Home >> Sports >> Μ’ένα όνειρο τρελό…όνειρο απατηλό!

Μ’ένα όνειρο τρελό…όνειρο απατηλό!

Μία ημέρα και μερικά λεπτά απέμειναν για να ανοίξει η αυλαία για το  39o Eurobasket, υπό την αιγίδα της Fiba Europe. Η εφετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες, Γαλλία,Γερμανία,Κροατία και Λετονία. Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες είναι το Μονπελιέ,η Ρίγα,το Βερολίνο,το Ζάγκρεμπ και το Λίλ.

Σε μία διαδρομή, η οποία διήρκεσε για ορισμένες ομάδες περισσότερο και από οκτώ εβδομάδες, εν μέσω πολλών δοκιμών,δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή εικόνα για τις υπόλοιπες συμμετέχουσες ομάδες, οπότε θα επανέλθουμε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Αναφορικά με την εθνική ομάδα της Ελλάδας, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε, μέσα από τη διαχείριση του προπονητικού επιτελείου, το πώς θα πορευτεί,δηλαδή, η ομάδα. Ο Φώτης Κατσικάρης φαίνεται πως έχει καταλήξει στην περιφέρεια τον πρώτο ρόλο να έχουν οι Σπανούλης,Καλάθης,Ζήσης και Σλούκας,ως ρυθμιστής της ταχύτητας του παιγνιδιού. Ο Μάντζαρης θεωρούμε ότι θα αποκτήσει ρόλο όσο προχωρούν οι αγώνες, διότι οι διεκδικήτριες ομάδες έχουν παίχτες στην περιφέρεια καθοριστικούς,οπότε η παρουσία του,τότε, θα είναι απαραίτητη. Στα φοργουορντ έως τώρα φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Αντετοκούνμπο στις θέσεις 3 και 4 με συμπληρωματική παρουσία τους Παπανικολάου, λόγω άμυνας και καλής συμμετρίας-αποστάσεων στην επίθεση και ο Περπέρογλου, ο οποίος είναι ένα επιθετικό όπλο,πάντοτε, χρήσιμο. Ο Πρίντεζης, θα επωμιστεί μεγάλο  μέρος των επιθετικών συστημάτων της ομάδας, ενώ πιθανότατα ο Καϊμακόγλου θα είναι ο 12ος παίχτης της ομάδας. Στους ψηλούς, Μπουρούσης και Κουφός, θα παλέψουν με αντιπάλους στα μέτρα τους, με στόχο να τελείωνουν τις φάσεις,έπειτα από συνεργασία με τους περιφερειακούς και κυρίως με Σπανούλη και Σλούκα. Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Σπανούλης, είναι ο παίχτης που με την φυσική του και μόνο παρουσία, προκαλεί τρόμο στα μάτια παιχτών και προπονητών.

Το επίπεδο πίεσης πάνω στη μπάλα και η συνέπεια που αυτή θα γίνει, παίζει καθοριστικό ρόλο. Το τονίζουμε αυτό,διότι, η ομάδα δεν αντιμετώπισε στα φιλικά προετοιμασίας ομάδες με αξιόλογους περιφερειακούς, οπότε εκεί ίσως υπάρξει ένα ουσιαστικό πρόβλημα.  Η παρουσία του Αντετοκούνμπο, δίνει άλλη οντότητα στην άμυνα, αλλά οι αντιδράσεις στα close out οφείλουν να είναι καλύτερες. Επίσης, η άμυνα στο pick n’ roll πρέπει να βελτιωθεί με τη συνδρομή και της περιφερειακής γραμμής, να παλέψουν δηλαδή περισσότερο με το σώμα τους για να χαλάσουν τα σκριν των αντιπάλων, όπως και τα αμυντικά ριμπάουντ όπου η συμβολή των περιφερειακών, είτε με μποξ αουτ είναι με την άμεση κίνηση προς τη μπάλα είναι σημαντική.  Στην επίθεση η ομάδα οφείλει να γίνει πιο γρήγορη στην κυκλοφορία της μπάλα στο 5 vs 5 και να επιδιώξει να τρέξει όποτε βρει την ευκαιρία κυρίως όταν ο Σπανούλης δεν βρίσκεται στο παρκέ.

Η ομάδα θα πρέπει να παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο σαν σφιγμένη γροθιά, όπου οι πάντες θα βάζουν το κορμί τους σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας, σε κάθε δευτερόλεπτο που θα βρίσκονται πάνω στο παρκέ. Και πιο σπουδαίο ακόμη είναι να αποδειχτεί στην πράξη ότι οι δώδεκα του Φώτη Κατσικάρη δεν είναι απλά οι καλύτεροι παίκτες, αλλά οι κορυφαίοι συμπαίκτες. Σε διοργανώσεις, όπως τα Ευρωμπάσκετ, ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει ένα δευτερόλεπτο, ένα σουτ που μπήκε, μια άμυνα, ένα ριμπάουντ.

Αυτή η εθνική ομάδα έχει τύχη και υλικό, για να φτάσει μέχρι τα μετάλλια.  Εφόσον δεν τα καταφέρει, η στόχευση θα πρέπει να είναι το προολυμπιακό τουρνουά. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι τα τελευταία χρόνια, η ομάδα μας δεν είναι στην πρώτη γραμμή, όπως η Γαλλία,Ισπανία,Σερβία και Λιθουανία, οι οποίες δείχνουν μία συνέπεια, οπότε πρώτα απ’όλα θα πρέπει να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος μεταξύ ημών και εκείνων!

Υγεία,ηρεμία και καλή τύχη, τα υπόλοιπα εν καιρώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *