Home >> Sports >> Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Ρέιντζερς Γλασκώβης

Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Ρέιντζερς Γλασκώβης

Υπενθυμίσεις ευθύνης ή αλλιώς συμπτώσεις

Όταν βλέπεις κάτι ωραίο νιώθεις μια μαχαιριά μέσα σου. Ίσως ο άνθρωπος να είναι σαν ένα πεύκο που όταν το μαχαιρώσεις θα βγει ρετσίνι. Σαν ένα πεύκο ένιωθα και γω αλλά οι μαχαιριές οι δικές μου ήταν απ’την πολύ ομορφιά. Μίκης Θεοδωράκης, απόσπασμα από τη βιογραφία του, σε επιμέλεια του Γιώργου Αρχιμανδρίτη.

Σημειώσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

7/11/2024, 19:45, τελικό αποτέλεσμα: 1-1

1) Η Ρέιντζερς, εμφανώς διαβασμένη ως προς τον τρόπο που προσπαθεί ο Ολυμπιακός να βρει φάσεις για γκολ, παρέταξε μια διάταξη σχηματισμού 4-1-4-1 με τους Μπάρον, Ντιομάντε, Τσέρνι και Μπαϊράμι πίσω από τον Ντεσέρ. Ήθελαν και πέτυχαν να αφήσουν στους ερυθρόλευκους τη μπάλα προκειμένου να μειωθεί, κατακόρυφα, η επικινδυνότητα τους.

2) Από τη συνέντευξη τύπου, την προηγούμενη του αγώνα, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε τονίσει πως ο Τσέρνι αποτελεί πηγή δημιουργίας των Σκωτσέζων. Έτσι, έδωσε την εντολή στον Μουζακίτη να βρίσκεται πιο κοντά στον Αποστολόπουλο και την αριστερή πλευρά για να δίνει διαγώνιες καλύψεις. Λίγο πιο ψηλά, ο Τσικίνιο άφηνε την πρώτη γραμμή πίεσης, ανοίγοντας την απόσταση από τον Ελ Καμπί για να μικρύνει κι άλλο ο χώρος στο χώρο δράσης του Τσέχου εξτρέμ.

3) Στο 16′ η λάθος κάλυψη του Ζέλσον Μαρτίνς, στρώνει το έδαφος, κυριολεκτικά και μεταφορικά για να μπουν στην περιοχή οι παίκτες της Ρέιντζερς καθώς ο Αποστολόπουλος αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει δύο παίκτες στην πλευρά του. Ο Τζολάκης, μεγαλώνοντας το σώμα του, σταμάτησε την απειλή.

4) O Φιλίπ Κλεμάν αποφάσισε την τακτική του μηδενικού ρίσκου και έτσι οι παίκτες του δεν άλλαζαν τη μπάλα έξω από την περιοχή τους. Αντιθέτως, πίεζαν τις κινήσεις του Ροντινέι, μέσα δεξιά ώστε όταν παρθεί η μπάλα, να αναγκαστεί ο Ρέτσος να βγει στο μαρκάρισμα και να φέρουν ποδοσφαιριστές από το μεσαίο μπλοκ, μπροστά στον Τζολάκη.

5) Ο Ολυμπιακός, παρότι προσπάθησε, με τον Πανσερραϊκό, να κυκλοφορήσει περισσότερο τη μπάλα, να αλλάξει το κέντρο βάρους των επιθέσεων, να διασπάσει τις κοντινές γραμμές των αντιπάλων, παραμένοντας σε θέση ανάκτησης της κάθε δεύτερης ευκαιρίας, παρουσιάζει συνολικό πρόβλημα ιδεών στα πέριξ της περιοχής. Τι θα γίνει στην τελική απόφαση; Ποιος θα πάρει την πρωτοβουλίας, περνώντας τον παίκτη του και προκαλώντας ρήγμα; Ερωτήματα προς απάντηση ενόψει της συνέχειας.

6) Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 56′ το γέμισμα του Μουζακίτη, η κεφαλιά- γύρισμα του Τσικίνιο αποκαλύπτει το ρεπερτόριο του Ελ Καμπί. Σε περιορισμένο χώρο, περιστροφή, ευθυγράμμιση σώματος, υπολογισμός γωνίας και άπιαστο σουτ/γκολ για το 1-0.

7) Το γλυκό φως του απογεύματος ή της αυγής που δείχνει τα πράγματα πιο όμορφα απ’ότι είναι, οι ακτίνες του ήλιου που διαπερνούν την ομίχλη, έφεραν στο 64′ το λάθος εκμάθησης του Μουζακίτη. Το γράφουμε και το υπογραμμίζουμε τώρα αλλά εάν δεν κατέληγε στην ισοφάριση, δεν θα γινόταν η οποιαδήποτε αναφορά. Το λάθος εκμάθησης αφορά την ορθότατη προσέγγιση να παίξει τη μπάλα με τη μία στα αριστερά αντί πρώτα να την κοντρολάρει. Η αρνητική συγκυρία ήταν το γεγονός ότι η τελευταία γραμμή άμυνας ανέβαινε εκείνη τη στιγμή.

8) Μέχρι το σφύριγμα της λήξης, ακολούθησαν εύκολες απώλειες κατοχής της μπάλας στην επίθεση και η αναμενόμενη κούραση του Τσικίνιο, η οποία οδήγησε στην είσοδο του Ολιβέιρα στο 77′. Τα κενά στον άξονα μεγάλωσαν, ο Πορτογάλος έδωσε μόλις δύο πάσες μπρος την επίθεση και ο Ολυμπιακός, παρότι βρίσκεται στην κορυφή των κλεψιμάτων στο Γιουρόπα Λιγκ, έμεινε δίχως αξιόλογη ενέργεια έως το φινάλε.

Στα επιμέρους

Παρότι ο Ολυμπιακός, στο πρώτο ημίχρονο μπήκε δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο, με κατοχή και ενέργειες, δεν κατάφερε να σκοράρει και δέχτηκε καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Στο καλό διάστημα, πρωταγωνίστησαν οι Μουζακίτης και Έσε. Σημειώνουμε τη διάθεση για άμυνα κοντά στο κέντρο του γηπέδου, ορισμένες μέτριες, ενστικτώδεις, αξιολογήσεις του Ρέτσου ως προς τα μέτρα κάλυψης και της καλύτερης δυνατής επιλογής και ότι ο διαιτητής προκάλεσε γενικό εκνευρισμό, χωρίς ωστόσο, να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Επίσης, με τον τραυματισμό του Γουίλιαν, είναι, πλέον, μεγάλη η ένδεια ποιοτικών εναλλακτικών λύσεων στις μεσοεπιθετικές θέσεις.

Συμπέρασμα

Ο Μεντιλίμπαρ έμαθε και εφαρμόζει ένα ποδοσφαιρικό στιλ το οποίο αναπτύχθηκε σε ομάδες που ήθελαν να σώσουν την κατηγορία στην Ισπανία. Δηλαδή, προσπαθούσε να αποφύγει τη μόνιμη παρουσία των ισχυρών ομάδων έξω από την περιοχή του και με μακρινές μεταβιβάσεις μετέφερε τη μπάλα σε χώρο διεκδίκησης ώστε ακόμα και αν χαθεί η μπάλα να μπορέσει να κινήσει, επιθετικά, τους ποδοσφαιριστές του προς εκείνη και να επιτεθούν κατευθείαν! Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ένταση και ο Ολυμπιακός σε σύγκριση με την προ μηνός εμφάνιση με τη Μπράγκα αλλά και τους αγώνες που μεσολάβησαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, δείχνει ότι δεν μπορεί να την εκδηλώσει σε μεγάλα διαστήματα των αναμετρήσεων, ικανά να του προσφέρουν νίκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *