Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 σετ στην έδρα του Ολυμπιακού στον πέμπτο τελικό και με σκορ 3-2 νίκες ανέβηκε στον γυναικείο θρόνο του πρωταθλητή μετά από 11 χρόνια δίνοντας τέλος στην κυριαρχία των Ερυθρόλευκων.
Το βόλεϊ είναι δίκαιο άθλημα και η επιστροφή της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκού στην κορυφή μετά από 11 χρόνια δεν έγινε κατά τύχη. Σ’ ένα ματς που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα μιλήσουν οι προσωπικότητες, ο Παναθηναϊκός είδε τις δικές του προσωπικότητες να φωνάζουν «παρών» με την Χαντάβα να είναι εξαιρετική όταν η μπάλα «έκαιγε» και μετά Παπαφωτίου και Γκρόθες ήταν τα στηρίγματα της, με την Ολλανδή να είναι απολαυστική.
Το σετ που κρίθηκε ο πέμπτος τελικός και ο τίτλος ήταν το δεύτερο με τον Ολυμπιακό να προηγείται 16-13 και να δέχεται σερί 0-6 για το 16-19. Οι Ερυθρόλευκες ισοφάρισαν 19-19 και φτάσαμε στο 23-23. Ο Ολυμπιακός έφτασε σε σετ μπολ με video challenge (μέσα η επίθεση Άγκοστ), αλλά όπως και στο 26-25 που ακολούθησε η Χριστοδούλου επέλεξε να δώσει την κόντρα μπάλα στη Χίπε που την πρώτη φορά κάρφωσε άουτ και τη δεύτερη κόπηκε στο μπλοκ (Χατζηευστρατιάδου) για να ακολουθήσει άσος της Παπαφωτίου στην Άγκοστ και νέο μπλοκ της Χατζηευστρατιάδου στην Σάλας (26-28).
Ο Παναθηναϊκός πλέον είχε την ψυχολογία με το μέρος του, ήταν πολύ ανώτερος και στα υπόλοιπα δύο σετ, με συνέπεια να κατακτήσει πανάξια το πρωτάθλημα μέσα στον Ρέντη.
Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα γιατί ήταν η καλύτερη ομάδα όλη τη σεζόν και παρά τις σοβαρές προσπάθειες του Ολυμπιακού (ερχομός Παρίζι και επιστροφή Κονόμι) και του ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός παρέμεινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί γιατί η ποιότητα των αθλητριών και το βάθος πάγκου ήταν δεδομένα.
Το πρωτάθλημα ανήκει και στον Απόστολο Οικονόμου, ο οποίος απολύθηκε από τον πάγκο του Τριφυλλιού 10 ημέρες πριν από την έναρξη των πλέι οφς. Εκ του αποτελέσματος η διοίκηση του Παναθηναϊκού δικαιώθηκε για το ρίσκο που πήρε αλλάζοντας τον προπονητή διότι ο Μπράνκο Γκάιτς έφερε τον τίτλο, αν και ο Σέρβος είναι ένας μέτριος προπονητής που πριν τον Παναθηναϊκό ήταν στη δεύτερη κατηγορίας της πατρίδας του και προηγουμένως στον ΑΟ Θήρας.
Ο άνθρωπος «κλειδί» πάντως της επαναφοράς του Παναθηναϊκού στην κορυφή του γυναικείου ελληνικού βόλεϊ είναι ο νεαρός επιχειρηματίας Θάνος Αραγιάννης, ο οποίος χρηματοδοτεί το τμήμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αποφάσισε αυτός την αλλαγή προπονητή, αλλά ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές.
Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα του για ένατη συνεχόμενη σεζόν γιατί στήθηκε λάθος το περασμένο καλοκαίρι, τόσο στον προπονητή που δεν είχε ξαναδουλέψει ως πρώτος όσο και στις ξένες, που υπήρχε ρίσκο, είτε επειδή προέρχονταν από τραυματισμό, είτε γιατί είχαν κάνει τον κύκλο τους στον Ολυμπιακό.
Το θετικό είναι ότι στον Ολυμπιακό γνωρίζουν τι πήγε λάθος και ετοιμάζονται για ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ ενόψει της επόμενης σεζόν. Το χτίσιμο της νέας ομάδας που θα επιστρέψει στην κορυφή μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, θα ξεκινήσει από τη θέση του προπονητή, καθώς ο Κάρλο Παρίζι αποχωρεί (θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ραπίντ Βουκουρεστίου) και πρώτος υποψήφιος να τον διαδεχθεί είναι ο σπουδαίος Ιταλός Λορέντζο Μιτσέλι, ο οποίος κατέκτησε το νταμπλ Γαλλίας με την Λε Κανέ (3-0 νίκες στους τελικούς τη Μιλούζ της Τζίνας Λαμπρούση). Μεταξύ των άλλων το παλμαρέ του 52χρονου τεχνικού περιλαμβάνει 2 Champions League με τη Μπέργκαμο τις περιόδους 2009 και 2010.