Home >> Interviews >> Μπότσια: Γνωρίζοντας το Παραολυμπιακό Άθλημα με την Κατερίνα Πολυχρονίδη! (pics)

Μπότσια: Γνωρίζοντας το Παραολυμπιακό Άθλημα με την Κατερίνα Πολυχρονίδη! (pics)

Η Κατερίνα Πατρώνη, τα τελευταία χρόνια και Πολυχρονίδη, είναι η σύζυγος και Sport Assistant του Χρυσού Παραολυμπιονίκη στο Μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη! Ουσιαστικά, αποτελεί τη συνοδό – συναθλήτρια του Πρωταθλητή. Μαζί αποτελούν ζευγάρι όχι μόνο στη ζωή αλλά και στη… “δουλειά”! Οι δυο τους αποτελούν ένα αχτύπητο δίδυμο, τ’ οποίο, κυριολεκτικά, σαρώνει τα Μετάλλια! Η “επαγγελματική ένωση” έλαβε χώρα το 2015 και, έκτοτε, καλπάζουν…

Το Μπότσια αποτελεί ένα Παραολυμπιακό άθλημα, τ’ οποίο φαίνεται να έχει πάρει τα “πάνω” του μιας κι όλο και περισσότερος κόσμος χάνεται στη μαγεία του κι ασχολείται μ’ αυτό. Σίγουρα, δεν είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων (βλέπε ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ) αλλά, σε κάθε περίπτωση, χρόνο με το χρόνο εδραιώνεται στη συνείδηση των φίλων τ’ αθλητισμού. 

Σ’ αυτό, τουλάχιστον στα ελληνικά δεδομένα, έχει συμβάλλει ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, απ’ τους κορυφαίους αθλητές τ’ αθλήματος, έχοντας πάρει μέρος και μετάλλια, τόσο το Χρυσό όσο κι άλλα, σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, όντας κορυφαίος Ευρώπης αλλά και Κόσμου! Στόχος του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το προσεχές καλοκαίρι, είναι ν’ ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου υπό τον εθνικό ύμνο έχοντας το εθνόσημο στο στήθος και ν’ αποκτήσει το Χρυσό Μετάλλιο, ώστε να είναι, ταυτόχρονα, πρώτος σε τρεις διοργανώσεις. Χρυσός Παραολυμπιονίκης, Παγκόσμιος και Πρωταθλητής Ευρώπης.

Στο πλευρό του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πάντα η Κατερίνα Πατρώνη – Πολυχρονίδη, η οποία με διάθεση αποδέχτηκε την πρόσκληση της Νίκης Συρίγου μιλώντας στο “Campeones.gr”. H Sport Assistant μάς μύησε στο άθλημα που ακούει στ’ όνομα “Μπότσια”, περιέγραψε μ’ απλούς όρους τι είναι και πώς παίζεται. Μίλησε για όλα όσα αφορούν στ’ άθλημά της που, πλέον, αποτελεί, δεύτερη φύση της, ίσως μια προέκταση του εαυτού της, ή λίγο πιο υπερβολικά, πλέον, το Μπότσια ζει μέσα σ’ εκείνη ή, καλύτερα, εκείνη ζει μέσα απ’ το Μπότσια. Τουλάχιστον, έτσι εξέλαβα εγώ τα λόγια της… Παράλληλα, ξεδίπλωσε λίγο περισσότερο τον εαυτό της ενώ μάς μίλησε και για το σύζυγό της και τη σχέση τους, κυρίως, εντός γηπέδου, εκεί όπου “επενδύουν” το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τη γλυκύτατη Κατερίνα και να χαθούμε μέσα σ’ όσα μοιράστηκε μαζί μας! Η ίδια ζήτησε απ’ τους συναδέλφους μας τ’ άθλημά της να προβάλλεται ισάξια με τα υπόλοιπα δημοφιλή αθλήματα αλλά και τ’ αντίστοιχα Παραολυμπιακά κι εμείς το ευχόμαστε από καρδιάς, ώστε αυτό να πάρει, επιτέλους, την προβολή που τού αξίζει. Τόσο εκείνο όσο και οι άνθρωποι που, πραγματικά, μοχθούν γι’ αυτό!

Περιγράψτε μ’ απλά λόγια τι είναι και πώς παίζεται το “μπότσια”;

«Το μπότσια είναι άθλημα στρατηγικής, τακτικής και τεχνικής. Ιδιαίτερα διάσημο στο εξωτερικό, καθώς παίζεται σε πάρκα και παραλίες απ’ όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως το Παραολυμπιακό άθλημα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενταγμένο στον κύκλο των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η γενική του εικόνα είναι σα μπιλιάρδο στο πάτωμα με στρατηγική, όπως στο σκάκι. Σ’ ατομικό επίπεδο, παίζεται από δύο αντιπάλους, οι οποίοι κάθονται σε περιορισμένο χώρο ο ένας δίπλα στον άλλον κι εκτείνεται μπροστά τους το γήπεδο 10 μέτρων. 6 μπάλες για τον κάθε αντίπαλο, μπλε ο ένας, κόκκινες ο άλλος (η χρωματική επιλογή γίνεται με κλήρωση), μία άσπρη μπάλα στόχος που μπορεί να ριχθεί σ’ οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου κι εκεί να εκτυλιχτεί το παιχνίδι.

Ο κάθε αγώνας αποτελείται από 4 σετ, ενώ ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος (6 λεπτά για τον κάθε αντίπαλο σε κάθε σετ, για να σκεφθεί στρατηγική και να ρίξει 6 μπάλες). Στόχος του παιχνιδιού, με πολύ απλά λόγια, είναι ο παίχτης να τοποθετήσει έστω και μία μπάλα του πιο κοντά στην άσπρη μπάλα προσπερνώντας με κάθε τρόπο την πρώτη πιο κοντινή τ’ αντιπάλου. Όσες περισσότερες μπάλες καταφέρει να τοποθετήσει πλησιέστερα της άσπρης στο τέλος του κάθε σετ, τόσο περισσότερους πόντους μαζεύει. Σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, βέβαια, τα μεγάλα σκορ είναι δύσκολο να συμβούν.».

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *