Home >> Sports >> Η πρώτη εικόνα από τη φετινή Euroleague

Η πρώτη εικόνα από τη φετινή Euroleague

Έχοντας διανύσει το 1/5 της Regular Season της EuroLeague έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ομάδες. Για τις περισσότερες ομάδες η μέχρι στιγμής πορεία τους κρίνεται αναμενόμενη. Υπάρχουν όμως και οι δυσάρεστες εκπλήξεις (π.χ Φενέρμπαχτσε). Η φετινή EuroLeague βέβαια είναι ένας μαραθώνιος και από τις πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων, αφού το επίπεδο των ομάδων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και στην πορεία ενδέχεται να ανατραπούν τα δεδομένα. Δύσκολα όμως οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες και με τα υψηλότερα μπάτζετ, θα μείνουν αρχικά εκτός από τα πλέι-οφ και εν συνεχεία από το φάιναλ φορ.

ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ

Ξεκινάμε λοιπόν αρχικά από τις δύο ελληνικές ομάδες τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός είναι γεγονός ότι φέτος αύξησε το μπάτζετ του με στόχο αρχικά να μπει στα πλέι-οφ. Ο μεγάλος όμως στόχος του είναι η επιστροφή στο φάιναλ φορ για πρώτη φορά μετά το 2012 επί εποχής Ομπράντοβιτς. Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες στην πορεία όμως τα όνειρα ανατράπηκαν, αφού έκανε κακές ήττες με Βιλερμπάν (εκτός) και Άλμπα Βερολίνου (εντός) και κινδυνεύει να μείνει εκτός πλέι-οφ. Βρίσκεται σε κρίση και μετά την ήττα-ντροπή στο ΟΑΚΑ από την Άλμπα Βερολίνου στη δεύτερη παράταση προχώρησε σε αλλαγή προπονητή με τον Πεδουλάκη να βλέπει για τρίτη φορά στην πράσινη καριέρα του την πόρτα της εξόδου. Συνεχίζει με υπηρεσιακό τον Γιώργο Βόβορα και την αναζήτηση του διαδόχου του Πεδουλάκη με τον Ρικ Πιτίνο να είναι ο διακαής πόθος του Γιαννακόπουλου. Οι πιθανότητες όμως επιστροφής του Αμερικανού προπονητή είναι λίγες. Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως μετά τη φυγή του Πεδουλάκη θα αντιδράσει, αφού ήταν φανερό πως ο Άρτζι είχε χάσει τα αποδυτήρια. Το Τριφύλλι διαθέτει τη φανέλα και τους παίκτες να κυνηγήσει μέχρι τέλους τα πλέι-οφ και μπορεί έστω και οριακά να τα καταφέρει.

Για τον Ολυμπιακό η σεζόν είναι χαμένη. Μόνο με θαύμα θα καταφέρει να μπει στα πλέι-οφ παρότι θεωρητικά στην αρχή της σεζόν αυτός ήταν ο στόχος του. Με το καλημέρα όμως έφαγε 20αρα από τη Βιλερμπάν και προχώρησε σε αλλαγή προπονητή με τον Μπλατ να αντικαθίσταται από τον μέχρι πρότινος βοηθό του Κεμζούρα. Εκτός από τον Μπλατ έφυγε και ο Κουζμίνσκας, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Μπόλντγουιν. Το ρόστερ των Ερυθρολεύκων είναι κακοφτιαγμένο με τον κάθε παίκτη να μην ξέρει ακριβώς τον ρόλο του στην ομάδα κάτι που προσπαθεί να αλλάξει τώρα ο Κεμζούρα. Αποκτήθηκαν οι Ρότσεστι και Ριντ για να κλείσουν τις τρύπες σε περιφέρεια και ρακέτα. Δεδομένα πρόκεται για έμπειρους παίκτες που θα βοηθήσουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο Ολυμπιακός δείχνει πάντως διάθεση να παλέψει μέχρι τέλους για τα πλέι-οφ έστω κι αν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει αλλάξει φέτος το στυλ παιχνιδιού της δίνοντας μεγάλη έμφαση στην άμυνα. Είναι όμως αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι, αφού έχασε το καλοκαίρι τους Ντε Κολό και Ροντρίγκεθ. Φέτος έχει κάνει δύο ήττες εκτός προγράμματος από Ολυμπιακό (εντός) και Βιλερμπάν (εκτός) και προσπαθεί να συνέλθει μετά τον τραυματισμό-σοκ του Κλάιμπερν, ο οποίος θα χάσει όλη τη σεζόν. Παρά τις αλλαγές στο ρόστερ και τα σκαμπανεβάσματα εύκολα ή δύσκολα θα μπει στα πλέι-οφ, ενώ είναι από τα μεγάλα φαβορί και για την πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης διατήρησε τον βασικό κορμό της. Μέχρι στιγμής όμως αδυνατεί να βρει ρυθμό και ήδη έχει κάνει τρεις ήττες. Σημαντικό ρόλο βέβαια έχει παίξει και το Μουντομπάσκετ, όπου αρκετοί παίκτες της είχαν αγώνες το καλοκαίρι στη διοργάνωση. Αργά ή γρήγορα θα συνέλθει και θα γίνει ξανά η Ρεάλ φόβητρο για τους αντιπάλους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως διαθέτει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ της διοργάνωσης.

Η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι τίναξε την μπάνκα στον αέρα με τις μεταγραφικές κινήσεις της. Έφερε στη Βαρκελώνη τους Μίροτις, Αμπρίνες, Χίγκινς, Ντέιβις και Ντιλέινι φτιάχοντας μια πραγματική υπερομάδα. Διαθέτει με διαφορά την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην ιστορία της και μέχρι στιγμής δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες. Έχει κάνει δύο ήττες, αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζει με μισή περιφέρεια, αφού είναι τραυματίες ο Ερτέλ και ο Πάνγκος. Θα μπει σίγουρα στα πλέι-οφ και από εκεί και πέρα έχει τους παίκτες να παλέψει και για το φάιναλ φορ. Μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί ο προπονητής της ο Πέσιτς για τον οποίο ήδη ακούγονται μουρμούρες.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επέστρεψε δυναμικά θυμίζοντας ξανά τη μεγάλη Μακάμπι του παρελθόντος. Διαγράφει εξαιρετική πορεία στη διοργάνωση φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις και μοιάζει πιο αποφασισμένη και πιο έτοιμη από ποτέ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πέρυσι έχασε οριακά την είσοδο στα πλέι-οφ, φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Σφαιρόπουλος έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα. Της έχει δώσει ταυτότητα, την έμαθε να παίζει άμυνα και είναι ο προπονητής που φαίνεται ότι μπορεί να την οδηγήσει ξανά στις επιτυχίες.

Η Αρμάνι Μιλάνο έκανε και αυτή μεγάλες επενδύσεις το καλοκαίρι και θέλει φέτος να αποδώσουν καρπούς. Έφερε τον σπουδαίο Έτορε Μεσίνα στον πάγκο μετά από πενταετή θητεία στο NBA ως ασίσταντ κόουτς στους Σπερς, ενώ έκανε το μπαμ και με την απόκτηση του πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σέρχι Ροντρίγκεθ, ενώ απέκτησε και τον σπουδαίο Λουίς Σκόλα, που έκανε πράγματα και θαύματα στο Μουντομπάσκετ με την Αργεντινή. Έχει ξεκινήσει πολύ καλά φέτος και τα πλέι-οφ είναι εφικτός στόχος.

Η περσινή φιναλίστ της EuroLeague Αναντολού Εφές έχει μπει δυνατά και φέτος και είναι από τα ισχυρά φαβορί για τα πλέι-οφ. Διατήρησε όλο τον κορμό της που την οδήγησε πέρσι μέχρι τον τελικό, ενώ πρόσθεσε ποιότητα με την απόκτηση του Κρις Σίνγκλετον. Πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός πλέι-οφ, ενώ από εκεί και πέρα θα παλέψει με αρκετές πιθανότητες για να τα καταφέρει, για την πρόκριση στα πλέι-οφ.

Η Φενέρμπαχτσε συγκαταλέγεται στις δυσάρεστες εκπλήξεις της φετινής EuroLeague. Ήδη μετράει έξι ήττες σε οκτώ αγωνιστικές και κινδυνεύει να μείνει εκτός πλέι-οφ, αφού είναι κάτω ακόμα και από τον Ολυμπιακό! Βρίσκεται σε κρίση με τον Ομπράντοβιτς να προσπαθεί να βρει μάταια μέχρι στιγμής λύσεις, ενώ προέρχεται από κάκιστη εμφάνιση και συντριβή στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Λογικά όμως κάποια στιγμή θα συνέλθει και θα κάνει την αντεπίθεσή της. Το θέμα όμως είναι να μην συμβεί αυτό όταν το τρένο της πρόκρισης θα έχει χαθεί. Έχει τον προπονητή και τους παίκτες να γυρίσει υπέρ της το κλίμα.

Η Μπασκόνια είναι και φέτος η γνωστή Μπασκόνια. Μια ομάδα ύπουλη ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Δεν έχει ξεκινήσει καλά, καθώς μετράει ήδη πέντε ήττες, ενώ προέρχεται και από συντριβή εντός με 30αρα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τρίζει η καρέκλα του Περάσοβιτς. Στηρίζεται αποκλειστικά στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα. Στόχος της τα πλέι-οφ. Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί όμως και όχι. Οριακά θα κριθεί το μέλλον της.

Η Χίμκι φέτος μοιάζει αποφασισμένη να επιστρέψει στα πλέι-οφ μετά την περσινή κακή σεζόν. Αύξησε το μπάτζετ, έφερε στην Μόσχα τους Γιόβιτς, Μπούκερ, Έβανς, διατήρησε τον Κουρτινάιτις στον πάγκο και εντός παρκέ συνεχίζει να καθοδηγείται από τον Αλεξέι Σβεντ. Έχει ξεκινήσει άκρως θετικά τη σεζόν στην EuroLeague καθώς βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις και απ΄ ό,τι φαίνεται εύκολα ή δύσκολα θα μπει στα πλέι-οφ, ενώ συγκαταλέγεται στα δυνατά αουτσάιντερ και για το φάιναλ φορ.

Η Ζάλγκιρις Κάουνας πέρσι μπήκε οριακά στα πλέι-οφ. Φέτος όμως μοιάζει δύσκολο να τα καταφέρει ξανά, καθώς το ρόστερ της είναι χειρότερο από πέρσι. Και δεν έχει ξεκινήσει και καλά. Το αστέρι της είναι ο προπονητής της ο σπουδαίος Σάρας Γιασικεβίτσιους. Είναι μια ομάδα πάντως ικανή να κάνει “κηδείες” σε όποιον την υποτιμήσει. Και έκανε και το μπαμ μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της πανάκριβης Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς με σερί 10-0 στο τέλος.

Η Βιλερμπάν μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε φέτος στην EuroLeague και η πορεία της έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το Αστρομπάλ έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κάστρο μετρώντας το 4/4 απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Φαίνεται πως θα έχει ρόλο ρυθμιστή στη διοργάνωση. Δύσκολα θα μπει στα πλέι-οφ και λογικά κάποια στιγμή θα μετρήσει η απειρία της. Είναι όμως μια ομάδα που παλεύει όλα τα παιχνίδια της. Με αρχή, μέση και τέλος και κάπως έτσι πέρασε και από το Βελιγράδι στην παράταση.

Η Μπάγερν Μονάχου αν και ξεκίνησε καλά με νίκες εντός επί Μιλάνο, Βιλερμπαν και Ρεάλ Μαδρίτης στη συνέχεια έπεσε και ήδη μετράει τρεις διαδοχικές ήττες. Και κάπως έτσι έχασε έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα. Δύσκολα θα καταφέρει να μπει στα πλέι-οφ, καθώς υπολείπεται σε εμπειρία. Είναι όμως μια ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της και με τον έμπειρο Ράντονιτς στον πάγκο της. Ό,τι καλό κάνει το κάνει στο γήπεδό της. Δεν “τρομάζει” σαν ομάδα. Θέλει όμως προσοχή.

Ο Ερυθρός Αστέρας διαθέτει το μικρότερο μπάτζετ της διοργάνωσης. Στη επιστροφή του στην EuroLeague ξεκίνησε με μπαμ εντός επί της πανάκριβης Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς. Στη συνέχεια όμως κατέρρευσε και βρίσκεται σε κρίση. Ο Μίλαν Τόμιτς παραιτήθηκε από τον πάγκο και συνεχίζει με τον Άντριγια Γκαβρίλοβιτς που μονιμοποιήθηκε. Μέτριο ρόστερ, δεν πρόκειται να μπει στα πλέι-οφ. Θέλει όμως προσοχή ειδικά εντός έδρας, αφού διαθέτει καυτή έδρα.

Η Βαλένθια στην επιστροφή της στην EuroLeague απογοητεύει. Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και με την καρέκλα του Πονσαράου να τρίζει. Προς το παρόν όμως παραμένει στη θέση του, καθώς οι Νυχτερίδες έβγαλαν μια μικρή αντίδραση διαλύοντας εντός έδρας την Μπάγερν Μονάχου με 26 πόντους. Το ρόστερ της δεν είναι κακό. Δεν είναι όμως και το ιδανικό για να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague. Είναι ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές σε όποιον την υποτιμήσει. Λογικά όμως θα βρεθεί κάπου μεταξύ 14ης και 18ης θέσης.

Η Άλμπα Βερολίνου επέστρεψε φέτος στην EuroLeague, αλλά έχει χαμηλό ταβάνι. Πριν από μια εβδομάδα όμως έκανε το μπαμ μέσα στο ΟΑΚΑ επικρατώντας του Παναθηναϊκού στη δεύτερη παράταση με εξαιρετικό μπάσκετ. Όπως έδειξε και με τον Παναθηναϊκό θα κάνει κάποιες μεγάλες νίκες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει κακό ρόστερ. Δεν διαθέτει όμως μεγάλη ποιότητα και εμπειρία για να πρωταγωνιστήσει.

Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης είναι πρωτάρα στην EuroLeague συμμετέχοντας φυσικά μέσω Wild Card. Αποδεικνύει όμως ότι δεν κάνει γι’ αυτή τη διοργάνωση και είναι και ουραγός. Έχει κάνει πάντως δύο εκτός έδρας νίκες στην παράταση με Ολυμπιακό και Ζάλγκιρις Κάουνας. Άπειρη σαν ομάδα. Εξαίρεση αποτελούν ο Ισπανός Χουάν Πλάθα που την καθογηγεί από τον πάγκο και ο Μεξικανός σέντερ Γκουστάβο Αγιόν. Στα θετικά της το γεγονός ότι παλεύει όλα τα παιχνίδια της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι μεγάλες ομάδες με τα μεγάλα πορτοφόλια ήτοι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο και Μακάμπι Τελ Αβίβ μέχρι στιγμής δικαιώνουν τις προσδοκίες και βαδίζουν ολοταχώς στον δρόμο για τα πλέι-οφ. Αναμένουμε φυσικά και την αντίδραση της Φενέρμπαχτσε, που κάποια στιγμή θα συνέλθει και λογικά θα προλάβει τα πλέι-οφ, αφού βάση δυνατοτήτων δε νοείται να μείνει εκτός. Από εκεί και πέρα και η Χίμκι βάση πορείας θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για τα πλέι-οφ, ενώ στα ισχυρά αουτσάιντερ είναι και η Μπασκόνια. Για τις δύο ελληνικές τα πράγματα είναι γνωστά. Σε καλύτερη μοίρα και με περισσότερες πιθανότητες για είσοδο στα πλέι-οφ ο Παναθηναϊκός σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Χρειάζεται όμως για όλες τις ομάδες να περιμένουμε, καθώς έχουμε διανύσει μόλις το 1/5 της σεζόν, αλλά για τις περισσότερες ομάδες πολύ δύσκολα θα ανατραπούν τα υπάρχοντα δεδομένα. Ίδωμεν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *