Home >> Sports >> Χρήστος Σερέλης: Ο … Ομπράντοβιτς του Λαυρίου!

Χρήστος Σερέλης: Ο … Ομπράντοβιτς του Λαυρίου!

Το Λαύριο κάνει πράγματα και θαύματα στη φετινή Basket League Ελλάδας και μεγάλο μερίδιο στην εντυπωσιακή πορεία του, έχει ο προπονητής του, Χρήστος Σερέλης.

Το να είσαι προπονητής σε μια ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα είναι πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο είναι. Χρειάζεται να διαθέτεις ισχυρή προσωπικότητα και υπομονή, αλλά προπάντων «γερό στομάχι» για να αντέξεις. Όταν είσαι προπονητής οφείλεις να έχεις έτοιμη τη βαλίτσα σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Καλώς ή κακώς, ο προπονητής είναι εκείνος που πληρώνει τη νύφη όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία. Ο προπονητής έχει συμβόλαιο μέχρι το επόμενο παιχνίδι και ο μόνος τρόπος για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων καταστάσεων είναι να παίρνει νίκες.

Χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να βρεις προπονητή που κάθισε για μεγάλο διάστημα στον πάγκο μιας ομάδας. Οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο ποδόσφαιρο αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν για χρόνια στον ίδιο πάγκο ήταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ και ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Ο μεν πρώτος για 27 διαδοχικές σεζόν (1986-2013), ο δε δεύτερος για 22 διαδοχικές σεζόν (1996-2018). Αντίστοιχα, στο μπάσκετ το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος κάθισε για 13 σερί χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα σπάνια βλέπεις προπονητή να μακροημερεύει στην ίδια ομάδα για χρόνια. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται όμως, υπάρχει ένας κόουτς που έχει βαρεθεί με την καλή έννοια να καθοδηγεί την ίδια ομάδα για χρόνια και αυτός είναι ο Χρήστος Σερέλης.

Ο Χρήστος Σερέλης προπονεί το Λαύριο από τα μέσα της σεζόν 2004/05 όταν η διοίκηση του συλλόγου τον αναβάθμισε σε πρώτο προπονητή μετά την παραίτηση του Αντρέα Πολέμη ο οποίος αποχώρησε από το Λαύριο πέντε αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής. Ο Χρήστος Σερέλης είναι γέννημα θρέμμα της πόλης, εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί έπαιξε μπάσκετ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Για τον Χρήστο Σερέλη το Λαύριο είναι όλη του η ζωή. Το αποχωρίστηκε μόνο όταν έφυγε για μια τετραετία που σπούδασε στην Πάτρα, πόλη στην οποία παντρεύτηκε κι έφτιαξε την οικογένειά του.

Τα πρώτα του βήματα ως χεντ κόουτς του Λαυρίου δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα. Τα οικονομικά προβλήματα από τα χρόνια της Γ’ Εθνικής δυσχέραιναν το έργο του. Ωστόσο, κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά, πίστη, υπομονή και αγάπη για αυτό που έκανε, να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να οδηγήσει το Λαύριο το 2007 στην άνοδο στη Β’ Εθνική, το 2010 στην άνοδο στην Α2 Κατηγορία και το 2015 στην Α1 μετά την αδυναμία του ΚΑΟΔ Δράμας να συμμετάσχει στη μεγάλη κατηγορία.

Το πρώτο διάστημα στην Α1 ήταν μια δύσκολη περίοδος προσαρμογής για τον Χρήστο Σερέλη και το Λαύριο, το οποίο αποκλείστηκε στο Κύπελλο από ομάδα Α2. Είχε χάσει τρία από τα τέσσερα παιχνίδια και στις 8 Νοεμβρίου έπαιζε στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό. Εκείνο το βράδυ ήταν το πιο δύσκολο για τον Χρήστο Σερέλη αφού το Λαύριο ηττήθηκε με 108-39. Θα περίμενε κανείς μετά την ιστορική συντριβή των 69 πόντων σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο ότι ο Έλληνας τεχνικός θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη. Το Λαύριο στήριξε τον προπονητή του, όπως το είχε στηρίξει και ο ίδιος στο παρελθόν και δικαιώθηκε.

Τη φετινή σεζόν το Λαύριο του Χρήστου Σερέλη είναι το πιο όμορφο παραμύθι της Basket League. Μπορεί η χρονιά να μην ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αφού μετά από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, μετρούσε ισάριθμες ήττες, με τη συνολική διαφορά πόντων μάλιστα, να ανέρχεται στο -42!

Έκτοτε, το Λαύριο μετράει 6 διαδοχικές νίκες, που άρχισαν στις 5 Δεκεμβρίου του 2020 και κορυφώθηκαν στις αρχές του 2021 με το μεγαλειώδης 92-82 επί του Παναθηναϊκού, του οποίου «έσπασε» το αήττητο και οδήγησε τον Γιώργο Βόβορα στο ταμείο ανεργίας.

Ο Χρήστος Σερέλης συγκινημένος και χαρούμενος μετά την τεράστια νίκη επί του Παναθηναϊκού, εκθείασε τους παίκτες του που έδωσαν το 100%, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το χρωστούσε η ιστορία του μπάσκετ στην ομάδα του.

Ο νεαρός προπονητής δεν έχει άδικο σε αυτό που είπε. Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και όταν το σέβεσαι σε επιβραβεύει. Ο Χρήστος Σερέλης δεν το σέβεται απλά. Το υπεραγαπά.

Η δουλειά που κάνει στο Λαύριο είναι εκπληκτική. Νίκη όπως αυτή επί του Παναθηναϊκού μεγαλώνουν το Λαύριο και μαζί του μεγαλώνει κι ο Χρήστος Σερέλης, ο οποίος μετά από 30 χρόνια στο Λαύριο έχει πλέον γίνει ο δικός του Ομπράντοβιτς!

Ο Χρήστος Σερέλης έχει σκεφτεί και είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Το πότε θα γίνει αυτό δεν μπορεί να το ξέρει ούτε ο ίδιος, αφού τα πράγματα στον αθλητισμό είναι πολύ ρευστά. Προς το παρόν ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του Λαυρίου, απολαμβάνει το υπέροχο δημιούργημά του, στο οποίο αργά ή γρήγορα θα του δώσει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά σε έναν ευρωπαϊκό όμιλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *