαρτσελόνα με 100 – 62, αλλά στον τελικό ο «Σπάρτακος» συνάντησε ξανά τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Ταιρίς Ράις συστήθηκε στο ευρύ κοινό και ο Ρέγες περιορίστηκε ξανά στη 2η θέση.

Το 2015 η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε στην προημιτελική φάση την Εφές Αναντολού του Ντούσαν Ίβκοβιτς με 3 – 1 και αποδείχθηκε έτοιμη να κερδίσει το τρόπαιο στο F4 το οποίο διεξήχθη στην έδρα της. Στον ημιτελικό η Φενερμπαχτσέ του Άντριου Γκάουντλοκ δεν μπόρεσε να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση και στον τελικό ο Ολυμπιακός φάνηκε πιο ανταγωνιστικός, αλλά στην 4η περίοδο υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του βετεράνου Νοτσιόνι… Η ισπανική ομάδα επικράτησε με 78 – 59 και πανηγύρισε για τον θρίαμβο τον οποίο είχε κατηγάγει. Το 2018 η Ρεάλ επανέλαβε την σπουδαία επιτυχία με τον 38χρονο Ρέγες να παραμένει σημαντικός παίκτης για το σύνολο του Πάμπλο Λάσο! Στα Playoffs η «Βασίλισσα» απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με 3 – 1 και προκρίθηκε στο F4 του Βελιγραδίου. Με εκπληκτική εμφάνιση επιβλήθηκε της Τσσκα Μόσχας (92 – 83) και ακολούθως με ανάλογη απόδοση της Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (85 – 80) κατακτώντας το τρόπαιο για 10η φορά στην ιστορία της.

Αναμφίβολα, ο Φελίπε Ρέγες δεν αποτέλεσε τον ορισμό του ποιοτικού μπασκετμπολίστα. Ωστόσο, ο 41χρονος Ισπανός συνεχίζει να αγωνίζεται και είναι ήδη ο ρέκορντμαν συμμετοχών (1000) και ο 2ος σκόρερ (9453) στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και ρέκορντμαν συμμετοχών και κορυφαίος ριμπάουντερ στην Ευρωλίγκα (354 ματς, 1805 ριμπάουντ) και την ACB (798 ματς, 4665 ριμπάουντ). Στην αρχή της καριέρας του φαινόταν απίθανο τόσο να ξεχωρίσει για την τοποθέτηση του στο ριμπάουντ όσο και να εξελιχθεί σε συλλέκτη τροπαίων. Η κατάκτηση της Ευρωλίγκα (2), του EuroCup, του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, του ισπανικού πρωταθλήματος (7), του Κυπέλλου Ισπανίας (6), του ισπανικού Σπουπερκάπ (5), του Μουντομπάσκετ και του Ευρωμπάσκετ (3) συνιστά απόδειξη της νίκης του αουτσάιντερ.

One thought on “Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΡΟΝΤΜΑΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *