Home >> Sports >> Ο ΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Ο ΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η παιδική ηλικία του Πολ Γκασκόιν (27 Μαΐου 1967) περιελάμβανε κλοπή μπάλας, αφού δεν ήταν σε θέση να αγοράσει και η ενήλικη ζωή του κορυφαίου Άγγλου χαφ της σύγχρονης εποχής – μέχρι την εμφάνιση του Στίβεν Τζέραρντ – την εξάρτηση από το αλκοόλ. Η επαγγελματική καριέρα του σπουδαίου «Γκάτζα» χαρακτηρίστηκε από την επική παρουσία του στο Μουντιάλ της Ιταλίας και από το αστρονομικό ποσό (για την εποχή εκείνη) των 15,4 εκατομμυρίων Λιρών, δηλαδή από το χρήμα το οποίο δαπανήθηκε για την υλοποίηση των μεταγραφών της ιδιαίτερης πορείας του.

Η ποιότητα του Πολ Γκασκόιν καταδεικνύεται από το γεγονός ότι σε ηλικία 21 ετών είχε ήδη αγωνιστεί σε 92 ματς της (τότε) Division 1 με την φανέλα της Νιούκαστλ και είχε σκοράρει 21 γκολ!

Η μεταγραφή του στην Τότεναμ σε συνδυασμό με την κλήση του στην Εθνική Ανδρών της Αγγλίας διαμόρφωσε ιδανική συνθήκη για την καριέρα του και η απόδοση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 – στο οποίο η Αγγλία κατετάγη 4η –  δημιούργησε την προσδοκία μεγαλειώδους ποδοσφαιρικής διαδρομής.

Το 1991 η Τότεναμ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Αγγλίας με τον Γκασκόιν να σκοράρει έξι γκολ σε έξι ματς οδηγώντας την ομάδα του στον θρίαμβο.

Το 1992 η Λάτσιο απέκτησε τον Γκασκόιν έναντι 5,5 εκατομμυρίων Λιρών, αλλά δεν δικαιώθηκε εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του (αλλά και του υπερβολικού βάρους του…). Ο Άγγλος χαφ αγωνίστηκε με την ιταλική ομάδα μόλις σε 43 ματς μέχρι το 1995.

Η μετακίνηση στην Σκωτία για χάρη των Ρέιντζερς αποδείχθηκε ευεργετική για τον διεθνή μέσο, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο με εντυπωσιακό τρόπο και με την εκπληκτική απόδοση του ηγήθηκε των «Προτεσταντών» κατά την κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων (1996, 1997), ενός Κυπέλλου (1996) και ενός Λιγκ Καπ (1997). Ωστόσο, στο τέλος του 1997 το πρόβλημα του αλκοολισμού ήταν πια έντονο, η εικόνα του δεν παρέπεμπε στον άνθρωπο ο οποίος είχε διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην επιτυχία της Γκλάσκοου Ρέιντζερς για δύο χρόνια και η φυγή του ήταν θέμα χρόνου…

Τον Ιανουάριο του 1998 ο Γκασκόιν αναγκάστηκε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ως παίκτης της Μίντλεσμπρο. Η ομάδα προβιβάστηκε, ο έμπειρος χαφ έπαιξε ξανά στην (πλέον) Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν θύμιζε τον παλαιότερο εαυτό του. Το 2000 η  Έβερτον ρίσκαρε με την επιλογή Γκασκόιν, αλλά το πείραμα απέτυχε. Η συνέχεια για τον βετεράνο ποδοσφαιριστή έμελλε να είναι απολύτως δυσάρεστη. Η διαδρομή Μπέρνλι (2η κατηγορία) – Γκανσού Τιάνμα (Κίνα) – Μπόστον Γιουνάιτεντ (4η κατηγορία) δεν άρμοζε στο κύρος του Πολ Γκασκόιν και το 2005 η απόσυρση από την ενεργό δράση ήταν γεγονός.

Παρά την εξάρτηση από το αλκοόλ ο «Γκάτζα» κατάφερε – έστω μέχρι την ηλικία των 30 ετών – να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, την ακρίβεια στην πάσα και την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Η ποδοσφαιρική κλάση του Πολ Γκασκόιν αποδεικνύεται από τα 126 γκολ του (από την θέση του επιθετικού χαφ) σε 541 ματς στα οποία αγωνίστηκε σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι δεν επιβεβαίωσε ότι ανήκε στην κατηγορία Ζινεντίν Ζιντάν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *