Στο κατώφλι μιας θεσμικής αποτυχίας η μεταβολή από μία άρρωστη και ψεύτικη δημοκρατία σε ένα ιδιόμορφο πολίτευμα εγείρει πολλά ερωτήματα. Το αντίκτυπο της νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει στο τραπέζι θέματα που έχουν να κάνουν με την σταθερότητα στην μεσόγειο κ.α. Το αποτέλεσμα αυτό πάντως δεν θα δημιουργήσει μόνο πολιτικούς κλυδωνισμούς, αλλά πιθανόν θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι. Ο Ερντογάν άσχετο με το αν θα υιοθετήσει μία πιο συμφιλιωτική ρητορική, έχει καταφέρει να διαταράξει το το παιχνίδι εντός και εκτός Τουρκίας. Μέσα από το δημοψήφισμα κατάφερε να δημιουργήσει μία βαθιά πόλωση, αλλά και να οξύνει το κλίμα στο εσωτερικό μέσα σε μία περίοδο βαθιάς κοινωνικής κρίσης που περνά η Τουρκία, περίπου ένα χρόνο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Τι ερωτήματα δημιουργούνται, αλλά και τι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα;
Αν και άγνωστο το πλήρες, νέο του πολιτικό πλάνο, η ρητορική του διαφαίνεται επιθετική, αλλά και οι άμεσοι στόχοι του όπως η επαναφορά της θανατικής ποινής φαίνεται να διαταράσσει εντελώς τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους. Αυτό ίσως συνεπάγεται και μεταβολές στο εμπόριο και την οικονομία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Ένα άλλο σημαντικό τον επόμενο καιρό είναι να φανεί στο διεθνές προσκήνιο, ποιοι θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο μέσα από την ανάγκη για στρατηγική αναθεώρηση.
Τέλος ,το Κουρδικό και η απομάκρυνση η μη από τις μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις του ίσως κρίνουν πολλά στο εσωτερικό της χώρας. Παρά ταύτα η κλιμάκωση ή μη στο εσωτερικό της Τουρκίας βραχυπρόθεσμα έχει προκαλέσει μία γενικότερη αναταραχή στο οικονομικό παιχνίδι. Ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί και οι θεσμοί φαίνονται μη σταθεροί, η εμπιστοσύνη συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα τα ερωτήματα και τα θέματα παραμένουν αρκετά. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε με αρκετό ενδιαφέρον τις εξελίξεις.