Home >> Sports >> Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε…

Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε…

Λίγο πριν την έναρξη των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ, όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια με άκρως υποκειμενικό τρόπο, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τα σημεία εκείνα της τακτικής που ενδεχόμενα, θα φέρουν την ομάδα του Πειραιά και πάλι στο δρόμο της επιτυχίας, μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Σκοπίμως στο παρόν σημείωμα θα μείνουμε μακριά από τον εσμό και τον αχό των ημερών και θα εστιάσουμε στο αγωνιστικό σκέλος και μόνο.

1) Πίεση στη μπάλα, με συνακόλουθη απομόνωση του Καλάθη από το κομμάτι της δημιουργίας. Παρόμοια τακτική προσέγγιση με εκείνη του αγώνα της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ, που ήταν συνέχεια αυτού της κανονικής περιόδου, στο ίδιο γήπεδο, για το πρωτάθλημα.

2)  Να εκτελεστεί με συνέπεια η τριπλή αλλαγή στην άμυνα, εφόσον επιλεχθεί η άμυνα τέτοιου είδους. Εξηγούμαστε. Στα σκριν στη μπάλα, τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιλέγει αυτή την τακτική. Ωστόσο, από τα μέσα της περσινής σεζόν για να μη δημιουργείται απόλυτο πλεονέκτημα για την αντίπαλη ομάδα μέσα στη ρακέτα, ο πλησιέστερος παίχτης από την πλευρά που δεν παίζεται η μπάλα, συνήθως το τριάρι ή το τεσσάρι που ελέγχει το ζωγραφιστό, παίρνει τον παίχτη του κοψίματος και δίνει στον περιφερειακό το δικό του που κινείται στην περίμετρο.

3)  Σε κάθε δυνατή ευκαιρία να τρέξει η ομάδα. Εύκολοι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο είναι κάτι υπέρ το δέον απαραίτητο, σε μια σειρά αγώνων, που θεωρητικά, θα κινηθούν σε χαμηλό σκορ. Ετούτο προϋποθέτει εξασφάλιση αμυντικού ριμπάουντ, λιγότερη ντρίμπλα και τρέξιμο στη σωστή γραμμή για κάθε αθλητή. Ίσως και περισσότερη τόλμη από τους χειριστές της ομάδας ως προς την ταχύτητα εκτέλεσης. Επιπλέον, να στοχεύσει η ομάδα και στους δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς διότι ελλείψει αθλητικότητας και με το “νόμο του ΟΑΚΑ” να ισχύει πάντα, οποιαδήποτε ανισορροπία πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμη στο έπακρο.

4) Μέσα στις δικαιολογημένες και μη, αντιδράσεις για την εικόνα της ομάδας στην αναμέτρηση με την Κύμη και στο δεύτερο ημίχρονο του δεύτερου ημιτελικού με τον Προμηθέα, ο φίλαθλος κόσμος παρασύρεται και δε βλέπει τη βελτίωση της ομάδας σε συγκεκριμένους τομείς. Αναλυτικότερα, στην επίθεση, υπάρχουν δύο συστήματα, πλέον, εκτέλεσης με στατικό σουτ του Κάιλ Γουίλτζερ. Με τη χρησιμοποίηση του Μπόγρη στο αρχικό σχήμα, γίνονται πολλά σκριν μακριά απ’τη μπάλα, υπάρχει περισσότερη κίνηση, ακόμη και στην ίδια επίθεση και προσπάθεια εκδήλωσής της με την καλύτερη δυνατή επιλογή.

5)  Γουίλτζερ, Στρέλνιεκς και δευτερευόντως Μπράουν πρέπει να έχουν ρόλο στο ροτέισον της ομάδας. Σε αγώνες επαφής, σκληρών μαρκαρισμάτων και διαιτητικής ανοχής, όλοι οι παίχτες είναι απαραίτητοι. Η φόρμα του Λετονού, η συνέπεια του Καναδού πίσω απ’τη γραμμή και η τρέλα του Μπόμπι, μερικοί απ’τους παράγοντες. Ιδίως ο πρώην παίχτης της Μπάμπεργκ πρέπει να παίξει και μαζί με το Σπανούλη για να μη χάσει τα λεπτά που πρέπει να πάρει.

6) Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε, σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, στον Μπόμπι Μπράουν, η προσωπικότητα του οποίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράγοντα Χ για την πορεία των τελικών. Όσοι γνωρίζουμε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, την άποψή του για το άθλημα αλλά και τον τρόπο που επιλέγει παίχτες δεν περιμέναμε την επιλογή του Αμερικάνου στη μέση της σεζόν καθώς πήρε μια απόφαση έκτος της μπασκετικής του λογικής.Ο Μπόμπι είναι ένας παίχτης απρόβλεπτος με φυσικό ταλέντο στην επίθεση, που θέλει την μπάλα στα χέρια του είτε για να δημιουργήσει είτε για να εκτελέσει, συχνά ακολουθεί το ένστικτο του και βγαίνει εκτός συστήματος, έχει (όπως όλοι οι μεγάλοι παίχτες) τρομερή εμπιστοσύνη στον εαυτό του και δεν φοβάται να πάρει ευθύνες, φυσικά με βασικό του μειονέκτημα την άμυνα (ειδικά αυτή με τις αλλαγές που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο coach). Όλα τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητα όπως και αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο Μπόμπι έχει δώσει ελάχιστα πράγματα στον φετινό Ολυμπιακό. Γνωρίζοντας όμως τις ικανότητες αυτού του παίχτη και με τις μνήμες του παρελθόντος να ερεθίζουν τη σκέψη σχετικά με το τι θα μπορούσε ή και μπορεί να κάνει εμείς θα θέλαμε να προετοιμαστεί ψυχολογικά από όλους(είμαστε σίγουροι ότι συμβαίνει) και φυσικά να πάρει το χρόνο που του αναλογεί, όχι αναγκαστικά αλλά γιατί μπορεί να δώσει κάτι απρόβλεπτο σ΄αυτή τη σειρά. Αν στηριχτεί έχει την ικανότητα να βρει ένα ματς και φυσικά μετά θ’αλλάξει και το ηθικό του.

7) Επίσης, να δοθεί στοχευμένα και συντεταγμένα η μπάλα στον Πρίντεζη, κοντά στο χώρο δράσης του. Δεν υπάρχει λόγος να χρειάζεται 6-7 ντρίμπλες για να φτάσει σε θέση εκτέλεσης. Η άμυνα κλείνεται, έρχεται συχνά βοήθεια από τη βασική γραμμή και κυρίως, μένουν στατικοί οι υπόλοιποι τέσσερις της ομάδας.

8)  Να φρεσκαριστεί για να μη ξεζουμιστεί ο Σπανούλης. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί ο Αρχηγός να είναι καθοριστικός και να πάρει τις σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή, θα πρέπει να προστατευτεί, να μην μονοπωλήσει το σύνολο των επιθέσεων στην αρχή, να μοιραστεί σωστά η μπάλα για να πάρει ο καθένας το ποσοστό που του αναλογεί, ώστε να μείνει και ζεστός καθ’όλη τη διάρκεια.  Θυμίζουμε ότι ο Σπανούλης είναι σε καλοκαίρι ανανέωσης συμβολαίου…

9) Μάντζαρης και Ρόμπερτς οφείλουν να ελέγξουν το ρυθμό, να είναι επιθετικοί κι επιτέλους κάθετοι. Να περάσουν τον προσωπικό τους αντίπαλο και να δημιουργήσουν ρήγμα στο σχηματισμό της άμυνας και ελεύθερα σουτ για τους συμπαίχτες του.

10)  Ο Γιώργος Μπόγρης να κάνει τα σωστά φάουλ όσο θα παίξει.

11)  Ο τρίτος πυλώνας της επίθεσης του Ολυμπιακού, μετά τους Σπανούλη, Πρίντεζη είναι ο Μιλουτίνοφ. Μένει να αποδειχθεί σε τι κατάσταση είναι ο Σέρβος. Εάν πλησιάσει το συνηθισμένο του επίπεδου, έχει τη δυνατότητα να θωρακίσει τη ρακέτα της ομάδας, να τελειώσει τις φάσεις έπειτα από δημιουργία του αρχηγού, να αλλάξει τις γωνίες στα σκριν και να πασάρει τη μπάλα στα κοψίματα.

12) Συνολικά, η κατεύθυνση στην επίθεση πρέπει να επικεντρωθεί, κοντά στο καλάθι, σε Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ ώστε να προκαλέσουν σωματική φθορά και φάουλ τους Σίγκλετον και Γκιστ, οι οποίοι ουσιαστικά οδεύουν προς το να αγωνιστούν τα 70 από τα διαθέσιμα 80 λεπτά των δύο θέσεων (4-5).

13) Σχετικά με τους Παπ-Παπι ζητείται σταθερότητα και συνέπεια. Συνέπεια στο σκοράρισμα και στις αμυντικές αποστολές, σταθερότητα και διάρκεια σε όλη τη σειρά. Ξεσπάσματα τέτοια εποχή δε βοηθούν. Όσον αφορά το θέμα της άμυνας οι δύο Παπ να πάρουν χρόνο συμμετοχής μαζί για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο, δηλαδή οι αλλαγές στην άμυνα ιδίως αν είμαστε μπροστά στο σκορ και μας κυνηγάνε.

14) Εμπιστοσύνη στο μακρινό σουτ όταν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες από όλους και ανεξάρτητα από το ποσοστό του καθενός και της ομάδας συνολικά, στο ματς.

15)  Τέλος, ο Μακλιν οφείλει να δει τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο. Αν ο Αμερικανός δεν θυμηθεί αυτή την εμφάνιση να εμπιστευτεί ο coach περισσότερο το Μπόγρη που τουλάχιστον είναι σκληρός και βάζει τα χέρια του σε όλες τις μονομαχίες ενώ ταυτόχρονα παλεύει και στις δύο πλευρές για τα ριμπάουντ. Κυρίως, η χρησιμότητά του θα φανεί στα λεπτά που θα αγωνίζεται ο Βουγιούκας.

ΥΓ.1: Οι νόμοι μπoρεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην εφαρμόζονται (βλέπε ΚΕΔ) αυτός του ΟΑΚΑ ισχύει και εφαρμόζεται πάντα γι’αυτό να είστε σίγουροι και προετοιμασμένοι.

ΥΓ.2: Μεγάλη πρεμούρα παρατηρείται από τους φίλους Παναθηναϊκούς (ρεπόρτερ και φίλαθλοι-επιφανείς και μη) να δικαιολογήσουν τα κακώς κείμενα της ΚΕΔ και της ΕΟΚ και αλήθεια δεν καταλαβαίνουμε το λόγο.

ΥΓ.3: Ανακοινώσεις και δηλώσεις των μελών της ΚΕΔ παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τις θέσεις της ΚΑΕ ΠΑΟ όπως αυτές μεταφέρονται από τους ρεπόρτερ της.Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός αλλά καλού-κακού να κλείνετε τις πόρτες εκεί στα διπλανά γραφεία σας.

ΥΓ.4: Πολύ ησυχία στο ίνσταγκραμ τις τελευταίες μέρες, επαναστάτες πουθενά.

ΥΓ.5: Έφτασε αυτή η εποχή που όλοι οι κόκκινοι πάνε απέναντι ή εκτός Ελλάδας και οι πράσινοι είναι με το στυλό στο χέρι για την ανανέωση (μόνο στα ελληνικά δημοσιεύματα βέβαια).

ΥΓ.6: Μπόμπι το πρώτο έχουμε κυκλώσει.

ΥΓ.7: Κύριοι της αγαπημένης στοάς αυτό που καταφέρατε σίγουρα είναι να συσπειρώσετε τον κόσμο σε μια πολύ δύσκολη χρονιά και σας ευχαριστούμε γι αυτό.

ΥΓ.8: Διαιτητές απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια από την ΚΕΔ. Αλήθεια οι μη διεθνείς πώς βγάζουν τα προς το ζην;

ΥΓ.9 Coach Σφαιρό ξέρουμε όλοι πόσο αγαπάς την ομάδα και πόσο πολύ δουλεύεις γι’αυτήν. Ξέρουμε
επίσης ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κοιμηθείς ελάχιστα για να εξαντλήσεις την πιθανότητα να μη σου ξεφύγει και η παραμικρή λεπτομέρεια στα πλάνα σου. Αυτό που ζητάμε από εσένα είναι να πιστέψεις όλους τους παίχτες, να μη φοβηθείς να πάρεις ρίσκα να εμπιστευτείς το ένστικτο των παιχτών σου αλλά και το δικό σου. Αν έχει περαιωθεί ο κύκλος σου στην ομάδα ας κλείσει με ακόμα ένα πρωτάθλημα, γιατί δεν σου αξίζει τίποτα λιγότερο.

ΥΓ.10 Κύριε Μάκη κάποια δήλωση για το θέμα των ημερών έχετε να κάνετε; Αν δεν έχετε πείτε μας για το πόσο έχει αποτύχει η Ευρωλίγκα ή ό,τι σας πουν οι φίλοι σας τελοσπάντων.

YΓ.11 Αναρτήσεις σε γνωστό προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης που παλεύει την αδικία ίσως να μην υπάρξουν την Κυριακή καθώς ένας εκ των διαχειριστών θα βρίσκεται σε αποστολή, για το καθήκον και το μεροκάματο. Τι θα κάνει, άραγε, εκείνη την ώρα; Όποιος το βρει θα κερδίσει πλούσια δώρα, μεταξύ των οποίων και χρυσούν ωρολόγιον!

 

 

 

 

YΓ.12 Μας κλέψατε την εφηβεία. Τις αναμνήσεις και τα όνειρά, όμως, δε θα τα κλέψετε ποτέ! Η βρωμιά και η λάσπη σας δεν είναι ικανή να αγγίξει το ανέσπερο φως της καρδιά μας.

ΥΓ.13 Θα σ’ έχω πάντα παραπάνω από καθόλου
         Θα σ’ έχω πάντοτε πιο λίγο από αρκετά
         Θα ισορροπώ στο περιθώριο του ρόλου
        Πάντα το τέλος θ’ αναβάλλω για μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *