Σ’ αυτήν την συνέντευξη έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ την Σόφι Άντερσεν, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, της οποίας έχω διαβάσει και παρουσιάσει το «Ένα μπαλόνι για το γράμμα μου», τ’ οποίο αποτελεί ένα απ’ τα πιο ωραία κι εκπαιδευτικά βιβλία που έχω ξεχωρίσει κι έναυσμα για την συνομιλία μας!
Στην παρούσα συζήτηση μάς μιλάει για την αφορμή και τους σκοπούς της συγγραφής των βιβλίων της, για τα μηνύματα που περνούν τα παιδικά βιβλία, για το βάρος των συγγραφέων που απευθύνονται σε παιδιά και διαμορφώνουν συνειδήσεις, για την ενδιαφέρουσα σειρά “ΩΟ” που στεγάζεται στις εκδόσεις Φυλάτος καθώς και για τα νέα συγγραφικά της βήματα!
Ας την απολαύσουμε!
Βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό που διαβάζουμε αλλά και η ιστορία πίσω απ’ αυτό! Ποια ήταν η αφορμή για την συγγραφή του;
“Η αφορμή ήταν ο ελεύθερος χρόνος, ο χρόνος που πέρασε κι έφερε τις λέξεις στην σειρά, που ωρίμασε τα συναισθήματα, που έφερε απαντήσεις σε πολλά «γιατί». Ο λόγος που γράφτηκε το βιβλίο είναι η ξαφνική απώλεια ανθρώπων που δημιουργεί ερωτήματα και που ζητάει φροντίδα του συναισθήματος.”.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να περνάτε μηνύματα στο παιδικό κοινό μέσω των βιβλίων σας;
“Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι εύκολο. Θέλω να περνάω μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους, για να ενισχύσω την σχέση τους με το να τούς φέρω πιο κοντά. Στόχος είναι ο μεγάλος , ο ενήλικας , ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός να βρει το παιδί μέσα του, να τ’ αγκαλιάσει και να το φροντίσει, για να μπορέσει να δει το παιδί δίπλα του, ν’ ακούσει τις ανάγκες του, να νιώσει τον πόνο του, να χαρεί με την χαρά του, να παίξει μαζί του και να το βοηθήσει να γίνει, με την σειρά του, ένας υγιής ενήλικας που θα συνεχίσει τον ωφέλιμο κύκλο.
Τα μηνύματα των βιβλίων είναι απλά και καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε λίγο πολύ όλοι. Οπότε, θεματικά πάντα, θα έχει κάποιος κάτι, για να ταυτιστεί με τα βιβλία στην αναζήτηση μιας πιο ωφέλιμης για τον ίδιο και για τους άλλους καθημερινότητας.”.
Είσαστε εκπαιδευτικός. Έχετε ασχοληθεί και με την Ειδική Αγωγή κι έχετε ξεκινήσει σπουδές στην Συμβουλευτική με σκοπό την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας. Πόσο σάς έχουν βοηθήσει όλες αυτές οι ιδιότητες στην εξέλιξη της γραφής σας;
“Παρά πολύ. Τις σπουδές πάνω στα Παιδαγωγικά και την Ειδική Αγωγή τις είχα ολοκληρώσει πριν την συγγραφή των βιβλίων. Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, εμπνευσμένη απ’ την εκδότριά μου στις εκδόσεις Φυλάτος ξεκίνησα ξανά σπουδές πάνω στην Συμβουλευτική, για να μπορώ να έχω ένα πιο πρόσφατο επιστημονικό υπόβαθρο υποστήριξης των κειμένων μου.
Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίχτηκα κι εγώ κι εξελίχθηκα μέσω της Προσωπικής Ανάπτυξης που είναι απαραίτητη για την άσκηση της Συμβουλευτικής.”.
Στο βιογραφικό σας λέτε “μιλάμε στους μεγάλους σαν να είναι μικρά παιδιά & στα μικρά παιδιά σαν να είναι μεγάλοι”. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…
“Ναι, σάς βρίσκω διαβασμένη κι αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως, γιατί, έτσι, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κι αυτό ακριβώς έρχεται να κουμπώσει πάνω στην φράση που δανειστήκατε. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ακριβώς επειδή οι άνθρωποι δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν αντιλαμβάνονται συχνά πως μιλούν διαφορετικές γλώσσες και, αν το καταλάβουν, τότε, συχνά, δεν κάνουν προσπάθεια να μάθουν ο ένας την γλώσσα του άλλου. Γι’ αυτό οι ενήλικες στους οποίους συμπεριφέρονταν σαν ενήλικες οι δικοί τους και δεν έζησαν την παιδική τους ηλικία, επειδή κάποιοι βιαζόντουσαν να μεγαλώσουν γρήγορα, χρειάζονται τώρα μια στοργή που ωφέλιμο θα ήταν να είχαν λάβει κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτό το παιδί, αυτή την ανάγκη έχουν σκοπό να φροντίσουν τα βιβλία της σειράς ΩΟ απ’ τις εκδόσεις Φυλάτος.”.
Ως δασκάλα και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, πιστεύετε, σηκώνετε ίδιο βάρος με τ’ αντίστοιχο των γονέων για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών;
“Νομίζω περισσότερο, γιατί φέρω την ευθύνη του καλού παραδείγματος και τα λάθη μου φαντάζουν μεγαλύτερα, όταν κι εγώ χρησιμοποιώ λανθασμένα το «δεν θα έπρεπε να ξέρω καλύτερα;» Μια φράση που, φυσικά, μπλοκάρει συναισθηματικά και πρακτικά τον άνθρωπο, οδηγώντας τον στον πουθενά.
Το να συμβάλει κανείς στην διαμόρφωση προσωπικοτήτων μ’ όποιο ρόλο το κάνει ο καθένας μας, είναι μια προσφορά 24/7 εφόρου ζωής. Κι όσο εξουθενωτικό κι αν είναι, κι όσο βαρυσήμαντο κι αν ακούγεται, δίνει περισσότερη ενέργεια απ’ ό, τι παίρνει.”.
Μιλήστε μας για την σειρά “ΩΟ” των εκδόσεων Φυλάτος!
“Η σειρά ΩΟ είναι γραμμένη σε ημερολογιακή μορφή απ’ την πλευρά του ενήλικα και του παιδιού . Το κάθε κεφάλαιο διαβάζεται δυο φορές με τα μάτια τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων.
Τα θέματα των βιβλίων είναι ζητήματα που αφορούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ο μεγάλος ήταν κάποτε παιδί και το παιδί θα μεγαλώσει και θα γίνει μεγάλος. Τα κοινά μεταξύ των δυο είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που νομίζουμε.”.
Έχετε κάποιο νέο βιβλίο στα σκαριά;
“Ω, ναι ! Κάποιο περιμένει εικονογράφηση, κάποιο έκδοση, κάποιο έγκριση και κάποιο περιμένει υπομονετικά στο πίσω μέρος του μυαλού μου, για να γραφεί…”.