Home >> Madman of the village >> Ένα μαγευτικό παραμύθι ή μια επανάληψη;

Ένα μαγευτικό παραμύθι ή μια επανάληψη;

H νέα σειρά του Netflix, Locke Key, κυκλοφορεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στην Αμερικάνικη διαδικτυακή πλατφόρμα. Σύμφωνα με το DigitalSpy η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερη season και θα προβληθεί όχι νωρίτερα από το 2021 χωρίς όμως να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις από το Netflix.

Το Locke and Key βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Joel Hill και της Gabriel Rodriguez. Στην ανάπτυξη της παραγωγής βρίσκονται οι Carlton Cuse, Meredith Averill και Aron Eli Coleite. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός σε τηλεοπτικό σενάριο και σκηνοθεσία αποκτά διαφορετικούς επιμέρους συντελεστές π.χ. σκηνοθέτη όπως ο Michael Morris (13 reasons why) στα δύο πρώτα επεισόδια.

Τι βλέπουμε στην πρώτη season;

Μία οικογένεια από την Μασαχουσέτη (Ματσατσούτσες ή αγγλιστί Massachusetts), μετά από ένα τραγικό συμβάν, αποφασίζει να μετακομίσει στο πατρικό της σπίτι στο Μάθεσον (Matheson), στο Key House. Εκεί, σε μια επαρχεία των Η.Π.Α, εκσυγχρονισμένη αλλά κατά βάση ‘’επαρχεία΄΄ κουβαλώντας κάποια στερεοτυπικά στοιχεία η οικογένεια προσπαθεί να συνεχίσει παρακάμπτοντας για λίγο όπως δείχνει η σειρά το παρελθόν, στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, η μαγεία, το κληρονομικό χάρισμα στα μέλη της οικογένειας Locke, θα φέρουν απρόσμενες αναταράξεις στην καθημερινότητα τους που συνδέονται κατά βάση με το τραγικό γεγονός που συνέβη στην οικογένεια στο παρελθόν. Την κύρια αυτή ιστορία, την συμπληρώνουν σχολικά δράματα, οικογενειακή ρουτίνα και άλλα συμβατικά χαρακτηριστικά σε μία σειρά φαντασίας και δράματος.

Στο κύριο cast συμμετέχουν οι Darby Stanchfield (Nina Locke), Connor Jessup (Tyler Locke), Emilia Jones (Kinsey Locke), χωρίς να παρουσιάζουν κάτι το ενδιαφέρον και όντας υπερβολικά δραματικοί κάποιοι ρόλοι όπως της Emilia Jones οι αδιάφορα ενοχλητικοί όπως της Stanchfield. Εξαίρεση, ο χαρακτήρας ο Bode Locke που τον υποδύεται ο Jackson Robert Scott, (γνωστός από τις εμφανίσεις του στο IT ένα και δύο), που αποτελεί ίσως ότι πιο ενδιαφέρον στην σειρά.

Στο σενάριο έχουμε μια κλιμακούμενη απόδοση του main story της σειράς, χωρίς πολλές περιφερειακές ιστορίες και γεγονότα που αποσυντονίζουν από την κύρια τηλεοπτική και οπτικοακουστική αφήγηση. Ακόμη, η σειρά μας θυμίζει, δανείζοντας από άλλους τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς κόσμους υλικό-ιδέες (Stranger Things, Narnia,Lemoni Snicket) όχι με ιδιαίτερο ενοχλητικό τρόπο αλλά χωρίς όμως να σε καθηλώνει σε αυτήν, κάνοντας την όχι κάτι ξεχωριστό.

Επίσης, τα πολλά Flashback, ετεροχρονισμοί και μηχανισμοί σεναριακής σύνδεσης, κάπως βεβιασμένα ίσως, συνθέτουν μια περίπλοκη μίξη στον κορμό του σεναρίου, λίγο ενοχλητική σκηνοθετικά και σεναριακά, δείχνοντας μια ανομοιογένεια. Όσο προχωράνε τα επεισόδια, η αίσθηση αυτή μεγαλώνει, δεδομένη της απότομης αλλαγής στο χωροχρονικό πλαίσιο που αλλάζει ρυθμό μετά το πρώτο μισό της Season. Ειδικότερα, η σειρά αλλάζει στυλ και σεναριακή πλοκή μετά τα πρώτα επεισόδια, αφήνοντας πίσω την γραμμική και επεξηγηματική εισαγωγή. Τα πολλά sublot έτσι, αρχίζουν και εμφανίζονται, κάτι που ενοχλεί ίσως, αν δει κάποιος την σειρά σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κακή διαχείριση όσο περνάνε τα επεισόδια, βεβιασμένες επαναλήψεις, στερεότυπα, και περιφερειακές ιστορίες που αφορούν τον κύκλο των χαρακτήρων που έχουμε αμέτρητες φορές δει. Επιπρόσθετα, οι εμμονές με μία κατάσταση, δεν δίνουν κάποιο συμπέρασμα, δεν βγάζουν κάποιο νόημα σε μικρο-επίπεδο, όσον αφορά το πώς αναδεικνύονται οι χαρακτήρες και εγείρουν την ‘’μέση’’ φαντασία. Το ατομικό στήσιμο αν και δεν είναι ημιτελές και μας αφήνει να σκεφτούμε ένα background story των χαρακτήρων, μας παρασύρει να δούμε και να χάσουμε αρκετό χρόνο σε (φιλμικά)άνοστες εφηβικές ιστορίες.

Ωστόσο, η σειρά μέχρι το πρώτο μισό, δημιουργεί έναν ωραίο κόσμο μαγείας και εισάγει το στοιχείο του μυστηρίου και ακόμη και του τρόμου, δεδομένων κάποιων σεκάνς, απομακρύνοντας την από το εφηβικό και παιδικό χαρακτήρα που έχουν εκ των προτέρων τέτοιο κόσμοι.

Η εισαγωγή της σειράς αρκετά απολαυστική, η συνέχεια ωστόσο αρκετά χλιαρή όσο αφορά τις εντυπώσεις που μας άφησε. Ο μικρός, γλυκός όμως ήρωας, Jackson Robert Scott στον ρόλο του Bode Locke, είναι μια αφορμή για να τσεκάρει τουλάχιστον κάποιος το Locke&Key.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *