Home >> Sports >> ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Από νομική άποψη το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι Κράτος. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί αυτοκυβερνούμενη Πολιτεία υπό την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δηλαδή οργανώνεται ως ανεξάρτητη οντότητα, αλλά δεν ορίζει την εξωτερική πολιτική και την άμυνα του. Αναμφίβολα, είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ότι η εθνική ομάδα μπάσκετ  του Πουέρτο Ρίκο, δηλαδή το συγκρότημα το οποίο εκπροσωπεί στο πεδίο της καλαθοσφαίρισης αυτή την εξαρτημένη περιοχή του πλανήτη, χαρακτηρίζεται από σταθερή παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο παρά την δεδομένη αυξομείωση δυναμικότητας. Ο γράφων δεν προτίθεται να αναλύσει την πορεία της εθνικής ομάδας της νησιωτικής χώρας  από την εποχή κατά την οποία ιδρύθηκε, αλλά να εστιάσει στα 15 χρόνια των σπουδαίων επιτυχιών (1990-2005), αλλά και τα 15 χρόνια παρακμής της σύγχρονης περιόδου.

Το 1990 το Πουέρτο Ρίκο κατετάγη 4ο στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής και πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία του δεν θεωρήθηκε επιτυχημένη, αφού η ήττα (στην παράταση) από την αμερικανική «κολλεγιακή»  ομάδα στον μικρό τελικό προκάλεσε απογοήτευση στο λατινοαμερικανικό συγκρότημα. Η στιγμή της  δικαίωσης για την ομάδα των Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ και Ρέιμοντ Γκος έφτασε το 1991. Η νίκη επί των επικυριάρχων της χώρας Αμερικανών στον ημιτελικό των Παναμερικανικών Αγώνων με 73-68 ήταν ισοδύναμη με την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς στον τελικό το Μεξικό δεν ήταν σε θέση να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση. Στην Αβάνα της Κούβας το Πουέρτο Ρίκο επικράτησε με 75-65 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Η 8η θέση στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης – η οποία χαρακτηρίστηκε από την παρουσία της αυθεντικής Dream Team – αντιμετωπίστηκε ως προδιαγεγραμμένη κατάσταση. Στο Μουντομπάσκετ του 1994 η ικανοποιητική απόδοση της πορτορικανικής ομάδας επιβραβεύθηκε με την 7η θέση της τελικής κατάταξης.

Η μέτρια εικόνα στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα (10η θέση) και στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας (11η θέση) δημιούργησε την ανάγκη ανανέωσης του έμψυχου υλικού. Η ανάδειξη των Ντανιέλ Σαντιάγκο, Λάρι Αγιούζο και Κάρλος Αρόγιο και η εξαιρετική κατάσταση – προς έκπληξη όλων – του βετεράνου Ορτίθ προκάλεσε ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Η αποτυχία πρόκρισης στο Ολυμπιακό τουρνουά του Σύδνεϋ δεν εκτροχίασε την πορεία της ομάδας η οποία επανήλθε στο προσκήνιο με θεαματικό τρόπο. Στο Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολις το Πουέρτο Ρίκο νίκησε την Γιουγκοσλαβία (85-83) και την Ισπανία (73-65) και παρά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσε με ποιότητα την παρουσία του στη διοργάνωση(7η θέση). Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας έμελλε να σημειωθεί η σημαντικότερη– αλλά και τελευταία – επιτυχία των «Μπορίκουας». Η νίκη επί των Αμερικανών του NBA με τη μυθική διαφορά των 19 πόντων (92-73) ήταν σπουδαιότερο επίτευγμα από την 6η θέση…

H κακή πορεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (17η θέση) σήμανε την αρχής της διαρκούς παρακμής. Το Πουέρτο Ρίκο έχει να αγωνιστεί σε Ολυμπιακό τουρνουά από το 2004, ενώ παρά το καλό ρόστερ απέτυχε στα Μουντομπάσκετ της Τουρκίας (18η θέση) και της Ισπανίας (19η θέση). Η προσπάθεια των «Μπορίκουας» με προπονητή τον παλαίμαχο διεθνή Έντι Κασιάνο (γνωστό για την «μάχη» του με τον Μάικλ Τζόρνταν το 1992) δεν είναι πρέπει να κρίνεται με αυστηρότητα, αφού το εθνικό συγκρότημα δεν διαθέτει το υλικό του παρελθόντος. Ο Πορτορικάνος τεχνικός κατάφερε να προσδώσει μαχητικότητα στην ομάδα και το στοιχείο αυτό οδήγησε σε ρεκόρ 8-4 στην προκριματική φάση του Μουντομπάσκετ 2019 και συνεπώς στην πρόκριση στην κορυφαία διοργάνωση. Με βάση την απουσία του Χουάν Χοσέ Μπαρέα η 15η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας θεωρήθηκε δικαιολογημένη.

Ωστόσο, το Πουέρτο Ρίκο έχει πετύχει – χωρίς μετάλλιο σε σημαντική διοργάνωση – να καθιερωθεί στην συνείδηση των πραγματικών φίλων του μπάσκετ ως μία εκ των ελαχίστων περιοχών του πλανήτη όπου η καλαθοσφαίριση κυριαρχεί και προβάλλεται συνεχώς ως ουσιαστικό στοιχείο της νοοτροπίας των κατοίκων του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *