Home >> Sports >> ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

Όταν ο «Λάρρυ» Ελίας Αγιούσο Καρίγιο αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Ατλέτικος ντε Σαν Ζερμάν, ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι ο βετεράνος σουτέρ θα αποφάσιζε να σταδιοδρομήσει ως προπονητής! Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1977 ο εκκεντρικός γκαρντ των 18 συλλόγων και των 138 αγώνων με την εθνική ομάδα, έπαιξε κατά κύριο λόγο στην πατρίδα του αλλά και σε Ιταλία (Σουτόρ Μοντεγρανάρο), Ελλάδα (Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας),Τουρκία (Μπεσίκτας), Ρωσία (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Λιθουανία (Ζαλγίρις Κάουνας), Κροατία (ΚΚ Σπλιτ και Τσιμπόνα) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Γκραντ Ράπιντς Χουπς και Αιόβα Ένερτζυ). Η απόσυρση του από την ενεργό δράση σε ηλικία 43 χρόνων δεν τερμάτισε την ενασχόληση του με το μπάσκετ και πλέον κρίνεται ως προπονητής!

Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δεν ευτύχησε να παίξει στο NBA παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στην προεπιλογή  τόσο των Σαν Αντόνιο Σπερς όσο και των Ντένβερ Νάγκετς. Ωστόσο, η φήμη του εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην παρουσία του με την εθνική ομάδα του Πουέρτο Ρίκο. Στο Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολις η ομάδα των «Μπορίκουας» δεν διακρίθηκε (7η θέση), αλλά η συμβολή του Αγιούσο στη νίκη επί των Γιουγκοσλάβων (85-83) ήταν καταλυτική. Στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το Πουέρτο Ρίκο κατετάγη 6ο, αλλά η εμφάνιση του στο ματς εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το οποίο έληξε με 92-73 υπέρ της ομάδας του αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της καριέρας του ιδιόρρυθμου σουτέρ. Στο Μουντομπάσκετ του 2006 ήταν 4ος σκόρερ (21,2 π.μ.ο), αλλά το Πουέρτο Ρίκο αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Σε επίπεδο συλλόγων η κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων με Καπιτάνες Ντε Αρεσίμπο και Κανγκεχέρος Ντε Σαντούρσε είναι η απόδειξη της κυριαρχίας του στο επίπεδο του BSN. Όσο αφορά την παρουσία του στην Ευρώπη πρέπει να σημειωθεί ότι η άφιξη του στην Ελλάδα για χάρη του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας έχει χαραχθεί στην μνήμη των Ελλήνων. Ήταν εμφανές ότι είχε γρονθοκοπηθεί και θρυλείται ότι η σύρραξη σχετιζόταν με παράνομη κυνομαχία… Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε με Ζαλγκίρις Κάουνας (10,3 π.μ.ο, 1,8 ρ.μ.ο, 1,1 α.μ.ο) και Τσιμπόνα (12,8 π.μ.ο, 2,5 ρ.μ.ο, 1,5 α.μ.ο) και προφανώς η αποπομπή του δεν ήταν αποτέλεσμα της αγωνιστική εικόνα του. Το 2009 επέστρεψε στην πατρίδα του και μέχρι το 2020 ήταν ο πιο διάσημος παίκτης του πορτορικανικού πρωταθλήματος.

Αναμφίβολα, η καριέρα του «Λάρρυ» Αγιούσο δεν ήταν ιδανική με βάση το ταλέντο του, αλλά παρά την τάση αυτοκαταστροφής την οποία συχνά επέδειξε, θεωρείται ο καλύτερος Πορτορικανός σουτέρ της σύγχρονης εποχής. Το 2019 ξεπέρασε το «φράγμα» των 10.000 πόντων στο BSN, ενώ ανάλογης σημασίας επίτευγμα αποτελεί η κατάκτηση 11 μεταλλίων σε επίπεδο Αμερικανικών Αγώνων. Εάν δεν φανεί επιπόλαιος και ως προπονητής, τότε η Ατλέτικος Ντε Σαν Ζερμάν – με την οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης –  ενδεχομένως να διαγράψει αξιόλογη πορεία στο μέλλον.

One thought on “ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *